Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Yrkesvägen 5
Thure Bergentz 1925
Gamla Enskede
CHARM OCH UTVECKLINGSPOTENTIAL I EN STABIL FÖRENING
TEXT: NYSTED STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: SPINNELL

Nog är det något visst med Gamla Enskede. Stig in i ett charmigt tjugotalshus och denna rymliga lägenhet med stor potential och fönster i två väderstreck. Här förenas sköna kvarter med välbevarade originaldetaljer, goda utvecklingsmöjligheter och generös takhöjd. Spröjsade fönster, vackert furugolv och tidstypiska radiatorer förgyller de 58 kvadraten. Genomgående planlösning i original, med stort möblerbart kök och vardagsrum med fönster ut mot en liten park. Här har du rymd, arkitektonisk charm och alla möjligheter att sätta din egen prägel på ditt hem.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Yrkesvägen 5
Område:
Gamla Enskede
arkitekt:
Thure Bergentz 1925
Våning:
2 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
58 m²
Avgift:
2 527 kr inkl. värme & vatten (obl. tillägg för bredband +238 kr/mån)

Allmänt om fastigheten

El:
4 911 kr/år
Försäkring:
1 722 kr/år
Övrigt:
2 644 kr/år
Total driftskostnad:
9 277 kr/år
Beräknat antal pers:
1
Kommentar:
Observera att posten "övrigt" avser utgiften för gas.

Allmänt

I föreningens register är lägenheten benämnd som en etta med kök. Med den ursprungliga planlösningen intakt möjliggörs en rad olika lösningar, då det stora köket kan agera både matplats och allrum. Här kan du kombinera det särpräglat välbevarade med moderna inslag, helt efter eget huvud. Större delar av interiören är orörd med dörrar, dörrkarmar och taklister i originalutförande. I föreningen finns en mysig gård där du delar utemöbler och trädgårdsredskap med dina grannar. Här finns också fri tillgång till bastu och gemensamhetslokal. Utöver det, fyra tvättstugor, varav en i din portuppgång, liksom två källarförråd. Förråden är cirka 9 kvm respektive cirka 6 kvm.

Kök

Här har du ett väl tilltaget, möblerbart matrum, som i likhet med flertalet 20-talskök, troligen agerat sovrum nattetid när det begav sig. Fint furugolv med vitt pigment och vitmålade väggar. Mönstrat kakel, bänkskivor och skåpinteriör som tillkommit vid en större ombyggnad på 70-talet, då samtliga kök i fastigheten moderniserades. Gasspis, kyl och frys. Gott om utrymme för såväl matplats som andra möbler med ett fönster ut mot den gröna innergården.

Vardagsrum

Generöst och luftigt vardagsrum med vita väggar, klassiskt furugolv och fönster ut mot en intilliggande park. Här finns utrymme för exempelvis soffa, säng och/eller matplats efter eget tycke och smak.

Badrum

Helkaklat badrum i vitt med grå klinkers. Dusch, toalett och handfat med tillhörande spegelskåp. En duschvägg i glas finns kvar men står i förrådet.

Hall

Rymlig hall med det stora köket till vänster och vardagsrum på höger sida. Gula väggar och furugolv liksom i övriga rum, dock med vitt färgpigment såsom i köket.

Brf Stora Gungan

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Stora Gungan (org. nr 702002-1916) innehar fastigheterna Stora Gungan 1, 2 och 3. De tre bostadshusen uppfördes 1925 och är belägna i Gamla Enskede. Föreningen upplåter 77 st bostadslägenheter till sina medlemmar. Husen värms upp via bergvärme och fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen registrerades 1925 och har innehaft fastigheterna sedan dess.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom ett tomträttsavtal med Stockholms stad.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska och tekniska förvaltning tillgodoses av arbetsgrupper inom föreningen. På så vis hålls kostnaderna nere. Vid större underhåll anlitas entreprenörer. Som medlem kan du ingå i någon av grupperna yttre- och inre underhåll, teknik, trädgård, portvakt, återvinning, information, säkerhet, tvättstugor, lekplats, gemensamhetslokal samt styrelsen.

Renoveringar

1982 - Stambyte. 2005 - Putsning av fasader som fick sin originella färg tillbaka. 2010 - Renovering av elstammar och elcentraler, installation av jordfelsbrytare och 3-fas i alla lägenheter. 2011 - Indragning av fiber. Installation av bergvärme (fjärrvärme finns kvar vid behov). 2017 - Föreningen har sett till att OVK fullföljs av samtliga lägenheter. Omläggning av taket vid Yrkesvägen 13 p.g.a. vattenskada. Besiktning av alla tak för att bedöma framtida underhåll. Installation av självrensande stuprör.

Kommande renoveringar

Föreningen eftersträvar en jämn nivå av underhåll och budgeterar för detta. En underhållsplan finns. Under flera år har föreningen legat på samma nivå av underhåll, d.v.s. cirka 250 kr/kvm. En takrenovering kommer genomföras under 2019, planer finns också för utbyggnad av solcellspaneler.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 8,9 mkr och årliga intäkter uppgår till drygt 3,4 mkr, likvida medel uppgår till cirka 3,3 mkr. Föreningen är påtagligt lågt belånad, fastighetsuppgifter från Värderingsdata visar på en sammanlagd bostadsarea om 6,099 kvm. Det ger en belåningsgrad på under 1,500 kr/kvm. Snittet i Enskede uppgår till 6,000 kr/kvm.

Avgifter

Det finns inga beslut om avgiftsändringar, även om styrelsen inte kan utesluta en höjning av avgiften med hänsyn till takrenoveringen som är på agendan.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Städning och städdagar

Gemensamma trädgårdshelger förekommer fyra gånger per år. För trapphusen gäller ett städschema vilket betyder att medlemmarna hjälps åt.

Tvättstuga

Föreningen har 4 st tvättstugor och en av dem finns här på Yrkesvägen 5. Den är utrustad med 2 st tvättmaskiner, 1 st torktumlare, 1 st torkskåp, 1 st mangel och 1 st centrifug. I en annan tvättstuga hittar du en större maskin för t.ex. mattor.

Gemensamma utrymmen

Föreningen disponerar över en fin gemensam trädgård med en ovanligt påkostad lekplats och gemensamma sittplatser. På vintern spolas en skridskobana om förutsättningarna finns, med en julgran i mitten och belysning. I källaren till Yrkesvägen 11 finns föreningens gemensamhetslokal för ca 40 personer, kan lånas utan kostnad. Föreningen har en gemensam bastu och en snickarbod på Skolvägen. Cykelställ finns på gården.

Parkering

Föreningen har inga egna p-platser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningen har Telenor avseende bredband och internet samt telefoni och tv. Föreningen har fiber-anslutning. Detta är en gruppanslutning vilket betyder att en extra avgift för tjänsterna har lags vid sidan om månadsavgiften. Medlem kan själv beställa tilläggstjänster och betalar då själv för dessa.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens styrelse samt faktadokument 2018-11-25. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar och i närheten finns många fina naturområden som Nytorpsgärde, Nackareservatet och det vackra världsarvet Skogskyrkogården. Vill du äta gott finns bland annat kreativa och välrenommerade Gamla Enskede Matbod, Robin Delselius bageri och Matateljén i närområdet. Sandsborgs tunnelbanestation ligger några från din nya adress och det tar bara tio minuter att cykla till Södermalm. I Dalens centrum har du också ett utbud, med gångavstånd till restauranger, caféer och mataffärer. Här finns även ytterligare vardagsförströelse i form av bad, gym och bibliotek i din omedelbara närhet.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här