Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Högbergsgatan 81 D
WALFRID LUNDIN 1896-1897
Södermalm - Mariatorget
MYSIG VÄLPLANERAD TVÅA VID FIN INNERGÅRD
TEXT: MURÈN FOTO: ÖSTLING STYLING: AHLQVIST

I ett fint gult trevåningshus från 1890-talet ligger detta ljuvliga hem. Det är en mycket fin gavellägenhet med genomgående planlösning och fönster i tre väderstreck, en mycket välplanerad tvåa som känns större än kvadratmeterantalet visar. Vardagsrum och sovrum är generösa rum som ligger i fil mot gata och det trivsamma köket vetter in mot gården. I vardagsrummet finns en kakelugn bevarad. Hallen är även den rymlig och lägenheten har mycket goda förvaringsutrymmen. Här bor du dessutom vid en jättefin och lugn innergård och i ett suveränt läge invid Mariatorget och precis vid trevliga Swedenborgsgatan som är gågata under sommaren.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
WALFRID LUNDIN 1896-1897
Våning:
1 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
44 m²
Avgift:
2 277 kr vatten och basutbud kabel-tv
Pris:
4 200 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
6 000 kr/år
El:
3 000 kr/år
Försäkring:
3 500 kr/år
Total driftskostnad:
12 500 kr/år
Beräknat antal pers:
3

Allmänt

En mycket fin och väldisponerad tvåa om 44 kvadratmeter som känns större än vad de är. Planlösningen är genomgående och bostaden ligger dessutom i hörnläge vilket ger fönster i tre väderstreck. Rummen är rymliga och väldisponerade vilket gör detta till både ett socialt hem och till en plats där du kan söka enskilt lugn. Till lägenheten hör också ett källarförråd.

Kök

Köket är ett charmfullt och genuint rum, vilket inte minst matplatsen med den platsbyggda sittbänken bidrar till. Ovanför sittbänken finns platsbyggda hyllor, mycket bra om du till exempel har många kokböcker. Från köksfönstret har du utsikt in mot den trevliga innergården och äter frukost i härlig morgonsol. Köksinredningen har ljust grå speglade fronter och bänkskivorna är av massivt trä med en dubbel diskho i rostfritt. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade med vitt liggande kakel. På golvet ligger mjuka originaltiljor.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett härligt rum med volym. Tre höga fönster i två väderstreck förmedlar ljus och rymd till rummet och bildar en vacker burspråksliknande fond. I rummet har du plats för både en stor soffgrupp och andra möbler. Höga golvlister omger rummet. På golvet ligger en fin nylagd (2016) fiskbensparkett som är hårdvaxad. I vardagsrummet finns också en vit kakelugn. Denna är inte i bruk men rökgångarna är ok och används av alla andra i huset så det behövs troligtvis bara en enkel tillsyn för att få den att fungera utan att ryka in.

Sovrum

Sovrummet är ett rofyllt rum som ligger i fil med vardagsrummet. Här har du plats för både dubbelsäng och ytterligare möblering. Här finns också en rymlig garderobsvägg med skjutdörrar. Även i sovrummet ligger hårdvaxad nylagd fiskbensparkett.

Badrum

Badrummet har väggar helkaklade i vitt och på golvet ligger mörkgrå sjöstensklinker försett med golvvärme. Här finns en tak- och handdusch, wc, integrerad spegel, handfat med hylla under och ytterligare förvaring i ett stort väggskåp.

Hall

I hallen välkomnas du av den ljuvliga ljusrosa färgen Tyll från Alcro som väggarna, och även taket, är målat med. På golvet ligger originalplankor samt innanför ytterdörren ljus klinker. Hallen är rymlig och möblerbar och har en stor originalklädkammare där du kan hänga undan kläder.

Brf Stören 20

Allmänt om föreningen

Föreningen förvärvade 2002 fastigheten Stören 20, fastigheten är upplåten med tomträtt. Föreningen är en äkta förening som består av 33 lägenheter upplåtna med bostadsrätt och 2 st kvarvarande hyresrätter (ca 76 respektive 55 kvm). Dessutom finns 2 lokaler med hyresrätt som ger goda intäkter (ca 219 000 kr 2017).

Renoveringar i urval

2018 byte av taket i gathuset. 2017 ovk. 2014 reparation rökkanaler. 2011 installation av fiberoptiskt fastighetsnät. 2007 renovering av yttertak, trapphus samt fönster. 1985 - 1986 totalrenovering av fastigheten; byte av både badrums- och köksstammar. Nya elstigar i fastigheten. Renoveringar av fasad, fönster och tvättstuga. Fastigheten är i gott skick och inget större underhåll är planerat.

Ekonomi

En välskött äkta förening med intäkter från två lokaler. Belåningsgraden är ca 7 025 kr/kvm bostadsyta. Inga beslutade avgiftsförändringar.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 200 kr och en pantsättningsavgift på ca 450 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en tvättstuga i källaren som är utrustad med tre tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. Bokas med låsbricka. För förvaring av cyklar finns ett cykelställ på gården samt ett cykelförråd. På gården finns även ett barnvagnsförråd och vid städdagar finns en container för medlemmarnas grovsopor.. Föreningens mysiga innergård har gott om sittplatser samt grillmöjligheter.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 3 kvm.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv levereras av Comhem och internet från Open Net (fiber). Abonnemang tecknas separat av bostadsrättshavaren.

Ägande

Föreningen tillåter delat ägande. Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Kontroll

Uppgifter från årsredovisning 2017, hemsida samt samtal med ordförande den 19 sept 2018. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. Kommunikationerna är dessutom de allra bästa, du bor runt hörnet vid Mariatorgets tunnelbana och endast ett par minuter från pendeltågen vid Södra station och flera olika busslinjer.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här