Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Metargatan 7
Kjellberg - 1930
Södermalm
VACKER HÖRNLÄGENHET MED SPRÖJS OCH SNICKERIER
TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM

I ett ljuvligt rosa hus med småspröjsade fönster i det lugna och mysiga Blecktornsområdet ligger denna fina hörnlägenhet. Det är ett ljust och stilfullt hem om 3,5 rum och kök. Här finns två sovrum och en rymlig inre hall som även den kan fungera som sovrum för den som önskar. Dessutom har bostaden ett stort vardagsrum i hörnläge och ett trivsamt och charmigt kök med bevarade originalsnickerier. Huset ligger på en höjd över Lilla Blecktornsparken vilket ger fri utsikt och ingen insyn. Föreningen har en härlig inbäddad trädgård som du har precis utanför lägenheten. Välkommen till ett charmfullt och välplanerat hem med hög trivselfaktor!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Metargatan 7
Område:
Södermalm
arkitekt:
Kjellberg - 1930
Våning:
0.5 av 3, hiss finns
Rum:
3,5 rum och kök
Area:
70 m²
Avgift:
3 929 kr inkl. värme, v/a

Allmänt om fastigheten

El:
7 200 kr/år
Försäkring:
2 000 kr/år
Total driftskostnad:
9 200 kr/år
Beräknat antal pers:
3

Allmänt

Högst slående i detta hem är de fantastiska småspröjsade fönstren som sätter mycket karaktär. De kompletteras med fina spanjoletter och marmorfönsterbänkar. Väggarna i bostaden är genomgående vita och golven är i olika varianter i original från byggåret. Till större delen ligger fiskbensparkett, medan köket och det mindre sovrummet har furutiljor. I entrén ligger stengolv från senare renovering. Lägenheten har inga renoveringsbehov utan här är det bara att flytta in. Ett vindsförråd om cirka 3x3 meter under snedtak finns också.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och härligt hörnrum med fönster i två väderstreck. Härifrån har du fantastisk utsikt mot Lilla Blecktornsparken och Sofia kyrka. I rummet har du gott om plats för både en sällskapsdel med soffgrupp och för ett stort matbord. På golvet ligger fiskbensparkett av ek.

Sovrum

I lägenheten finns två sovrum. Det större av dem nås från både hallen och vardagsrummet och är ett generöst rum med gott om plats för dubbelsäng. Här finns bra förvaring i en garderobsvägg som medföljer köp om så önskas. På golvet ligger även här en fin fiskbensparkett av ek. Det andra sovrummet ligger innanför köket. Det är jungfrukammaren som idag används som barnrum. Här ryms en enkelsäng och ytterligare möblemang. En bevarad inbyggd garderob ger bra förvaring i detta rum och på golvet ligger ljusa furutiljor.

Kök

I det fina köket finns delar av det gamla originalköket bevarade, bland annat i ett stilfullt serveringsskåp. Bänkskivorna är av kalksten och diskhon är av vitt porslin. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade i vitt klassiskt 15x15-kakel satt i halvförband. Köket är utrustat med en spis från Smeg, kyl, frys och diskmaskin från Miele och även en kombinerad tvättmaskin och torktumlare från Electrolux. Invid fönstret finns plats för ett matbord. På golvet ligger furutiljor. In till köket leder en fin spröjsad glasdörr.

Inre hall

Den inre hallen är ett rymligt rum att nyttja allt efter behov. Idag finns här en bäddsoffa som gör att rummet kan användas som sovrum. Rummet kan till exempel också nyttjas som ett arbetsrum eller bibliotek. Även här ligger fiskbensparkett på golvet.

Badrum

Badrummet har helkaklade vita väggar och på golvet ligger stenplattor med golvvärme. Här finns badkar med dusch, wc, handfat och två badrumsskåp med spegeldörrar. I taket sitter infällda spotlights.

Hall

Bostadens entré har ett fint originalstengolv och en bevarad hatthylla med ankarkrokar. Därtill finns en rymlig garderob där du kan hänga undan ytterkläder.

Brf Metaren

Föreningen

Brf Metaren (org. nr 769605-2997) är en lågt belånad äkta förening som förvärvade fastigheten Långreven 15 år 2000. Föreningen består av ett hus, beläget på Metargatan 7, och omfattar 24 lägenheter med bostadsrätt. Huset är omgivet av lummig grönska, och marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på låga 1 408 kr per kvm boyta. Det finns inga planerade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC AB.

Bredband och Kabel-TV

Bredband och kabel-tv levereras via Comhem.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 138 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Modern tvättstuga, cykelställ och barnvagnsförråd. Mycket fin gemensam grönskande trädgård med odlingslådor för de boende.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Renoveringar i urval

2018-2017 ny tvättmaskin och nytt torkskåp, 2016 fönster, 2013 tak, 2009 fasad, 1985 stambyte i kök och badrum

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer en gång på hösten och en gång på våren. Föreningens medlemmar hjälper också till med snöskottning och trädgårdsskötsel.

OMRÅDET

Bland den klassicistiska bebyggelsen i Blecktornsområdet utmärker sig Metargatan 7 med sina småspröjsade fönster med åtta glas i varje båge. Huset uppfördes 1930 och för ritningarna stod Kjellbergs arkitektbyrå som drevs av N G Kjellberg. Trots byggnadens tillkomstår 1930 är huset långt ifrån funktionalistiskt utan ett mycket fint exempel på det sena 1920-talets byggande. Fasaden är putsad i en rosa nyans och de spröjsade fönstersnickerierna är målade i vitt. Brf Metaren är en trevlig och lågt belånad förening med 24 lägenheter. Huset är omgivet av en mycket fin och lummig gård där det bland grönska och rabatter finns uteplatser och grill, samt även odlingslådor som de boende kan nyttja. En trappa leder upp till gården som ligger avskilt från gatan. I huset finns en gemensam tvättstuga och barnvagnsförråd.