Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Dalagatan 8
Josef Östlihn 1928
Vasastan - Norrmalm
FENOMENAL CITYLÄGENHET PÅ FEMTE VÅNINGEN
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: SPINNELL STYLING: MAINSTREET

Denna oerhört trivsamma lägenhet har ett suveränt centralt och samtidigt lugnt läge. Den ligger på femte våningen i ett välbevarat och vackert 1920-talshus med en härlig grön innergård och är ett mysigt boende som passar lika bra för den ensamboende som för paret. De 42 kvadratmetrarna är flexibla och kan disponeras efter behov. Här finns ett luftigt och ljust vardagsrum och intill detta en stor alkov/inre hall där du kan ha ett separat sovrum. Dessutom har lägenheten ett rymligt och mycket charmfullt kök med matplats. Spegeldörrar och trägolv är några av de originaldetaljer som ger karaktär åt detta hem där du från spröjsade originalfönster har härlig utsikt mot himmel och hustak.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Dalagatan 8, 5 tr
Område:
Vasastan - Norrmalm
arkitekt:
Josef Östlihn 1928
Våning:
5 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
42 m²
Avgift:
2 191 kr inkl. värme och vatten

Allmänt

Detta är en själfull och genuin lägenhet med generösa och flexibla rumsytor. Interiören är välkomponerad och samstämd och harmonierar fint med de många originaldetaljer som är bevarade; spröjsade fönster med spanjoletter och vred, spegeldörrar, fiskbensparkett, furutiljor, takrosetter, stuckatur. Här finns även bra förvaring i flera bevarade garderober/skåp och dessutom hör ett rymligt vindsförråd om 5-6 kvm till lägenheten.

Kök

En spegeldörr med fönster i översta fyllningen leder in till köket. Köksinredningen är bevarad från förr och köksluckorna är målade i svart, vilket matchas med svarta rör, svart bänkskiva och råa väggar i kalkfärgad mineralfärg. Vid arbetsytorna är väggarna kaklade med vitt minikakel. Köket är utrustat med gasspis i rostfritt från IGF samt kyl och frys. Här finns även ett inbyggt bevarat skafferi och en lång diskbänk i rostfritt med dubbla hoar. Matbord har du också plats för i köket. På golvet ligger fina patinerade furutiljor.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och lättmöblerat rum där du utan problem kan få rum med de funktioner du önskar. Fina glasade pardörrar leder in i rummet. Här finns ett stort spröjsat originalfönster med djup nisch och marmorfönsterbräda. Här har du som inte är höjdrädd en extra sittplats som kan fungera lite som en balkong där du kan sola eller krypa upp med en kopp te. På väggarna sitter stuckaturer och ovan detta är taket lätt kälat. På golvet ligger fiskbensparkett av ek i original från husets byggår.

Alkov

Alkoven är en inre hall, belägen mellan entrén och vardagsrummet. Det är ett rymligt rum med gott om yta att möblera. Här står idag en 120 cm bred säng, men även en större dubbelsäng får plats. Sängdelen av alkoven är inmålad i svart, vilket skapar extra rumslighet och avskildhet. I rummet finns även bra förvaring i två inbyggda originalgarderober med klädstång och helkroppsspegel. De glasade pardörrarna ger fint ljus till alkoven från vardagsrummet. Även alkoven har fiskbensparkett på golvet.

Badrum

Badrummet har väggar med vitt kakel och golv av sandfärgad klinker. Här finns dusch, handfat, wc och handdukstork. För den som vill sätta in egen tvättmaskin finns utrymme för detta.

Hall

Innanför dörren sitter en bevarad hatthylla och dessutom en stor inbyggd garderob där du kan hänga undan kläder. Väggar och tak i hallen är helt nymålade och på golvet ligger även här fiskbensparkett i original. I hallen sitter en ny brandvarnare i prisbelönt finsk design med tio års batteritid.

Brf Berget 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Berget 9. Föreningen upplåter 34 lägenheter med bostadsrätt. Huset ritades av arkitekten Josef Östlihn och uppfördes 1928.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1993 och klassas som äkta.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Renovering

1998 Stamrenovering badrum/WC. 2000 Stamrenovering kö. 2000 Balkongerna samt fasaden till och med plan 6 renoverades. 2005 Yttertaket målades. 2006 Tvättstugan renoverad. 2008 Byte av el-stigar. 2010 Trapphuset målades. 2012/2013 Renovering av fönsterkarmar. 2013 Höjning av balkongräcket plan 6. 2014/15 OVK besiktning genomförd. 2015 Ny entréport installerad, renovering av hiss och lintrumma, upprustning av innergård och byte av expansionskärl. 2015/16 Trädgården.

Kommande renoveringar

Det finns inga beslut angående kommande renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 5,32 Mkr, vilket ger cirka 3 525 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 613 kr. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

TV/Bredband

Tv, bredband och telefoni från Comhem debiteras av bostadsinnehavaren.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel.

Gemensamma utrymmen

Det finns en innergård med uteplats och grill. Husets vädringsbalkonger har sittplatser på samtliga våningsplan. Det finns också ett barnvagnsrum samt ett cykelrum.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

OMRÅDET

Här bor du både centralt och lugnt i gränslandet mellan Norrmalm och Vasastan i början av den 1,5 km långa Dalagatan. Härifrån kan du i de flesta fall promenera var än i stan du ska. Du har kort gångavstånd till såväl centralstationen och city som till Odenplan med nya Citybanan och Kungsholmen via Barnhusbron. Lite längre ner på Dalagatan har du Vasaparken som är ett nöje året om med café, fotbollsplan, skridskobana, lekpark med mera. På Dalagatan ligger också en rad kända och anrika restauranger som Melanders Butik & Brasseri, Musslan, Tennstopet och Wasahof.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här