Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kungsvägen 14
UNIK VILLA MED STOR KUPERAD TRÄDGÅRDSTOMT
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: BOUKARI

Detta hus byggdes av snickaren Harald Uddenberg på 1930-talet och har sedan dess varit i familjens ägo. Det är ett hus byggt i nationalromantisk stil på en stor och lummig kuperad trädgårdstomt. Huset är genuint och välbevarat såväl interiört som exteriört. På husets entréplan finns ett stort kök med matrumsdel, vardagsrum och två sovrum, och på övervåningen ligger ett stort sovrum som vid behov kan delas av till två. I vardagsrum och hall finns unika bevarade målningar i tak och på väggar från husets tillkomsttid. Även den exteriöra färgsättningen är ursprunglig med huset. Detta är ett alldeles särskilt och charmigt boende, med stora kvaliteter och hög trivsel i uppvuxna och mysiga villakvarter. Välkommen!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
1-familjs friliggande villa
Adress:
Kungsvägen 14
Rum:
4 rum
Area:
111 m² + 60 m² biarea
Tomtareal:
1 530 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
1½-plansvilla i vinkel med delvis källare
Byggnadsår:
1936
Uppvärmning:
Bergvärme
Energideklaration:
Utförd 2018-05-31
Energiförbrukning:
64 kWh/kvm per år
Fasad:
Liggande träpanel
Stomme:
Trä
Fönster:
2-glas kopplade i fönsterbågar
Tak:
Sadeltak med råspont, papp, läkt och tegelpannor
Grundläggning:
Källare och krypgrund
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Vent.inspektion:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet.:
Schackrutan 3

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
22 150 kr/år
VA:
3 760 kr/år
Renhållning:
1 630 kr/år
Försäkring:
6 204 kr/år
Total driftskostnad:
33 744 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
I posten uppvärmning ingår hushållsel.
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
4 068 000 kr/år
Summa pantbrev:
670 000 kr
Tomtareal:
1 530 kvm
Tomttyp:
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Rättigheter:
Skattetal: Mantal 0,0004
Planbestämmelser:
Ändring Av Dp (2000-08-24) Byggnadsplan (1946-11-06)

Entréplan

Husets entré är förlagd till baksidan av huset, i vinkeln mellan utbyggnaden och den något äldre byggnadskroppen. Innanför den grönmålade ytterdörren välkomnar dig en hall strukturmålad i engelskt rött och med bemålat tak, allt är i original sedan 1930-talet. Bredvid ligger en inre hall som har väggar målade i rosa och takmålningar i mestadels grått, som även de härstammar från 1930-talet. Båda hallarna är rymliga och möblerbara och fungerar som ett nav i huset. Till höger innanför entrén ligger ett stort och ljust kök med fönster i alla väderstreck. Matsalsdelen är ett burspråk med fönster i tre riktningar ut mot trädgården ochtvå ytterligare fönster vid matlagningsdelen, varav ett är vackert blyinfattat. Köksinredningen som kommer från LIdhults är platsbyggd i vinkel och har även en köksö. Det är generöst utformat med såväl arbetsytor som med förvaringsutrymmen. Bänkskivorna är av massiv ek plus en cirka två meter lång rostfri diskbänk med dubbel diskho. Köket är utrustat med spishäll, fläkt, inbyggnadsugn, diskmaskin, kyl och frys. Matsalsdelen är en ljus plats med stora fönsterpartier och pardörrar till en fransk balkong som vetter mot trädgården. I köket finns även en större öppen spis med spisinsats i gjutjärn. Väggarna är målade i ljus sandfärg och på golvet ligger fiskbensparkett av ek. Vardagsrummet ligger två trappsteg ner från den inre hallen och är husets ursprungliga storstuga. Det är ett rum som för tankarna till interiörer som Carl Larsson-gårdens, med målningar i taket, synliga bemålade bjälkar i grönt och rött och en öppen spis och blyinfattade fönster med rödmålade fönsterfoder. Bildmålningarna i taket utfördes 1934 och 1936 av Hans Wahlman. Rummet har en generös sällskapsdel och en inre alkov som till exempel kan fungera som en arbetsplats. Även i detta rum ligger fiskbensparkett på golvet. De två sovrummen ligger intill varandra. Det största sovrummet är ett härligt hörnrum med hörnfönster med utsikt mot infarten på gården. Rummet bredvid är även det ett rymligt rum som har en nybyggd skjutdörrsgarderob efter en vägg. På entréplanet finns också ett badrum med dusch bakom glasbetongvägg, wc och handfat. Väggarna är helkaklade med turkost kakel och på golvet ligger vit klinker försedd med golvvärme. Badrummet har ett insynsfritt fönster som ger fint dagsljusinsläpp.

Övervåning

På husets övervåning finns ett charmfullt rum med snedtak och mysiga vinklar. Det är ett generöst och trivsamt rum som avskiljs i mitten av murstock och fönsterkupa. I rummet finns två större förråd/garderober och flera krypvindar som ger goda förvaringsmöjligheter. Väggarna är tapetserade med ljusblå- och vitrandiga tapeter från Laura Ashley och på golvet ligger lackade furutiljor. På båda gavelväggarna sitter spröjsade lunettfönster. För den som önskar går övervåningen att delas av till två separata sovrum.

Källare

I husets källare inryms tvättstuga, förråd, garderobsrum, matkällare, wc och även garage som idag nyttjas som hobby/snickarrum och förråd för trädgårds- och fritidsgrejor. I garaget finns även husets bergvärmepump.

Trädgård

Trädgården är 1530 kvm stor och ligger i en sluttning med skog ovanför. I boken Svensk villabebyggelse i ord och bild från 1944 (författare Fredrik Ström) kallas tomten för "skogs- och parktomt". Det är en grönskande tomt med många trevliga rum. Här finns flera stora uppvuxna träd och stora buskar som ek, hassel, rönn, syren, kaprifol, jasmin, olvon och några barrträd. På de kuperade ytorna finns även större mer flacka partier till lek och häng. I trädgården finns även flera bevarade minnen från tiden då tomten anlades, till exempel en sittgrupp med bord och pallar med svampliknande form och ett vackert bladformat fågelbad i betong. Utanför husets entré ligger en mysig ostörd gruslagd gårdsplan och uteplats i vinkeln av huskropparna. Här finns syrenbuskar och en stor rabatt med stenpartiväxter. Tomten omgärdas av ett brunmålat trästaket med en liten trägrind mot Kungsvägen och en större grindöppning med infart för bilar mot Forsfararvägen. Pargrindar av smide finns bevarade vid denna infart.

Renoveringar

Badrum 1998, gjutit nytt golv med elektrisk golvärme. Golvbrunn som anslutits till befintligt avlopp, nya vattenledningar som anslutits till befintliga vattenledningar. Tätskikt och klinker på golv och kakel på vägg, tilluftsventil och frånluftsfläkt. Ny el från central till badrummet. Nytt kök 2002, vatten och avlopp till kök som anslutits till befintlig VA. Ny el från central till kök. 2005, isolering och dränering av husgrunden. 2006, indragning av bergvärme och installation av ny värmepump, installerade fler radiatorer (fyra i källarvåningen och två på övervåningen). 2009 renoverades källaren (nytt klinkergolv på befintligt betonggolv, nya innerväggar mot ytterväggarna och förbättring av ventilationen, målade väggar, byggnation av mer förvaring, ny tvättstuga). 2015 lades nytt tak (papp, läkt, takpannor, all plåt, häng- och stuprännor).

OMRÅDET

Namnet Stortorp härstammar från ett torp som låg på en udde vid Drevviken. Dess historia är lång och ägarförhållandena har skiftat genom århundraderna. I början av 1900-talet såldes en del av egendomen Stortorp till Stiftelsen Stockholms konvalescenthem som anlade en anläggning på den vackra platsen vid Drevvikens strand. Ytterligare mark styckades upp och såldes till intressenter som ville bygga en villa eller sportstuga på de vackra markerna. Resultatet av detta är nu ett levande och trivsamt villasamhälle med ett spektrum av hustyper från olika stilepoker. Terrängen är kuperad med berg och klippor och många vägar slingrar sig fram. Området gränsar till sjön Drevviken med badplatser både vid strand och från klippor. Här kan du ha båt, göra utflykter och fiska. På vintern är Drevviken en populär plats att åka långfärdsskridsko på, här finns en cirka 20 km lång rundisbana. Området erbjuder stora möjligheter till ett rikt fritidsliv. Du bor mittöver Stortorps ishockeyhall. I närområdet finns flera förskolor och skolor, närmast ligger Trångsundsskolan som är en F9-skola.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här