Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ploggatan 10
Arbetarebostadsfonden 1910
Södermalm - Sofia
HÖRNFYRA MED STORT LANTLIGT SÄLLSKAPSKÖK
TEXT: ENGSTRÖM FOTOGRAF: SPINNELL STYLING: RYDMAN

I denna fint färgsatta fyrarummare finns ett varsamt renoverat boende med imponerande takhöjd och bra disposition med möjlighet till genomgång i alla rum. Den kreativa planlösningen passar utomordentligt för barnfamiljen, med sina välplanerade kvadratmetrar och utrymmen att inreda efter eget behov. Lägenheten är perfekt för dem som vill bo centralt men ändå ha närhet till Söders grönområden. Ett guldkorn i fastigheten är den lummiga innergården med en miljö utöver det vanliga - en omtyckt oas av alla i den goda granngemenskapen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Ploggatan 10
Område:
Södermalm - Sofia
arkitekt:
Arbetarebostadsfonden 1910
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
4 rum och kök
Area:
87 m²
Avgift:
4 080 kr inkl värme, vatten och tv

Allmänt om fastigheten

El:
3 439 kr/år
Försäkring:
3 434 kr/år
Total driftskostnad:
6 873 kr/år
Beräknat antal pers:
4

Kök

Köket omnämns som lägenhetens hjärta och det är förståeligt. Lägenhetens genomgång ger generellt fin förbindelse med alla rum, men det blir speciellt tydligt i köket, där det bjuds på ingångar till hall, sovrum och nuvarande barnrum. Köket är också ljust i och med två köksfönster med överfönster som vätter mot Ploggatan. Här ryms ett stort matbord med sittning för många. Skåpluckorna i köket är platsbyggda och i en elegant varmgrå nyans. Lägenhetens generösa takhöjd har utnyttjats med skåp och överskåp hela vägen upp till taket, vilket ger gott om förvaringsutrymme. Arbetsytorna är många och bänkskivorna är överlag i juramarmor. En elegant detalj finns i att marmorn också blir till kakel en bit upp på väggen runt ytorna vid köksbänken. Väggarna är vitmålade och golven består av ett nylagt lutat och vitoljat brädgolv med fris.

Vardagsrum

Möjligheten till genomgång i lägenheten skapar rörelse och rymd till detta boende. Här tar du steget vidare runt mot det vardagsrum som ligger i fil till sovrummen. Du möts av ett rymligt rum med två stora fönster och med god plats för både soffgrupper och fåtöljer. Här finns även en stor klädkammare för förvaring. Fastigheten har tidigare haft gott om kakelugnar, i vardagsrummet kan det finnas möjlighet att åter installera en då en skorstensrenovering och kartering har gjorts.

Sovrum 1

Från köket finns ingången till det i lägenheten största sovrummet. Det ligger avskilt från resten av boendet och ger därmed lugn och stillhet, också med sina milda rosa väggar. Rummet har ett fönster med en djup nisch mot stillsamma Ploggatan. Här finns också en platsbyggd garderob i samma nyans som väggarna, och ytterligare plats för större förvaring, eller varför inte en arbetsyta? 

Sovrum 2

Köket leder också vidare till det som idag är ombyggt till två mindre sovrum, båda nyttjade som barnrum, förbundna med parskjutdörrar. Från köket kliver du in i ett hörnrum målat i begie ton. I det väldisponerade rummet finns plats för säng, gott om förvaring och en arbetsplats. Här finns en nyinsatt spegeldörr som ger tidstypisk charm åt boendet. Ljusinsläppet från fönstret mot Ploggatan ger rymd åt rummet. Planer finns att söka bygglov för en balkong i hörnet av byggnaden, i detta rum. 

Sovrum 3

Vitmålade pardörrar förbinder de två sovrummen och klivet in i detta boendes andra barnrum visar bredspacklade rosamålade väggar. Också här är brädgolven lutade och vitoljade, något som överlag ger fin patina till lägenheten. Här finns originaldörren bevarad in mot vardagsrummet. Rummet har en platsbyggd säng med inbyggd förvaring. Mellan detta sovrum och vardagsrummet finns ett utrymme som idag används för förvaring, då det innehåller två klädkammare i original. Här går det att bygga om till en ytterligare WC, då köksavloppet är placerat på andra sidan väggen. 

Hall

Väggarnas karaktärsfulla mörkgrön nyans är det första som märks i entrén till detta överlag spännande färgsatta boende med vitoljade brädgolv. Hallen består av en platsbyggd garderob och ett städskåp. Här finns också gott om avhängningsmöjligheter i och med plats för krokar, samt skohylla. 

Badrum

Hallen rymmer också ingången till lägenhetens funktionella badrum, med WC, tvättställ, badkar, handdukstork och tvättmaskin. Väggarna är vitkaklade med en grå bård, och grått är även golvets klinker. Möjlighet finns att flytta badkaret till rummets kortvägg, samt flytta handfat och tvättmaskin till motstående sida, vilket skulle ge ytterligare rymd. Förvaring finns idag i badrumsskåpet ovanför handfatet.

Brf Jernet 7

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Järnet 7. Fastigheten består av 70 bostadsrätter och 9 hyresrätter varav 1 har återgått till föreningen under året. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1905 av Stockholms Stads Fastighetskontor. 

År föreningen övertog fastigheter:

Brf Jernet 7 övertog fastigheten 1999. 

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder. 

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Rådrum. 

Renovering

2004 reparerades fasaderna och reparerades taket, vilket även har setts över 2008 och 2012. 2007-2008 byttes stammarna. 2008 byttes elstigar i trapphus. 2008 renoverades hissar. Obs: endast hiss i trapphus 10 och 20. 2010 målades trapphusen om och säkerhetsdörrar installerades till alla lägenheter. 2010 besiktigades alla balkonger. 2011 gjordes gården om. 2013 har en ny dräningsränna lagts in längsmed hela huset mot innergården. 2013 byttes alla källardörrar från gården ut 2015 drogs fiber in i hela fastigheten. 2015 uppdaterades sophanteringen med bl.a. matavfalshantering. 2015 genomfördes en obligatorisk radonmätning. Resultatatet av mätningen visade på värden under eller långt under gränsvärdena för vad som anses skadigt. 2015 genomfördes även en obligatorisk OVK genomgång av hela fastigheten. 2016 Ett till cykeltak + pollare byggs under december på ytan mot Skånegatan. 2017. Mindre renovering av tak (under 2017).  

Kommande renoveringar

Vädringsbalkongerna är planerade att renoveras. 

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 12,8 milj kr. Under 2018 har en hyresrätt sålts och ytterligare ett lån betalats av, skulderna i föreningen uppgår nu till 8,3 milj kr.

Avgifter:

Det finns inga planerade höjningar av avgifterna, avgiftssänkning skedde under 2017 med 10%. I avgiften ingår vatten, värme, basutbudet i kabel-tv.

Förråd:

Till lägenheten hör ett rymligt källarförråd.

Gemensamma utrymmen:

Föreningens gård är någonting utöver det vanliga, det är en grönskande oas med flertal sittplatser, grill och solplatser med underbar dag och eftermiddagssol. I källaren finns två gemensamma tvättstugor, ett torkrum och ett torkskåp. På gården finns ett miljörum med sortering, barnvagnsförråd rum och flertalet cykelställ.

Bredband och tv:

Fiber är installerat i fastigheten. Tv och bredbandsleverantör är Comhem. Juridisk person: Juridiska personer accepteras inte. 

Delat ägande:

Föreningen kräver att den som ska bo i lägenheten äger minst 50%.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Fastigheten ligger i östra Sofo, här bor du med fantastiskt läge precis vid Vita Bergen och med Nytorget bara en kort bit bort. Nytorget kantas av trivsamma restauranger och caféer med ett myller av folkliv under årets varma månader. Området precis runt knuten har fått etablerat krögar- och kulturliv med många nyöppnade restauranger och gallerier. Här finns också möjligheter till unik shopping i vintage- och inredningsbutiker. Bara ett stenkast bort finns Medborgarplatsen och Götgatans service med tillgång till alla välkända kedjor. Med tvåans buss når du också snabbt Medborgarplatsen, som är den närmaste tunnelbanestationen. Området är perfekt för barnfamiljen med närhet till plaskdamm vid Tengdahlsparken samt hela Vita Bergsparkens grönområden. En utmärkt plats för en sommarpicknick!