Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tjärhovsgatan 40
Gustaf Virtus Detthoff 1906
Södermalm - Mosebacke
FANTASTISK 4:A MED BALKONG MOT ARKITEKTRITAD GÅRD
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: SPINNELL STYLIST: RYDMAN

Välkommen till en extremt bra planerad lägenhet som känns betydligt större än de 70 kvadratmeter den är uppmätt till. Med både genomgående och runtgående planlösning finns här tre bra sovrum, ett fint och välplanerat kök och ett mysigt och socialt vardagsrum. Även hallen är rymlig och det finns gott om garderober i bostaden. Den generösa takhöjden bidrar starkt till att lägenheten upplevs stor och ljus, liksom de många och höga fönstren som har utsikt mot både gård och gata. Lägenheten har fin atmosfär, hög trivselfaktor och ett härligt ljusinsläpp från fönstren och balkongdörrarna. Från lägenheten och balkongen kan du blicka ner på föreningens inspirerande innergård som är ett visuellt blickfång från ovan, med stilfulla stenläggningar, vackra rabatter och ett grönskande tak. Det är en härlig plats att duka till middag och bjuda in till kalas på. Här råder lugnet och tystnaden med Söders folkvimmel endast ett par kvarter bort.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Tjärhovsgatan 40
Område:
Södermalm - Mosebacke
arkitekt:
Gustaf Virtus Detthoff 1906
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
4 rum och kök
Area:
70 m²
Avgift:
2 629 kr inkl. värme och vatten

Allmänt om fastigheten

El:
4 000 kr/år
Försäkring:
3 748 kr/år
Total driftskostnad:
7 748 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Allmänt

Ett mycket trevligt och karaktärsfullt hem med dynamik och känsla. Rummen har höga golvsocklar, stuckaturer och högt i tak. Fönstren är många och höga och har fina speglade djupa nischer. I alla rum ligger bevarade trägolv. Till lägenheten hör även ett källarförråd om cirka 3 kvm med täckt dörr och säkerhetslås.

Kök

Köket är ett både mysigt och välplanerat arbetskök. Tack vare den generösa takhöjden är förvaringsutrymmena mycket goda, här sitter överskåpen, som är vitriner, i dubbla rader. Bänkskivorna är av massiv ek med diskho i rostfritt, och väggarna vid arbetsytorna är klädda med pärlspont. Köket är utrustat med induktionshäll, varmluftsugn, kolfilterfläkt, inbyggd mikrovågsugn, diskmaskin, kyl och frys.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett rum med hög mysfaktor. Här får du plats med både matbord och soffgrupp, plus förvaring. Två fönster vetter mot Tjärhovsgatan. Höga golvsocklar, stuckaturer och djupa nischer sätter ytterligare karaktär. Väggarna är målade i cremefärg och på en vägg sitter en diskret mönstrad tapet i samma färgton.

Sovrum

Lägenheten har tre sovrum, ett större och två mindre, men alla är smarta rum med gott om utrymme för sängar och förvaring. Det största sovrummet har plats för dubbelsäng och två vackra fönster med utsikt in mot gården, lugnt och rofyllt. Rummet har mycket goda förvaringsutrymmen i fem garderober och tre dubbla väggskåp. Väggarna är målade i ljust grått. Sovrum två ligger i fil med det stora sovrummet. Det är ett rum med mysiga vinklar från intilliggande trapphus och glasade pardörrar som leder ut till lägenhetens balkong. Här finns gott om plats för både säng och ytterligare möblering. Sovrum tre ligger med pardörrar från vardagsrummet. Även detta är ett mysigt rum med plats för säng och förvaring. Väggarna är här målade i ljust grågrönt.

Balkong

Balkongen ligger med söderläge in mot föreningens fina gård. Här har du sol från tidigt morgon till tidig kväll och gott om utrymme för utemöbler och växter.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade med vitt liggande kakel, och på golvet ligger mörkgrå klinker försett med golvvärme. Här finns dusch bakom glasväggar, wc, handfat, handdukstork och mycket bra förvaringsutrymmen i ett flertal väggskåp och i kommod under handfatet. I taket sitter infällda spotlights.

Hall

Hallen är generös i storlek och får fint ljusinsläpp från båda sidor av lägenheten. Innanför dörren finns plats för hatthylla och skor, och hallen är dessutom möblerbar med garderober och byrå. Även i hallen sitter höga golvsocklar och stuckaturer. Väggarna är målade i ljust grått, samma nyans som det största sovrummet.

Brf Tjärhovet

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Rudan Större 11. Fastigheten består av 30 lägenheter upplåtna med bostadsrätt, 2 lägenheter med hyresrätt samt 5 lokaler som upplåts med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1906 av arkitekt Gustaf Virtus Detthoff.

År föreningen övertog fastigheter

Brf Tjärhovet övertog fastigheten den 2003.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Stockholm.

Renovering

Fastigheten genomgick en totalrenovering 1983 där bl.a. nya stammar för vatten- och avlopp samt el installerades. Fastigheten genomgick även en teknisk besiktning 2003 som utvisade att fastigheten var i gott skick. 2006 - Nymontering av balkonger mot gården 2009- ny fjärrvärmeanläggning 2011 - trapphusmålning, nya entréportar, gårdsportar samt fönster i trapphusen 2012 - byggnation av vindsvåningar 2013 - Kontroll av tak samt ommålning av yttertaket 2016 - Renovering av innergård, ny dränering 2016 - Nya maskiner i tvättstugan

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 3,2 milj kr, vilket ger cirka 1650 kr/kvm boyta. De två hyresrätter som återstår uppgår till ca 101 kvm. Lokalerna ger en intäkt om ca 950.000 kr till föreningen varje år.

Avgifter

Det finns inga planerade höjningar av avgifterna.

Förråd

Källarförråd om cirka 3 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en mycket trevlig innergård som kan erbjuda skön vila, fika, grillning och ungänge. barnvagnsrum, cykelrum och grovsoprum finns i entréplan. I källaren finns en modern tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner, ett torkskåp, en torktumlare samt mangelrum.

Bredband och tv

Kabel-TV levereras av ComHem. Bredband levereras av ComHem.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Delat ägande

Delat ägande godkänns. Beslut om medlemskap tas vid styrelsemöte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du på en lugn gata i äkta kulturkvarter invid Katarina kyrka. Läget är avskilt men ändå mitt i smeten. Du bor nära såväl Götgatsbacken och Mosebacke som SoFo och Nytorget, och har ett brett och stort urval av restauranger och caféer, och både små unika butiker och större kedjor, inom kort promenadavstånd. Du bor mitt emot det ypperliga caféet Greasy Spoon. Granne på Tjärhovsgatan 36-38 ligger fina Törnquistska slaktargården uppförd 1728-1733 och idag byggnadsminnesklassad.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här