Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lundagatan 44A
Sven Wallander 1930
Södermalm
YTSMART ETTA MED NYRENOVERAT RYMLIGT FUNKISKÖK
TEXT: MURÉN FOTO: Ozollapa STYLING: LINDHOLM

I funkismeckat Marmorn på lugna och lummiga, men ändå centrala Lundagatan ligger denna smarta och fina compact living-lägenhet. Här finns ett för boendeytan mycket välutrustat och rymligt kök som dessutom renoverats i enlighet med husets ursprungsstil. Med en halvvägg emellan ligger ett ljust och trivsamt allrum. Genom fönstren har du utsikt över föreningens välskötta gröna gårdsmiljö. Den är en stor tillgång till detta boende med många grupper av utemöbler, grillar, träd, buskar och rabatter som blommar vackert på de varmare säsongerna. Som om inte detta räcker har du på denna del av Söder även nära till många fantastiska parker och utkiksplatser som Skinnarviksberget, Långholmen och Tanto. Detta är ett mysigt hem med hög trivselfaktor i en välmående och välskött förening.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Lundagatan 44A
Område:
Södermalm
arkitekt:
Sven Wallander 1930
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
22.5 m²
Avgift:
1 288 kr Inkl värme, VA, samt kabel-TV. 1 000 mb/bredband för 120 kr/mån.

Kök

Köket är ett stycke magi i smart planering - mycket välutrustat i förhållande till lägenhetsytan. Här behöver man inte sakna något. Det finns induktionshäll med fyra plattor, ugn, diskmaskin, kyl och frys. Dessutom har köket både gott om förvaringsutrymmen och arbetsytor. Köksinredningen är parallellbyggd och har gröna funkisfronter med tidstypiska beslag. Bänkskivorna i matlagningsdelen har virrvarr-mönster i vitt och ljusgrått. Som stänkskydd sitter vitt kvadratiskt kakel i storlek 10x10 cm, satt med mörk fog. Köket helrenoverades 2017 och stor vikt lades på detaljer. Som det anstår ett funkiskök finns här en köksreda med glasskeppor för torrvaror. Halvväggen in mot allrummet ger kontakt med övriga lägenheten men skapar även ett eget rum åt köket.

Allrum

Lägenhetens allrum är ett ljust rum med ett stort treluftsfönster, och har även ljusinsläpp via köksfönstret genom halvväggen mellan rummen. Det stora fönstret har marmorfönsterbräde med vädringslåda i original från byggåret. Utanför fönstret finns ett stort träd som ger lummig utsikt på sommaren, och även silar bort en del av det direkta solljuset under denna tid på året, så att lägenheten inte blir så varm. I nuvarande möblering är rummet inrett med en rymlig bäddsoffa. Tidigare ägare valde att ha loftsäng, som är en annan compact living-möjlighet, eller en säng som draperas med överkast och kuddar och blir en soffa dagtid, när det behövs. I rummet finns även en trevlig matbordshörna. Här är två väggar är tapetserade med 1950-talstapeten Prisma i design av Sven Markelius, som harmonierar fint med det gröna funkisköket och skapar rumslighet i rummet. En inbyggd klädkammare ligger i anslutning. I rummet, liksom i kök och hall, ligger ljusa originalfurutiljor som bidrar stort till trivseln i lägenheten.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i vitt klassiskt 15x15-kakel och på golvet ligger en ljus våtrumsmatta. I rummet finns dusch, handdukstork, wc och handfat med kommod (wc och handfat/kommod är nya från 2018). Badrummet är mycket välförsett med förvaringsutrymmen, här finns både högskåp och överskåp, perfekt i en liten lägenhet. Men för den som önskar tvättmaskin finns möjlighet att byta ut ett skåp mot detta. El är indragen i rummet.

Hall

Innanför ytterdörren finns en fin och tidstypisk funkishatthylla. I hallen finns också en rymlig skåpsvägg som maximerar förvaringen (medföljer köp om så önskas). Lägenheten är försedd med säkerhetsdörr.

HSB:s Brf Marmorn i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen HSB Brf Marmorn i Stockholm (org. nr 702001-4085) bildades 1930 och äger fastigheterna Marmorn 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 och 8. De kulturmärkta husen är uppförda av HSB från och med tidigt 1930-tal och innehar adresserna Lundagatan 36 A till Lundagatan 44 D. Föreningen upplåter inte mindre än 539 st lägenheter med bostadsrätt, 22 lokaler, 35 p-platser och 12 mc-platser med hyresrätt. Föreningens hus värms upp med fjärrvärme och överskottsvärme från Telias bergrum. Besök: www.marmorn.se

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen äger de olika fastigheterna sedan 1930-talet.

Mark

Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas således inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen tillgodoses av HSB medan den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsskötsel AB.

Renoveringar

2016: Renovering av portar, byte av vvc-ventiler. Fasadrenovering, takmålning och byte av fönster samt balkongdörrar. 2015: Ombyggnad tvättstuga, renovering av mur och sockel. 2014: Renovering av fönster

2012: Fasadrenovering

2009 - 2011: Renovering av fönster 2009: Bergvärmeinstallation som komplement. 2009: Bredband, fiberkabel. 2005 - 2008: Renovering av fönster 1998 - 1999: Renovering av hissar 1996: Renovering av balkonger 1991 - 1993: Renovering av badrum 1991 - 1993: Stambyte el 1991 - 1993: Stambyte badrum 1972 - 1975, 1982, 1993: Stambyte kök Se årsredovisningen eller föreningens hemsida för detaljer om renoveringarna.

Kommande renoveringar

Planerat för 2018 är att renovera vissa fönster.

Ekonomi

Föreningen har en mycket god ekonomi. De långfristiga skulderna uppgår till cirka 39 mkr och de årliga intäkterna uppgår till cirka 15 mkr. Föreningens skuldkvot per kvadratmeter bostadsyta är cirka 1.800 kronor vilket är 65 % lägre än medelvärdet i Stockholm. Den första höjningen av månadsavgiften på tio år gjordes våren 2003.

Avgifter

Enligt fastslagen budget för 2017 finns inga planerade förändringar av avgiften. I samband med förvärv betalar säljaren en överlåtelseavgift om 1.568 kr. Vid pantsättning utgår en pantsättningsavgift om 672 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb är inte tillåten.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret. Bostadsrättshavare tecknar eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar

Föreningen har inga gemensamma städdagar men det finns en trädgårdsgrupp för den som är intresserad.

Tvättstuga

Det finns åtta tvättstugor i föreningen (tre i 38 B och fem i 44 B) samt två spontantvättstugor (en i 38:an och en i 44:an).

Gemensamma utrymmen

De blomstrande innergårdarna är möblerade med utemöbler och grillar. Föreningen har fyra övernattningslägenheter, två musikrum, ett hobbyrum, tre cykelrum samt ett styrelserum.

Sophantering

På varje våningsplan finns ett sopnedkast för hushållssopor. Grovsoprum finns i en separat byggnad utanför 42 B.

Parkering/garage

Föreningen har 35 parkeringsplatser för uthyrning. För närvarande är det ca 10 års kötid till en parkeringsplats. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad. Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Abonnemang av bredband, IP-telefoni och TV beställs från Ownit. Föreningen har fiberanslutning till i princip alla lägenheter. Grundutbudet för kabel-tv ingår i månadsavgiften och levereras av Com Hem.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka 4 kvadratmeter.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, den mindre ägarandelen ska vara minst 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella infosidor och dokument samt föreningens kontaktperson 2017-08-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


Skinnarviksberget är Stockholms innerstads högsta berg med sina 53 meter över havet. Området bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet från promenadstråk och picknickplatser. Här bor du centralt men lugnt, grönt och lummigt. Du rör dig även snabbt till Långholmen, Reimersholme och Årstaviken för till exempel motionsrundor och bad. Högalidsparken, Kristinehov och Tantolunden är andra gröna lungor i närheten. Dessutom bor du i en spännande kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor och kullerstenar. Här råder lugn och ro, men staden finns såklart aldrig långt borta på en plats som denna. Du når Hornsgatans puls, Mariatorget och Zinkensdamms tunnelbana på bara några minuter.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här