Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sjöbjörnsvägen 40
S Backström & L Reinius
Gröndal
LJUS STJÄRNHUSTREA MED BALKONG OCH ORIGINALKÖK
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: OZOLLAPA

Med härligt fritt läge och stora fönster åt tre håll är denna gavellägenhet i de berömda Stjärnhusen från 1940-talets mitt en ljus och härlig pärla. Dessutom har den en optimal planlösning vilket skapats genom effektiva justeringar som maximerat kvadratmetrarna till en mycket smart trea. Detta utan att ge vika från originalarkitekturen. Vid ombyggnaden togs stor hänsyn till bostadens originalproportioner och stil. Den gedigna funkiskänslan är densamma idag, men med en mer effektiv planlösning som ger hemmet två sovrum. Här finns dessutom ett fint originalkök och ett stort vardagsrum med balkong i soligt sydvästläge. Lägenheten ligger med en lummig och grön gårdsmiljö i sjönära kvarter med badplats endast ett par minuters promenad bort, och lika nära Gröndals centrum och tvärbana och bussar.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Sjöbjörnsvägen 40
Område:
Gröndal
arkitekt:
S Backström & L Reinius
Våning:
1 av 2
Rum:
3 rum och kök
Area:
58 m²
Avgift:
3 650 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband

Allmänt

En mycket fin och ljus lägenhet där ytorna tagits tillvara på bästa sätt både till antalet kvadratmeter och i enlighet med husets ursprung och originalstil. Ny fiskbensparkett av ek har lagts i sovrum och hall med vardagsrummets originalgolv som förlaga, vilket skapar en gedigen och enhetlig känsla av kvalitet i hela lägenheten. De ombyggnader som skett har gjorts med känsla för proportioner och bostadens originalstil. Lägenheten har genomgående vitmålade väggar och originalfönster med beslag, marmorbräden och vädringsluckor som ger ljus från tre olika väderstreck. Till bostaden hör även ett stort förråd.

Kök

Det fina köket är ett klassiskt parallellkök med platsbyggd originalinredning bevarad. Här är det ljust, stilrent och snyggt. Skåpluckor och lådor är lackade i vitt och försedda med tidstypiska tillbehör som snabelbeslag och draghandtag. Bänkskivorna är av massivt trä med diskbänk och dubbel diskho i rostfritt. Ovanför diskbänken sitter snedställda överskåp och en lång redahylla med glasskäppor, inbyggda i väggen. I köket finns spis, fläkt, diskmaskin, kyl och frys, därtill finns ett rymligt originalskafferi. Invid arbetsdelen finns en ljus och trevlig matplats, extra rymlig och charmig eftersom en av väggarna är snedställd. Här kan du möblera både med ett matbord och hyllor eller ett extra skåp. Här finns även dörr direkt in i vardagsrummet.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och ljust hörnrum med fönster i två väderstreck, vilket ger ett fantastiskt ljus till rummet. Här kan du möblera med både ett stort matbord med plats att duka till många, en generös soffgrupp och förvaringsmöbler. På golvet ligger en fin bevarad fiskbensparkett i ek, som nyligen slipats och oljats. Från vardagsrummet har du utgång till lägenhetens balkong. Den ligger med bästa solläge och ger dig bland annat utsikt mot andra klassiska landmärken i Gröndal som Galjonshuset och Ljusstöparbacken. Här är det härligt att ta en drink i kvällssolen. Balkongen har även den renoverats i enlighet med originalutförandet. Nedanför balkongen finns en grön trädgård med buskar och träd.

Sovrum

Lägenheten har två sovrum, ett större och ett mindre. Genom att justera några väggar, helt i följsamhet med originalarkitekturen, har här skapat ett alldeles utmärkt sovrum, av det rum som från början var en klädkammare. Stor hänsyn har tagits till mått och proportioner. Genom att även göra ett ordentligt hörn vid innerväggen i det stora sovrummet mot hallen finns till exempel möjlighet att där kunna skapa en garderobsvägg och få rejält med förvaring med skåp från golv till tak och vägg till vägg. I detta hem har barnen fått ta de rymliga ytorna i det största sovrummet och föräldrarna, som egentligen bara behöver plats för sina sängar, sover i det mindre av sovrummen. Helt logiskt, men för den som önskar annorlunda går det såklart utmärkt att göra precis tvärtom. Det stora sovrummet är ett generöst hörnrum med många inredningsmöjligheter. Det mindre sovrummet är ett mysigt kryp-in som rymmer en dubbelsäng om så önskas. I båda sovrummen ligger fiskbensparkett av ek som är nylagd med samma mått, mönster och ytbehandling som vardagsrummets parkett.

Badrum

Badrummet är även det ett trevligt rum med både fönster och en snedställd vägg, vilket ger totalt fem väggar i rummet. De är kaklade i klassiskt vitt 15x15-kakel. På golvet ligger ljusblå klinker. I rummet finns badkar, wc, handfat och badrumsskåp med spegeldörrar. Badrummet är dessutom förberett för tvättmaskin.

Hall

Hallen består av en entrédel och en inre hall. I entrédelen ligger ett från byggåret bevarat stengolv och därefter följer nylagd fiskbensparkett av ek, i stil med de i övriga rum. Innanför dörren finns plats för hatthylla och skoförvaring. Hallen är ett trevligt nav i bostaden, härifrån når du samtliga rum.

Brf Stjärnhusen Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Stjärnhusen Stockholm (org. nr 769606-6930) innehar en fastighet med 7st bostadshus. Huset bebyggdes under tidigt 1946-tal och är beläget i Gröndal. Föreningen upplåter 207st lägenheter och 3st lokaler med bostadsrätt och har även 14st lägenheter och 12st lokaler med hyresrätt. Fastigheten är kulturmärkt, klass blå. Det betyder att husen är skyddade för den unika utformningen. Skyddet gäller all exteriör, trapphus och delar av lägenheten.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheten sedan 2005.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av höjda markhyror.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Agneta Förvaltning från 2018. Teknisk förvaltning sköts av Driftia förvaltning..

Renoveringar

2017

Nya entréporter. Utbyte av dåliga rökluckor. Nya cykel- och barnvagnsrum samt cykelställ utomhus.

2014-2015

Byte av utomhusbelysning. OVK-besiktning, Slutförd 2016.

2012

Trädgårdsrenovering

2010- 2011

Utvändig fönstermålning

2007

Ventilationssystem

2000-2003

Alla stammar, V/A, kök och badrum är utbytta. El-stigare utbytta. Trappuppgångarna renoverade. Tvättstugorna är moderna stora och effektiva. Ligger i källaren i port 46.

1998

Fasaden renoverades.

1986

Balkongerna byggdes om. Föreningen har undersökt status på balkongerna under 2016. Föreningen har ansökt om ekonomiskt bidrag från Länsstyrelsen för byggnadsantikvariska merkostnader ang. balkongräckena.

Kommande renoveringar:

Under 2016 har föreningen besiktat taken. Taksäkerhetsutrustningen kommer att åtgärdas. Inspektion av avloppsledningar i husens huvudavloppsledningar som är ingjutna i bottenplattan har filmats. Resultatet visar att visst behov finns, diskussion med sakkunnig förs om lämplig metod för utförandet.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 107 500 000mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 11 351 946mkr, i kassan finns cirka 11 240 983mkr. Skuldkvoten per kvadratmeter brf yta uppgår till cirka 8.800 kr.

Avgifter

Inga planerade avgiftsändringar är kända.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar med styrelseansvar. Bostadsrättshavare måste teckna en hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av den tekniska förvaltaren, så det är inget medlemmarna själva behöver sköta. Gemensamma städdagar förekommer en till två gånger per år.

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor i källarplan utrustade med vardera 8 tvättmaskiner, 4 torktumlare, 4 torkskåp samt 1 grovtvätt samt mangel.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstuga, övernattningslägenhet och föreningens gårdar med tillhörande sittgrupper. Föreningen har även en gästparkering som inbringar inkomst åt föreningen. Föreningen tillhandahåller även cykelförråd, grovsoprum och källsortering.

Parkering

Föreningen har ca 100 egna bilparkeringar. Kontakta Agnetas förvaltning. Boendeparkering i området: Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad om ca (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Internet från Ownit. Internetanslutning via fiber/LAN ingår i månadsavgiften. Hastigheten är 500mbit/1000mbit/sekund. TV ingår i avgiften. Föreningen har flera nät så tv kan levereras på flera sätt, antingen via det nya bredbandet genom sk IPTV via Canal Digital eller genom kabeltevenätet via Com Hem. Basutbud.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett källarförråd.

Hemsida

Föreningen har en informativ hemsida http://www.stjarnhusen.info

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-05-01. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden nära inpå. Här blandas hus från olika stilepoker i en härlig mix. Punschverandor och knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen, spårväg och det anrika konditoriet Lundbergs där du kan köpa frukostbröd och klassiska bakverk. Lägg dessutom till vågskvalp, klippor och badbryggor, och du har en oerhört trivsam miljö. Stjärnhusen ligger lika nära vattnet som Gröndals huvudgata med butiker, service och kommunikationer. Här finns bussar och tvärbana som smidigt ansluter dig till både röda och gröna linjen, i Liljeholmen respektive Alvik. I området finns många trevliga promenadvägar som till exempel tar dig till Vinterviken med trädgårdscafé och restaurang av högsta klass. Du når även Hornstull och Södermalm till fots på cirka kvarten.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här