Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Närkesgatan 2
KNUT NORDENSKJÖLD 1926
Södermalm - Sofo
BARNVÄNLIG TREA MED LUGNT LÄGE I POPULÄRA SÖDERKVARTER
TEXT: BERTHELS FOTOGRAFI: SPINNELL STYLING: RYDMAN

I ett välbevarat hus som andas nordisk klassicism, på en tyst och lugn gata intill Nytorgets puls, hittar vi denna fint renoverade trea. Här finns allt den lilla familjen drömmer om. Eller vad sägs om ett rymligt sovrum för de stora och ett eget krypin för de små alldeles intill, badrum med egen tvättmaskin och en härlig innergård med massor av leksaker att låna? Dessutom ligger grönskande Vitabergsparken bara ett stenkast bort och precis utanför dörren väntar många populära restauranger, caféer och butiker.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Victoria Dexback
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Närkesgatan 2, 4 tr
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
KNUT NORDENSKJÖLD 1926
Våning:
4 av 6, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
74 m²
Avgift:
2 545 kr inkl. värme, vatten, tv och fiberbredband

Allmänt om fastigheten

El:
3 600 kr/år
Försäkring:
2 400 kr/år
Total driftskostnad:
6 000 kr/år
Beräknat antal pers:
4

Allmänt

Fyra trappor upp i huset ligger denna fina trea. Lägenheten renoverades 2014; golven slipades och lackades med klarlack, väggar och fönster målades om, den öppna spisen flyttades från hall till vardagsrum och badrummet helrenoverades. Dessutom skapade man ett extra sovrum, som idag används som barnrum, genom att dela av hallen. Originaldetaljer som fiskbensparkett, fönster, golvsocklar, lister samt dörrar med beslag och dörrlister har bevarats. Föreningen har god ekonomi, garageplatser (f.n. kö) och en fin stenlagd innergård. Här finns solstolar, barncyklar, leksaker och sparkcyklar att låna, samt fina grillmöjligheter och nyinköpta utemöbler för middagar och fester. Till lägenheten hör ett förråd om ca 8 kvm.

Kök

Köket bjuder på bra arbetsytor, goda förvaringsmöjligheter och plats för matbord framför fönstret. På golvet ligger natursten med golvvärme. Väggar, luckor, fönster samt bänkskiva är vita och bakom diskbänken sitter turkost, kvadratiskt kakel. En ny induktionshäll installerades 2017. Köket har anpassningsbar belysning i form av dimmers och riktningsbara taklampor.

Vardagsrum

I det rymliga vardagsrummet finns en öppen spis, som flyttats från hallen, fiskbensparkett i original samt breda och djupa fönsterbrädor. Väggarna är vitmålade och det stora fönstret ger ett härligt ljus åt rummet.

Sovrum 1

Från vardagsrummet når man ett stort och luftigt sovrum med vitmålade väggar, fiskbensparkett i original och breda, djupa fönsterbrädor. Här finns plats för både dubbelsäng och arbetsplats, samt gott om förvaring i form av en rejäl garderobsvägg.

Sovrum 2

Intill det större sovrummet ligger ett mindre rum, som idag används som barnrum. En del av rummet pryds av en färgglad tapet, i övrigt är väggarna vitmålade. På golvet ligger fiskbensparkett i original och i taket sitter infällda spotlights.

Badrum

Badrummet helrenoverades 2014. Här finns dusch, tvättmaskin från Electrolux och ett rymligt skåp för handdukar och badrumsartiklar. Ovanför handfatet finns spegel även invändigt samt inbyggda lampor och eluttag, och undertill finns utdragslådor. På väggarna sitter vitt kakel och på golvet ligger hållbar natursten med golvvärme.

Hall

Innanför dörren finns krokar för avhängning. Här finns infällda spotlights i det nedsänkta taket och på golvet ligger natursten med golvvärme. I den inre, större delen av hallen ligger en fiskbensparkett i original och här finns gott om plats för både förvaring och sittbänk.

Brf Kålroten 8

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Kålroten 8. Fastigheten består av 99 lägenheter efter en vindsombyggnad 2007/08, varav 94 är bostadsrätter och 5 är hyresrätter. Föreningen har även 13 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. I huset finns också en restaurant, en ateljé, en vinbar, tre kontorslokaler samt åtta förråds- och garagelokaler i källarplan som hyrs ut. Huset ritades 1926 av arkitekt Knut Nordenskjöld.

År föreningen övertog fastigheter:

Brf Kålroten 8 övertog fastigheten den 14 mars 2006 från Stena fastigheter.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Garage och parkering:

Det finns ett garage med bilplatser och MC-platser som boende kan ställa sig i kö till genom att kontakta styrelsen. Garageplatsen förverkas vid försäljning av lägenheten och kötiden varierar därför beroende på antalet försäljningar.

Renovering:

Fastigheten är byggd 1926 och genomgick en större renovering 1995 med stambyten. Fastigheten har fjärrvärme. Under 2007/2008 byggdes 9 lägenheter på vinden, branddörrar installerades till samtliga lägenheter och trapphusen målades om. Under 2009 togs en ny sopsugsanläggning i bruk, gårdsbjälklaget tätades och fick ny plattläggning. Under våren 2010 renoverades alla fönster och fasaden fick ny puts. På gårdsfasaden byggdes då även balkonger till de lägenheter som så önskat. Dessutom har föreningen ställt i ordning cykelrum, barnvagnsrum och ett miljörum i fastigheten, samtliga med smidig anslutning till Närkesgatan. Under 2012 installerades en ventilationsanläggning i en av husets källarlokaler samt en ny garageport. Det genomfördes även stamspolning av samtliga avloppsstammar och sotning av alla eldstäder under året sker vart 6:e år och det är dags i år igen. Under 2013 installerades fiberbredband via Ownit. Frivilligt att ansluta sig till då vi har ComHem för TV och telefoni samt bredband. 2017 renoverades fönster samt ytskiktsrenovering av hissar.

Kommande renoveringar:

Renovering av garage och trapphus planeras de närmsta åren.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 29 milj kr, vilket ger cirka 6200 kr/kvm boyta. Underhålls plan fram till 2024 finns.

Avgifter:

Föreningen har sänkt avgifterna med 25% under 2015 som resultat av kraftig amortering av föreningens lån. Det finns inga planerade höjningar av avgifterna. I avgiften ingår vatten, värme, basutbudet i kabel-tv samt fiberbredband från Ownit om 100/100 MBit/s. 

Förråd:

Källarförråd om cirka 9 kvm och cirka 2,5 m i takhöjd.

Gemensamma utrymmen:

Gården renoverades 2011 och erbjuder sittgrupp, matbord och grill. I huset finns även tvättstuga, cykelförvaring och förrådsutrymmen. Föreningen har även ett gemensamt miljörum.

Bredband och tv:

I avgiften ingår vatten, värme, basutbudet i kabel-tv samt fiberbredband från Ownit om 100/100 MBit/s. Fastigheten har dessutom tv och bredband genom Comhem. Gas och hushållsel betalar varje bostadsinnehavare enskilt.

Juridisk person:

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Klassiska och populära söderkvarter. Lägenheten ligger lugnt och tyst på Närkesgatan, runt hörnet från Nytorget och ett stenkast från Vitabergen och Greta Garbos torg. Här bor du mitt i Söders populära restaurang- och butiksstråk. Missa inte ett besök hos restaurang Nytorget 6 eller mysiga fiket Älskade traditioner på Södermannagatan, som nyss fick en utmärkelse av White guide. Eller ett besök i Urban Delis butik och den härliga och färgstarka retrobutiken Sivletto. All tänkbar service hittar du bland annat runt Medborgarplatsen, Götgatan och Skanstull. Varma sommardagar bjuder gröna och sköna Vitabergsparken på välbehövlig svalka och här finns gott om gräsytor för både lek och picknick. Om sommaren spelar dessutom Parkteatern på den stora utomhusscenen i Vitabergsparken. Se också till att njuta av en promenad i en av Stockholms äldsta och numer k-märkta koloniträdgårdar från år 1906 - Barnängens koloniträdgårdsförening. Närmaste tunnelbana hittar du vid Skanstull och Medborgarplatsen och innerstadsbussar rullar också i närheten, bland annat buss 3 och 4.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här