Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Skarpövägen 2
1877
Skarpö - Vaxholm
IDYLLISK SKÄRGÅRDSDRÖM PÅ SÖDERVÄND SJÖTOMT
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

På södervänd sjötomt med ett av Skarpös bästa lägen ligger denna drömlika gula villa med ljuv snickarglädje. Här bor du på en hänförande plats, avskilt på en udde med två egna bryggor. På den 3360 kvm stora tomten finns ett stilfullt boningshus, en lillstuga/gästhus, ett dubbelgarage och ett lusthus invid vattnet. Huvudbyggnaden stod färdig runt 1870 som ett representativ sommarhus för förmögna borgare från Stockholm. De senaste 39 åren har denna plats varit ett älskat hem för den familj som nu ska flytta vidare till annat boende. Huset disponeras idag med fyra sovrum och två vardagsrum och har magnifik utsikt från de många och spröjsade fönsterpartier som är fullkomligt oemotståndliga från både in- och utsidan. I bostaden finns även fyra fullt fungerande eldstäder. Du bor strax innan den lilla vägbron som leder till Rindö och därifrån går avgiftsfri bilfärja med tät turtrafik som tar dig till Vaxholm på fem minuter. Från centrala Stockholm tar resan till huset ca 40 minuter. Välkomna!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
1-familjs friliggande villa
Adress:
Skarpövägen 2
Område:
Skarpö - Vaxholm
arkitekt:
1877
Rum:
6 rum
Area:
147 m² + 40 m² biarea
Tomtareal:
3 360 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
1½-plansvilla med källare
Byggnadsår:
1877
Uppvärmning:
Bergvärme
Energideklaration:
Utförd 2018-05-03
Energiklass:
E
Energiförbrukning:
84 kWh/kvm per år
Fasad:
Trä
Stomme:
Trä
Fönster:
2-glas
Bjälklag:
Trä
Tak:
Tegel
Grundläggning:
Torpargrund
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten och avlopp.
Vent.inspektion:
Kommunalt vatten och avlopp.
Övriga byggnader:
Gäststuga, lusthus, dubbelgarage
Fastighetsbet.:
Skarpö 1:358

Allmänt om fastigheten

El:
27 264 kr/år
Renhållning:
2 449 kr/år
Väg, samf:
2 000 kr/år
Försäkring:
8 241 kr/år
Total driftskostnad:
39 954 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Kommunalt vatten och avlopp från november 2017. Sammanlagd kostnad för all energi under 2017 är 27.264 kr.
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
5 143 000 kr/år
Summa pantbrev:
2 000 000 kr
Tomtareal:
3 360 kvm
Tomttyp:
Natur och trädgårdstomt
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten och avlopp.
Rättigheter:
Gemensamhetsanläggning: Vaxholm Skarpö GA:1
Planbestämmelser:
Detaljplan (2012-05-18)

Entréplan

På husets första plan finns entré, hall, kök, vardagsrum med glasveranda, tre sovrum och badrum. Vardagsrummet med glasverandan är hemmets hjärta, mitt i huset. Det är ett rum med mycket trivsel, vackert golv i kärnfuru och med en fin öppen spis. Glasade pardörrar leder mellan hall och vardagsrum. De ursprungliga fönsteröppningarna mellan vardagsrummet och glasverandan har behållits, vilket gör rummet öppet, ljust och luftigt. Glasverandan är en fullkomligt magisk plats med sina vackra spröjsade fönster och sjöutsikt. Från glasverandan leder pardörrar ut mot trädgården. Fönstren ger utsikt åt öster, söder och väster. I husets västra gavel finns tre sovrum. Det största av dem ligger i den utbyggda delen, och är även det ett fantastiskt rum med fönster i tre väderstreck. Innanför ligger ytterligare två sovrum som idag bland annat används som arbetsrum. Köket är beläget i husets östra gavel med två fönster åt öster och ett fönster i söderläge. Arbetsytorna är placerade i rummets inre del och matplatsen ligger mot sjösidan. I köket finns även en fungerande gjutjärnsspis bevarad.

Övre plan

På övervåningen finns två stora rum. Störst är allrummet med golv i kärnfuru, ett rum med många tillgångar som bjuder på vackra vinklar och fönsterpartier. Här finns en kakelkamin att samlas runt och ännu en glasveranda med många fönster, som från sitt läge en trappa upp bjuder på storslagen utsikt ner över vattnet. Rummet ger många möbleringsmöjligheter och går även att dela av för den som önskar. De väggmonterade skåp och hyllor som finns i rummet kommer att medfölja säljaren. På husets västra gavel finns en stor balkong som även den ger dig en underbar plats att njuta på. Övervåningens sovrum är ett stort rum på husets östra sida. Även detta är ett rum med många fönster och gott om garderober.

Källare och vind

Husets källare sprängdes och byggdes ut 1995. Väggarna är av målad betong och på golvet ligger klinker med golvvärme. Här finns husets tvättstuga, hobbyrum, förråd och wc, och dessutom bergvärmepumpen, varmvattenberedaren och en frys. Från källaren finns en dörr ut till trädgården. Husets vind är en krypvind med trägolv över isoleringen.

Trädgård

Husets tomt är 3360 kvm stor. Det är en södervänd sjötomt med två bryggor, en åt öster och en åt söder – båda med segelbåtsdjup. Badmöjligheter finns både från brygga och vid egen liten sandstrand. På en udde mellan bryggorna ligger ett bedårande åttkantigt lusthus med vackra fönster som har färgade glasinfällningar, en fantastisk plats vid vattnet att duka upp till middag på eller bara njuta av lugnet och vyerna. Österut över sundet ser man mot Oxdjupet och båttrafiken in mot Stockholm. Åt väster mellan huset och Skarpövägen är marken skogbeväxt med mestadels tallar som fungerar som insynsskydd. Mot öster finns några större träd som ger karaktär – kastanj, lönn och ask. I övrigt har tomten stora fina gräsytor. Säljaren använder sig av en gräsklipparrobot till att klippa mattan. I trädgården finns till exempel syrener, äppelträd, körsbärsträd och bärbuskar. Dessutom finns drivbänkar för egna odlingar. Vid huset ligger två uteplatser i söderläge. Tomten innefattar även en lillstuga/gästhus, ett lusthus och ett dubbelgarage. Dessa byggnader är målade i gult och vitt precis som huvudbyggnaden. På denna plats bor du lugnt och stilla utan att störas från varken sjö- eller landsidan.

OMRÅDET

Skarpö är en klassisk ö i Stockholms inre skärgård, strax utanför Vaxholm, med många äldre sommarvillor omgivna av stora trädgårdar eller naturtomter. Hit kommer man med bil via Rindö, och mellan Rindö och Vaxholm går bilfärja som tar cirka fem minuter (avgiftsfri och med tät turtrafik året om). Från färjan tar det endast ett par minuter att köra till huset. Resan från centrala Stockholm fram till fastigheten tar cirka 40 minuter. Till Vaxholm går resan på tio minuter med bil eller båt. Här finns matbutiker, restauranger, caféer, systembolag och annan service samlad.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här