Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Heleneborgsgatan 6A
Ivar Nyqvist 1924
Södermalm - Högalid
FANTASTISK TVÅA HÖGST UPP MED TVÅ KUNGSBALKONGER
TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: OZOLLAPA

Det här är en lägenhet to-die-for. Ett eget näste högst upp i huset och med två fantastiska kungsbalkonger i sydöst och sydväst. En vacker 1920-talstvåa, helrenoverad 2015 med fingertoppskänsla och fina materialval. Här bor du med ett enastående ljusinsläpp och optimal planlösning. Du har ett härligt socialt kök och vardagsrum med anslutande balkong med eftermiddags- och kvällssol. Sover gör du i ett rofyllt blått sovrum där du när du vaknar kan tassa direkt ut på den andra balkongen som har morgonsol. Här finns dessutom ett stilfullt badrum, egen tvättmaskin och torktumlare, goda förvaringsutrymmen och en hall som omfamnar dig med gröna sköna blad. Du bor i ett tjusigt tjugotalshus med magnifikt läge på en hög klippa ovanför Söder Mälarstrand.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Heleneborgsgatan 6A, 5 tr
Område:
Södermalm - Högalid
arkitekt:
Ivar Nyqvist 1924
Våning:
5 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
51 m²
Avgift:
3 042 kr inkl värme, vatten och bredband

Allmänt om fastigheten

El:
4 000 kr/år
Försäkring:
2 300 kr/år
Total driftskostnad:
6 300 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Allmänt

En mycket fin och väl omhändertagen lägenhet med rymliga väldisponerade och ljusa rum. Stora vackra spröjsade originalfönster och balkongdörrar och ett högt hörnläge gör bostaden ljus och luftig. De två kungsbalkongerna i två olika väderstreck är stora tillgångar och ger plats för både utemöbler och odlingar och ger dig häftig utsikt. I hela bostaden ligger slipade och vitoljade mjuka trägolv. Ett vindsförråd om cirka 6-8 kvm med högt i tak hör också till lägenheten.

Kök

Köket ligger härligt centralt i lägenheten och i öppen planlösning med vardagsrummet. Köksinredningen har speglade speciallackade fronter, i den nedre raden lackade i grått och den övre i cremevitt. Handtagen är guldfärgade och kommer från Superfront. De matchas med kran i samma färg från Tapwell. Bänkskivan är av carrarramarmor och väggarna invid köket är kaklade i klassiskt vitt 15x15-kakel satt i förband och med ljus fog. Köket är utrustat med spishäll, ugn, fläkt, mikrovågsugn, diskmaskin, kyl och frys. Invid köksinteriören, mellan köksfönstret och balkongdörren kan du placera ett större matbord.

Vardagsrum

Vardagsrummet i anslutning till köket är ett ljust och öppet rum med både ett fönster och dubbla balkongdörrar i anslutning. Här finns plats för en mysig soffgrupp och till exempel förvaringsmöbler. Vardagsrum och kök är tillsammans en inbjudande yta som är både social och mysig.

Sovrum

Sovrummets väggar är målade i en vacker blågrå nyans. Här finns en platsbyggd garderobsvägg som går från golv till tak och är inmålad i samma färg som väggarna. Balkongdörren omges av ett spröjsat fönster på var sida vilket tillsammans bildar ett tjusigt fönsterparti. På balkongen har du sol på morgonen och dagen.

Hall

Innanför dörren sitter en fin bevarad hatthylla med ankarkrokar, målad i dovt grönt, snyggt matchat med hallens tapet som är den ikoniska Martinique Banana Leaf Wallpaper som ritades 1942 för Beverly Hills Hotel. I hallen finns också en rymlig klädkammare där en kombinerad tvättmaskin och torktumlare är placerad.

Badrum

Det fina badrummets väggar är kaklade i vitt liggande kakel med vit fog och på golvet ligger vackert grön marmor, försedd med golvvärme. Tak- och handdusch finns bakom en måttbeställd duschvägg av glas. I duschen finns en inbyggd nisch för flaskor. Kran och duschblandare kommer från Tapwell. I rummet finns vägghängd wc från Duravit och handfat med bra förvaring i kommod. Ovanför detta sitter en stor integrerad spegel. I rummet finns även en handdukstok och i taket sitter infällda spotlights.

Brf Heleneborgsparken

Antal lägenheter och lokaler

Brf Heleneborgsparken äger fastigheten Hyveln 27 och 28. Fastigheten består av 138 lägenheter varav en hyresrätt. Huset ritades 1924 av Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist AB.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen bildades 2005. Föreningen är äkta.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltare är SBC.

Renovering

Redan då husen byggdes utfördes bjälklag och golv i betong. I takt med åldrandet har flera installationer bytts ut: vatten- och avloppsstammar i kök år 1973-74, i bad- och duschrum år 1980-1981. Fastigheterna anslöts till fjärrvärme 1980, taken lades delvis om 1981-1985. Renovering av trapphusen genomfördes 1988 och sjöterrassen färdigställdes 1988. Under 2014 renoverades fastighetens fasad, tak samt kungsbalkonger. Gården renoverades och bergvärme installerades 2017.

Kommande renoveringar

Föreningen kommer genomföra byte av vatten-, avlopps- och värmestammar under 2019-2020. Föreningsstämman har dock inte fattat något beslut ännu; extra föreningsstämma planeras att hållas i mars 2019. Styrelsen avser att inom kort ingå avtal för föreningens räkning med ett projektbolag avseende ledning och kontroll av stambytesprojektet.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgick enligt styrelsen till cirka 12,5 mkr, vilket ger cirka 2 100 kr/kvm bostadsrättsyta. Snittet på Södermalm ligger på 6000 kr/kvm, så föreningens belåningsgrad är att betrakta som låg. I samband med stambytet kommer nya lån tas upp för att finansiera detta.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning måste alltid godkännas av styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga

I tvättstugan finns fyra tvättmaskiner, två torktumlare, två torkskåp och en elmangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en unik sjöterrass med kvällssol från vilken man har en fantastisk utsikt över Riddarfjärden, ända från Långholmen till Gamla stan och Riddarholmen. Här finns det flera grupper med utemöbler samt grill för föreningens medlemmar att nyttja. På fastighetens framsida finns även två trädgårdar i söderläge. En av dessa trädgårdar har en mindre lekplats med gungor. För medlemmar finns även att tillgå gym, bastu och hobbyrum. Fester för mindre sällskap kan hållas i övernattningslokal, motionsrum, hobbyrum, tvättstuga och möteslokal.

Förråd:

Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 8 kvm (säljarens info).

Bredband och kabel-tv:

Fastigheten är ansluten till Comhem och ett grundutbud kanaler ingår i årsavgiften. Föreningen har ett avtal med Bredband2, som innebär att internet 200/200 Mbit/s ingår i årsavgiften.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Överlåtelseavgift och medlemskap

Överlåtelseavgift betalas av köpare.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Se vår film om Högalid här ovan. Heleneborgsgatan är en trivsam och fin gata med många stilfulla byggnader och familjära kvartersrestauranger och småföretag. Här har du det bästa av två världar - du bor nära både det urbana Hornstull och granne med lantliknande miljöer och pickande höns. Granngården Kristinehovs Malmgård är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård med Öländska dvärghöns. Kvarteren ger dig även flera gröna lungor, som Högalidsparken, Skinnarviksberget och Långholmen, och trevliga promenadstråk längs med vatten. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss. Buss 66 som går mellan Sofia och Reimersholmen har hållplats precis utanför huset.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här