Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Pipersgatan 16
Sven Wallander - 1934
Kungsholmen
VÄLPLANERAD FUNKISTREA MED CITYPULS FRÅN OVAN
TEXT: ENGSTRÖM FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMANS HEM

Den milsvida utsikten både från balkongen och bostaden är utmärkande för boendet på höjden. Inte bara för att det är placerat på sjätte våningen och att du blickar över Kungsholmens varierande takåsar. I denna väldisponerade funkislägenhet med hjärtat i det gemensamma köket och vardagsrummet får du citypulsen sett från ovan, serverat med några av Stockholms utmärkande landmärken samtidigt som du kan fästa blicken på himlen utanför.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Pipersgatan 16
Område:
Kungsholmen
arkitekt:
Sven Wallander - 1934
Våning:
6 av 9, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
52 m²
Avgift:
3 540 kr inkl värme, VA. Obl tillägg för 100 MB bredband på 79 kr/mån.
Pris:
4 500 000 kr Utgångspris

Allmänt

På denna eftertraktade adress finns en väldisponerad lägenhet som varsamt renoverats med genomgående enhetlig duvblå nyans, vilket ger ett välkomnande och trivsamt boende för dig. Här finns en omsorgsfullt rustad stavparkett och eleganta funkisdetaljer, som breda fönsterbrädor i marmor, samt utbytta kontakter och strömbrytare. Till lägenheten hör ett förråd.

Hall

Med endast ett par kliv tar du steget rakt in i hjärtat av den 52 kvadratmeter stora lägenheten. Entrén rymmer klädhängare och ett antal krokar för hängning, här finns också ingången till badrummet. Redan här börjar lägenhetens vackra stavparkett.

Badrum

Badrummet har ingång från hallen och är väldisponerat i sin placering av dusch, wc och handfat med förvaringsskåp. Även en nyinstallerad tvättmaskin får plats här, liksom en hyllskiva i marmor för förvaring. Utmärkande för badrummet är dess vackra golv i marmorplattor med golvvärme samt väggarnas stora kakelplattor i vitt.

Kök

Lägenhetens kök är beläget mitt i bostaden, vilket gör att du härifrån har utsikt över hela boendet. Med köksluckor ända upp till taket slukar köket mycket förvaring på liten yta och gör att intrycket är rymligt. De vitmålade luckorna har originalbeslag, köksskåpen har både ut- och invändiga lister och hyllplan med teakdetaljer. Två uppdelade arbetsytor är klädda i perstorpsplattan Virrvarr och väggarna är klädda i vitt fyrkantigt kakel. En matplats ryms i övergången mellan kök och vardagsrum.

Vardagsrum:

Lägenhetens vardagsrum kännetecknas av rymden kring det stora obrutna fönstret och den för huset tidstypiskt stora balkongen. Boendets öppna planlösning mynnar ut i den storslagna utsikt som Kungsklippans hus erbjuder. Runt hörnet finns de övriga kritvita fasaderna, och får blicken vandra längre bort skymtar taknockar och hus från pulserande cityliv. Här finns gott om plats för både en soffa och två fåtöljer, och närheten till entré ut mot balkongen ger under vår och sommar en extra förlängning åt rummet.

Sovrum

Från vardagsrummet finns två lika vackra mosaikglasdörrar, en av dem leder till det som idag används som sovrum. Här finns ett stiligt hörnfönster med både öster- och söderläge, vilket förstås ger utmärkt utsikt även i detta rum. Rummet har plats för en bred säng och rymmer även en praktisk vägg av garderober. Här förstärker också den duvblå nyansen intrycket och ger sovrummet en vilsam karaktär.

Arbetsrum:

Den andra glasdörren leder in till vad som idag används som arbetsrum, med utsikt mot Kungsklippans övriga karaktäristiska vita fasader. Här är väggarna målade i en kontrasterande puderrosa nyans och med stort fönster i österläge kan rummet även ha en rad andra användningsområden. Fönstret har precis som i övriga rum en bred fönsterbräda i marmor. I detta arbetsrum finns också en inbyggd garderob för förvaring.

Brf Kungsklippan

Antal lägenheter och lokaler

Kungsklippan är Sveriges näst största bostadsrättsförening. Föreningen äger tolv fastigheter på Kungsklippan, Pipersgatan, Kungsholmsgatan och Kungsbro Strand. Totalt innehåller de 1031 lägenheter med bostadsrätt samt 44 hyreslokaler. De allra flesta lägenheterna är på 1-2 rum, men det finns också större lägenheter. En genomsnittlig lägenhet är på 38 kvadratmeter.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna i samband med uppförandet och är en så kallad äkta förening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen anlitar Einar Mattsson Byggnads AB för den tekniska förvaltningen och SBC för den ekonomiska.

Renovering

Alla lägenheter förseddes med nya elmätare 2013. Alla fastigheter fasadrenoverades 2008-2013. Trapphus och entréer målades 2008. Aluminiumportarna i entréerna ersattes med ekdörrar 2005. Nytt låssystem (nyckelbrickor) installerades 2003. Hissarna renoverades och hissmaskineriet byttes ut 2000-2002. Tak och terrasser reparerades 2000-2002. Kvarvarande terrasser åtgärdades i samband med fasadrenoveringen. De fyra tvättstugorna moderniserades mellan 2003 och 2009. Elsystemet moderniserades helt 1998-2001. Fönster och balkongdörrar byttes ut 1994.

Kommande renoveringar

Rörstammarna i föreningen är slitna och behöver åtgärdas. Projektet förväntas att pågå under ett decennium, på grund av föreningens storlek. Under hösten 2019 startar renoveringen med Pipersgatan 16-18. Turordning är ännu inte satt för resten av föreningen.

Ekonomi

Enligt föreningens årsredovisning för 2017 låg lånen på drygt 5000 kr/kvm boyta. Snittet i Stockholm ligger på 6000 kr/kvm.

Avgifter

I avgiften ingår vatten, värme och kabel-tvs grundutbud. Ett obligatoriskt tilläg om 79 kr/mån tillkommer avgiften för bredband från Ownit. Månadsavgifterna höjdes med 5 % från och med den 1 januari 2019 enligt styrelsebeslut i november. Föreningen har inte höjt avgifterna på många år, men anpassar nu till kommande investeringar och kostnadshöjningar. Överlåtelseavgift om 2,5 % av pbb betalas av köparen. En pantsättningsavgift om 1 % av pbb per pant tas ut.

Medlemskap

Juridisk person accepteras ej som medlem i föreningen. Vid delat ägande ska minsta ägarandelen vara 25 %.

Andrahandsuthyrning

Föreningen tillåter begränsad uthyrning i andra hand.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga:

Fyra tvättstugor, på Kungsklippan 16-18, Pipersgatan 16, Kungsholmsgatan 11 och Kungsbro Strand 21 . Alla tvättstugor har både låsbara tvättrum, som måste bokas, och s.k. spontanmaskiner som inte behöver bokas. Grovtvättmaskiner finns på Kungsklippan 16-18 och Kungsbro Strand 21. Grovtvättmaskinerna måste alltid bokas. Tvättider bokas på hemsidan eller med nyckelbrickan innanför ingången på resp. tvättstuga.

Gemensamma utrymmen

Fyra övernattningsrum, på Kungsklippan 14 och Kungsholmsgatan 13A. Fem takterrasser, på Kungsholmsgatan 11 samt på Kungsbro Strand 17, 19, 21 och 25. Två grillplatser, på gårdarna Kungsklippan 14-20 och Kungsbro Strand 19. Cykelrum på Kungsklippan 12 och 22 samt på Kungsbro Strand 17, 19 och 25. Grovsoprum på Kungsklippan 16-18, Kungsholmsgatan 11 och på Kungsbro Strand 17 och 21. Garage och parkeringsplatser på Kungsklippan.

Parkering

Boendeparkering på gatan. Begränsat antal parkeringsplatser och garageplatser i föreningen.

Bredband och Kabel-TV

Lägenheten är ansluten till TV via ComHem där grundutbud ingår i månadsavgiften. Bostaden är även ansluten till fiber via Ownit (100/100mbit/s) via ett gruppavtal. Ett obligatoriskt tilläg på avgiften om 79 kr/mån tillkommer därför månadsavgiften.

Juridisk person & delat ägande:

Juridisk person godkänns inte som medlem. Vid delat ägarförhållande är, enligt stadgarna, minsta andel 25%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida 2019-01-10. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Området på höjden av Kungsholmen bjuder på en rad fina upplevelser. Från den stillsamma Kungsklippan som erbjuder ett skyddat stadsliv når du snabbt det mer pulserande Kungsholmstorg, området har torghandel och trevliga små butiker samt en uppsjö fina restauranger och caféer. Utbudet av ytterligare shopping finns i närheten till Fridhemsplan och Västermalmsgallerian. Och givetvis når du Centralen och city med allt dess utbud - på mindre än tio minuter till fots. Boendet på Kungsklippan innebär också utmärkta kommunikationer. Närmsta tunnelbanestation är Rådhuset endast ett par minuter bort och från utgång Kungsholmsgatan finns det till och med hiss upp till Kungsklippan. Ett par minuter bort ligger Hantverkargatan, där flertalet busslinjer går. Men inte heller att förglömma - du bor också ett stenkast från Norr Mälarstrand, med närhet till vattnet och Rålambshovsparken för bad och picknickliv under sommarhalvåret.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här