Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sulsta Prästgård 1
Nyköping - Tystberga
MAGNIFIK VACKER PRÄSTGÅRD MED STOR PARKTRÄDGÅRD
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Själfullt och vackert i ett böljande landskap i Tystberga ligger Sulsta prästgård, en ståtlig klassicistisk byggnad omgiven av en stor och vacker trädgård. Med en välproportionerad huvudbyggnad putsad i ljust gult är huset en fröjd för ögat, och anses också vara en av landets vackraste prästgårdar som dessutom är idylliskt placerad i det obrutna landskapet. Huset är mycket välbevarat och både pampigt och mysigt. Här finns sju rum och kök, varav fem sovrum, fördelat på två plan med 276 kvm boyta och sju kakelugnar och en vedspis. Huset har under de senaste femton åren varit ett älskat hem åt en stor familj, men nu då barnen vuxit upp och befinner sig på olika platser ute i världen är det dags att byta riktning och lämna vackra Sulsta. Tystberga ligger cirka 50 minuters bilresa från Stockholm och har ett utmärkt läge inte långt från E4 för den som vill bilpendla. Här lever du ett lugnt och praktiskt lantliv med storstaden inom räckhåll och dessutom endast tio minuter från havet. Bygden är sparsamt exploaterad bland annat tack vare många förmögna omkringliggande storgods vilket gör det omgivande landskapet ovanligt obrutet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Friköpt fastighet
Adress:
Sulsta Prästgård 1
Område:
Nyköping - Tystberga
Rum:
7 rum
Area:
276 m²
Tomtareal:
9 224 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
2-plansvilla med källare
Byggnadsår:
1818
Uppvärmning:
Direkt El, kakelugnar och vedspis
Energideklaration:
Utförd 2011-05-31
Energiklass:
None
Energiförbrukning:
87 kWh/kvm per år
Fasad:
Puts
Stomme:
Timmer
Fönster:
2-glas. Kopplade 1+1 fönster i bågar
Bjälklag:
Trä
Tak:
Mansardtak med takpannor i tegel
Grundläggning:
Stenfot/Torpargrund/Mindre källare
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten a°ret om. Enskilt avlopp. Komplettering av befintlig 3 kammarbrunn senaste 181001 med WC-tank via befintlig brunn eller infiltration intill nuvarande brunn
Fastighetsbet.:
Sulsta 2:2

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
32 904 kr/år
VA:
1 000 kr/år
Renhållning:
1 607 kr/år
Sotning:
1 000 kr/år
Försäkring:
5 909 kr/år
Total driftskostnad:
42 420 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
1 222 000 kr/år
Summa pantbrev:
4 178 070 kr
Tomtareal:
9 224 kvm
Tomtbeskrivning:
Tomtarea 9224 m².
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten a°ret om. Enskilt avlopp. Komplettering av befintlig 3 kammarbrunn senaste 181001 med WC-tank via befintlig brunn eller infiltration intill nuvarande brunn
Rättigheter:
Andel i samfällighet/GA: Sulsta GA:1-GA:2 Last, Officialservitut: Vattenledning, 04-TYS-328 Förmån, Officialservitut: Väg, 04-TYS-328 Förmån, Officialservitut: Vattentäkt, vattenledning, 04-TYS-328
Planbestämmelser:
Fastigheten ligger utanför detaljplanelagt område men befinner sig inom ett område med Riksintresse för kulturmiljövård, särskilt kulturhistorisk miljö samt regionalt intressant kulturmiljö.

Entréplan

Genom fantastiskt vackra originalpardörrar gör du entré i denna pampiga byggnad, och innanför dessa dörrar finns en lika tjusig hall. Husets planlösning bygger på den sexdelade husplan som har sitt ursprung i 1600-talets Frankrike och som i början av 1800-talet blev vanlig i Sverige. Den består av två parallella rumsfiler med entré i mitten, kök åt ena hållet och en kammare åt det andra. Bakom detta tre rum i fil med en stor sal i mitten. Huset har två skorstenar, anordnade i innerväggarnas skärningspunkter, och där finns kakelugnar och vedspis placerade. Planlösningen är densamma idag som då huset stod nytt. Endast köksingången är av senare datum och tillkom huset 1912. Köket, till vänster om entrén, är ett stort härligt lantkök med inredning komponerad genom decennier, och en känsla som endast påträffas i större gods och gårdar. Vedspisen i köket sattes in runt 1912, dessförinnan fanns här en bakugn med öppen eld, därav den stora spiskupan som finns kvar än idag. I köket finns även utrymme för en stor matplats. Den stora salen är ett magnifikt och själfullt rum. Centralt placerat i huset och med en trivselfaktor utöver det vanliga är detta ett rum som inbjuder till både umgänge och mys. Här dukar du upp stora middagar vid det generösa matbordet, här kan du ha en soffgrupp att krypa upp i. Rummet byggdes från början med en bröstning som togs ned vid en genomgripande renovering av huset i början av 1900-talet. Delarna sparades och finns lagrade på bodvinden. En del finns även uppställd i salen. Entréplanet har tre rum som används som sovrum, samtliga är ljusa vackra hörnrum med kakelugnar. Sovrummet till höger innanför entrén var under prästgårdstiden prästens mottagningsrum. Sovrummet innanför köket var jungfrukammare och det tredje rummet ett förmak innanför stora salen. På entréplanet finns totalt fyra kakelugnar.

Övre plan

På det övre planet finns en stor sal, två sovrum, en övre hall, kattvindar och badrum och wc. Den stora salen på övervåningen används idag som bibliotek och kontor. Sovrummen ligger på var sida om salen i mittaxeln av våningen. Det ena sovrummet, dagens master bedrom, är omgivet av badrum och wc. Det andra sovrummet flankeras av kattvindar/förråd som kan byggas om till boendeyta. På övervåningen finns tre kakelugnar.

Källare

Huset har ett både vackert och rymligt slaget källarvalv som är ursprungligt med byggåret. I stil påminner det mycket om de Carl Hårleman ritade i tidigare officiersboställen. 1910 lades ett betonggolv och 1912 öppnades en förbindelse med trappa upp i huset och den tidigare ingången via utsidan stängdes igen. Här har du en förträfflig mat- och vinkällare. Husets placering på en kulle gör källaren till en torr och fuktfri plats året om.

Trädgård

Trädgårdens area är 9224 kvm och bjuder på både trädgårdshistoria och stora ytor till nya odlingar, lek och rekreation. Den stora tomten har en parkliknande del med stora träd och en liten allé som leder från vägen upp till bostadshuset. Den anlades av prästen och botanisten Axel Torssander på 1870-talet. Därtill finns en mer trägårdsbetonad del som anlades i slutet av 1950-talet efter att huset kommit i privat ägo. Då anlitades en av tidens mest namnkunniga trädgårdsarkitekter, Sven A Hermelin, till att komponera om delar av trädgården. Hermelin har restaurerat trädgårdar vid ett stort antal herresäten i landet och har även ritat flera kända nyanlagda parker, till exempel Pildammsparken i Malmö och Marabouparken i Sundbyberg. Han anlade på Sulsta två upphöjda gräsmattor i närheten av boningshuset, fyllda av fruktträd, äpplen, päron och plommon, och dessutom en avdelning med en mängd bärbuskar med röda och gula hallon, svarta och röda vinbär och krusbär. Längst ner i trädgården finns ett stort bigarråträd som varje år ger mycket frukt med stora och söta bär. Trädgårdsritningen omfattar den dåvarande tomten om 7000 kvm. Vid huset finns två uteplatser, en i öster och en i sydväst. Tomten innefattar även en bod samtida med mangårdsbyggnaden och garage byggt på 1920-talet i samma stil som övriga byggnader. Obs! Fler exteriörbilder kommer inom kort.

OMRÅDET

Tystberga ligger knappt två mil norr om Nyköping och är en ypperlig utgångspunkt för den som vill bo lantligt men arbeta i huvudstadsområdet. Med bil tar resan till centrala Stockholm under en timme. Ett smidigt alternativ för resa till Stockholm är att köra till Gnesta (cirka 18 min) och ta pendeltåget därifrån. Avståndet till Norrköping är ungefär lika långt. Skavsta flygplats når du på 20 minuter. Det öppna havet ligger tio minuters bilresa bort. Här ligger trevliga Helgö med badklippor, rökeri, kanotpaddling med mera, och fortsätter du en liten bit till kommer du till Stendörrens naturreservat med vacker natur och många badklippor. Nynäs slott är ett annat trevligt utflyktsmål med bland annat utställningar, trädgårdsbutik och restaurang. Utflyktsvägen genom Sörmland tar dig bland annat till mysiga Trosa och Nyköping. Vägen som söder om Sulsta leder ner till Björksunds gods är klassad som riksintresse av kulturhistoriska skäl. Här finns bland annat ett stort antal bevarade torp, gårdar och byar och fornlämningar i ett småbrutet landskap som ska brukas och bebos med hänsyn till ett fortsatt bevarade.