Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Långsjöhöjden 51
Gösta Nordin och Hans Alfont 1966
Älvsjö - Långsjö
FANTASTISKT KEDJEHUS MED MAKALÖS UTSIKT
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Milsvidd fri utsikt över Stockholms skyline och magiska solnedgångar. Bland de enastående kedjehusen på Långsjöhöjden är detta hus speciellt i sig. Förutom stadens panorama som ständigt ger dig fascinerande vyer är det här ett särskilt välbevarat och väl omhändertaget hus med mycket själ, och dessutom på en arkitektritad och friköpt tomt. Ett fantastiskt hus, med totalyta 221 kvadratmeter, som är helt ljuvligt som det är, men också har en enorm potential då det har ytor som går att forma utifrån egna behov, utan att man för den skull behöver gå hårt åt husets originalutformning. Huset bevarar det mesta av ursprunglig inredning. Både kök, grovkök, wc och badrum är kvar sedan byggåret och är still going strong. Bevarat finns även olika golv, träpanel i tak, garderober, hatthyllor och andra detaljer. På det nedre planet finns bland annat kök, tvättstuga, sällskapsytor och ett sovrum, och på övervåningen finns idag tre sovrum. Båda våningarna har wc/badrum och hela huset har mycket bra förvaringsutrymmen. Detta hus tillhör de få i området som har dubbelgarage och därmed dubbelbred innergård. I trädgården finns uteplatser på såväl fram- som baksida och både arkitektritade rabatter och naturtomt. Arkitekturen, utsikten, trädgården, att huset är så unikt och oförstört samt den fina granngemenskapen var det som nuvarande ägare föll för då de köpte sitt hus, och det är också de alldeles särskilda element som gör detta hem så speciellt. Att det dessutom är en plats som ger dig semesterkänsla mitt i den vanliga vardagen kommer du att upptäcka sedan, då du kommer hem, ser utsikten, går ut på terrassen och det förutom fåglarnas kvittrande är knäpptyst runt omkring dig. Stadens panorama finns framför dina ögon och du kan inte sluta förundras.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

27
Visning söndag 27 maj 13:00 - 14:00

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Kedjehus
arkitekt:
Gösta Nordin och Hans Alfont 1966
Rum:
7 rum varav 4 sovrum
Area:
151 m² + 46 m² biarea
Tomtareal:
548 kvm
Pris:
7 750 000 kr Utgångspris

Byggnad

Uppvärmning:
Bergvärme
Energideklaration:
Utförd
Energiklass:
None
Fasad:
Tegel och plåt
Stomme:
Lättbetong
Fönster:
Isolerglasfönster
Bjälklag:
Betong
Tak:
Betongpannor
Grundläggning:
Berg till betong
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fastighetsbet.:
Kompositören 6

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
15 420 kr/år
Renhållning:
1 620 kr/år
Försäkring:
5 472 kr/år
Övrigt:
5 196 kr/år
Total driftskostnad:
27 708 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Kommentar:
I övrigt ingår: Kostnad för samfällighet: 2250 kr/år. Fiber, bredbandstv samt ip-telefoni: 2930kr/år.
Summa pantbrev:
4 200 000 kr
Tomtareal:
548 kvm
Tomttyp:
Natur och trädgårdstomt
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Rättigheter:
Andel i samfällighet/GA: Sextetten GA:1
Planbestämmelser:
Kompositören m m Stadsplan, beslutad Datum: 1964-05-13 Kompositören t 1-7 Tomtindelning, beslutad Datum: 1965-09-15 Östra mälaren Ytvattenskydd, beslutad Datum: 2008-11-25

Entréplan

Att kliva över tröskeln i detta hem är en wow-upplevelse. Här gör du inte bara entré i ett otroligt snyggt och välbevarat hus, du har även en magisk utsikt framför dig genom den öppna planlösningen där du från hallen har fri vy mot den vidunderliga utsikten utanför. Entréplanet innefattar en hall med kapprum, klädkammare/förråd, wc, kök med intilliggande grovkök/tvättstuga, matsal, vardagsrum och ett sovrum. Dessutom når du från grovköket ett stort förråd med fönster mot gården och ytterdörr mot gården, samt husets båda garage. I förrådet finns torkskåp, torktumlare (2017), mangel och ett extra kylskåp (2017). Detta rum har många i området byggt om till extra boyta. Köket har kvar sin ursprungliga skåpinredning som är ovanligt välbevarad. Överskåpen har målats i ljusare grått och underskåpen i en mörkare grå nyans. Vid arbetsytorna sitter det klassiska treradiga vita 15x15-kaklet kvar, tillsammans med en kroklist. Diskbänken är rostfri och har dubbla hoar. Kyl, frys och induktionshäll är nya från 2017. I köket finns även diskmaskin och varmluftsugn. Intill köket finns ett grovkök med ett originalstädskåp och en lång arbetsbänk med bland annat tvättmaskin och ett extra frysskåp. Även här sitter det klassiska vita kaklet och kranen är charmfullt monterad på väggen. På golvet ligger grått originalklinker. Vardagsrum och matsal ligger med öppen planlösning och är två rymliga rum med stora fönsterpartier ut mot trädgård och nejden. I vardagsrummet finns en öppen spis som tillkom huset 1995, men ser stilmässigt ut att kunna ha varit med sedan byggåret. Här sitter en spiskassett från Keddy. I matsalen kan du ha ett stort matbord och duka för stora sällskap. I dessa rum ligger ekparkett i holländskt mönster som är i original från 1966. Mittemot köket ligger ett sovrum som idag används som lekrum och även kan vara perfekt som till exempel kontor, gästrum eller ett lite mer avskilt rum för hemmaboende äldre barn. Här finns en inbyggd originalgarderob och ett laminatgolv som målats ljusblått. I hallen och kapprummet har du bra förvaringsytor och två hatthyllor i originalutförande. Vid kapprummet ansluter en gäst-wc med wc-stol och handfat i original som uppdaterats med en ny mässingsblandare från Tapwell. Mittemot kapprummet ligger en rymlig klädkammare.

Övre plan

Via en rak trappa av ek når du husets övre plan. Här finns en övre hall, tre sovrum, ett stort badrum, och en stor klädkammare/förråd. Två av sovrummen har fönster mot baksidan och är därmed de högsta och bästa utsiktsplatserna i huset. Härifrån har du fri utsikt över Stockholm, till långt norr om stan, vattentornet i Bergshamra ses till exempel långt i fjärran. Båda rummen har snedtak med originalträpanel i taket. Det ena sovrummet är husets master bedroom med takhöjd upp till 3,5 meter. Här finns en garderobsvägg med fyra garderober. Det andra sovrummet är ett stort rum med mysig alkov där du också får plats med dubbelsäng. Det tredje sovrummet ligger med fönster mot gatan och används idag som ett barnrum. Här sitter en glad gulprickig tapet som fond och här finns två garderober. Mellan sovrummen ligger ett stort badrum i riktigt flott originalutförande. Väggarna är kaklade i brunt blankt kakel och på golvet ligger grå klinker. Här kan du njuta av dubbla handfat, badkar, wc, bidé och inte minst, ett stort fönster med utsikt men inte insyn. I rummet finns även rymliga badrumsskåp och ett bänkskåp. Utanför badrummet finns inbyggda originalgarderober/linneskåp. Det övre planet infattar även ett stort förråd/klädkammare som har ingång från två håll. Rummet är en stor tillgång som förråd, men kan för den som så önskar byggas om, helt eller delvis, till ännu ett sovrum, eller två. Den övre hallen har stort fönster mot gatan och är möblerbar. På övervåningen ligger ekparkett som tillkom huset 1997.

Trädgård

Tomten är 548 kvm stor och består delvis av anlagd trädgård, delvis av naturslänt. Tidigare ägare av huset var mycket trädgårdsintresserade och lät tillsammans med en landskapsarkitekt anlägga en vacker och välplanerad gård. Här finns flera ovanliga och vackra trädslag och många vintergröna växter som harmonierar med husets exteriör och ursprung. Dessutom finns en liten porlande damm. På framsidan av huset finns en stenlagd uteplats som ligger skyddat och vindstilla och har sol från morgon till eftermiddag. En tät och hög bokhäck skiljer gården från gatan och gör platsen privat. På baksidan ligger en 18 kvm stor trädäckad uteplats med mäktig utsikt över staden. På gräsmattan är det sol hela dagen, uteplatsen har sol först fram till klockan 11 på förmiddagen och sedan från klockan 17 till solens nedgång. Till den nedre trädgården har nyligen en trappa byggts och här finns staket och grind. Potentialen för denna del av gården är stor. Har kan du terrassera och odla. Men drömmen kan vara en infinity-pool med värsta utsikten…

Renoveringar

2017 Bergvärme IVT Greenline 2015 Yttertak med ny läkt, duk och betongpannor. Nya hängrännor och stuprör. 2011 Fasad och fönster målades. Nya gargeportar installerades. 2004 Omfattande planteringar och trädäckad altan 1992 Byte till 3 glas fönster Fiber via Telia ingår i samfällighetens avgift tillsammans med bredbandstv och ip- telefoni.

OMRÅDET

Långsjöhöjden är Stockholms kommuns näst högsta naturliga punkt med sin 73 meter över havet (högst är Vikingaberget i Vårberg med 77 m ö h). Terrängen i området är kuperad med ett slingrande gatunät och oregelbundet och charmfullt formade kvarter. Du bor granne både med Långsjön där du kan bada, åka långfärdsskridskor eller vandra längs de fina promenadvägarna, allt efter årstid, och med Älvsjöskogens naturreservat med fin natur, promenadstigar och elljusspår.
Från Långsjöhöjden går två trappor som tar dig till de närmaste busshållplatserna. Trätrappan leder dig på fyra minuter till buss 144 som går till Älvsjö/Gullmarsplan och Fruängen var tionde minut. Via stentrappan, som du även kan gå i med barnvagn, når du på tio minuter Långsjöplan där du även har buss 141 mot Telefonplan. Att cykla till Älvsjö tar cirka tio minuter. Inom tio minuters promenad finns två förskolor, som båda har bästa omdömen bland Stockholms förskolor 2017, Våga-Vilja och Långsjö. Närliggande skolor är Herrängen och Långbrodalsskolan. Föräldrarna på Långsjöhöjden arrangerar två olika "vandrande skolbussar" till dem båda.
Älvsjöområdet stoltserar med en rad högklassiga restauranger och caféer som du har inom gång- och cykelavstånd, till och med en med Michelinstjärna; Aloe Restaurant. Här finns även välrenommerade Långbro Värdshus som är med i White Guide, trevliga Casa del Logo vid Långsjön och mysiga Fru Marias Bak och Herrängens gård. Matbutiker och stormarknader finns ett flertal i närområdet, till exempel Ica Älvsjö som bland annat har en fin delikatessdisk.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här