Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Högalidsgatan 52C ög
Axel Wetterberg 1911
Södermalm - Hornstull
RYMLIG JUGENDETTA MED BALKONG MOT GÅRD I SYDVÄST
TEXT: LINDBERG HOWARD STYLIST: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

Fin lägenhet på 35 ytsmarta kvadratmeter med generös takhöjd, stora fönster och balkong mot lugn innergård. Med en öppen planlösning skapas ett fritt flöde mellan kök och vardagsrum. En trevlig vinkel i rummet bildar en perfekt hörna för sängen samtidigt som det ger gott om utrymme för soffa och matplats närmast fönstret. Just nu pågår stambyte vilket är klart innan sommaren. Nära Högalids kyrka står detta vackra hus från 1911, ritat av arkitekt Axel Wetterberg. I dessa fridfulla och gröna kvarter runt Högalids kyrka är det lätt att trivas och känna sig hemma. Härifrån rullar du snabbt nerför backen till Hornstull med service och nöjen. Ett par kvarter bort hittar du Långholmen med strandpromenader och bad, funkisön Reimersholme och urbana Zinkensdamm. Varma sommardagar bjuder din egen täppa eller Högalidsparken tvärs över gatan på välbehövlig svalka. Närmaste tunnelbana hittar du vid Hornstull och härifrån rullar även flera innerstadsbussar, bland annat nummer 4.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Högalidsgatan 52C ög
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
Axel Wetterberg 1911
Våning:
1 av 4
Rum:
1 rum och kök
Area:
35 m²
Avgift:
2 346 kr inkl. värme, va och balkongavgift (60 kr)

Allmänt om fastigheten

Beräknat antal pers:
2

Kök:

En vackert välvd väggöppning leder från vardagsrummet in till ett vinkelbyggt kök där generösa skåp ger gott om förvaring. Bänkskivorna i svart marmor matchas av kaklet i svart klinkers. De kontrasteras av vita väggar och skåpfronter samt ett ljust laminatgolv. Köket är fullt utrustat med fyra spisplattor, ugn och fläkt samt en rymlig kyl/frys. Dubbla glasdörrar leder ut till en rymlig balkong med matplats i sydvästligt läge mot en ostörd bakgård. Balkongdörrarna har försetts med spanjoletthandtag och en broms så att de lätt kan ställas upp på glänt utan att de blåser igen.

Rum

Allrummet är ett ljust och inbjudande rum med ett högt tidstypiskt fönster med djup nisch. På golvet ligger ett genomgående ljust laminatgolv. I rummet finns plats för såväl säng som soffa och matbord. Takhöjden imponerar och ger möjligheter att utnyttja kubikmetrarna till att bygga på höjden.

Badrum

Intill entrén ligger badrummet som har helkaklade vita väggar och partier i svart mosaik. De matchas av det svarta mosaikgolvet och ett läckert svart handfat. Här finns dusch och wcsamt golvvärme och spotlights. I maj 2018 genomförs ett stambyte som står klart under juni.

Hall:

Genomtänkt utrymme för ytterkläder och smart förvaring som rymmer mycket på en liten yta. Spotlights i taket ger ett sobert ljus.

Brf Skruven 11

Antal lägenheter och lokaler

Brf Skruven 11 äger fastigheten Skruven 11. Fastigheten består av 56 lägenheter, varav 6 st är upplåtna med hyresrätt och 3 är lokaler. Huset ritades 1911 av arkitekt Axel Wetterberg.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen bildades 2009. Föreningen är äkta.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomiskförvaltare tillika tekniskförvaltare är Fastighetsägarna.

Renovering

V/A stammar: Stambyte April 2018. Detta medför att köparen kan ha inverkan på det nya badrummet innan inflytt under våren 2018. Stamspolning genomfördes 2012. Tvättstuga: Maskinparken har successivt bytts ut; 2 st fastighetstvättmaskiner (2013), torkskåp (2013) och torktumlare (2011). Hissar: Hissen i A-porten byggdes om 2008 och hissarna i B- och C-porten byggdes om 2011. Trappuppgångar: Samtliga tre trappuppgångar och lägenhetsdörrar målades om 2013. Tak: Plåttaket målades om 2011. Fasad: Fasadrenovering 1998. Fönster: Fönsterrenovering 1998. Uppvärmning: Fjärrvärme. Ventilation: Självdrag. Endast kolfilterfläktar får installeras i köken. OVK-besiktning genomförd 2014.

Aktuella åtgärder

Stambytet är igång och under April 2018 påbörjas stambyte i denna bostad.

Ekonomi

Föreningen har en bra ekonomi. Dolda tillgångar såsom vind i gårdshuset och sex hyresrätter om totalyta ca 200 kvm finns kvar för föreningen att avyttra. Föreningens tre lokaler ger en intäkt om ca 500.000 kr/år. Avgiften planeras att höjas med ca 10%.

Andrahandsuthyrning

Vid uthyrning i andra hand behöver lägenhetsinnehavaren ansöka om tillåtelse.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare och ett torkskåp. Tvättstugan ligger på gården.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar har tillgång till två innergårdar med planteringar, flera sittgrupper samt grill. Det finns en tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel. Det finns även ett cykelförråd i källaren samt cykelställ på båda gårdarna.

Förråd:

Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 8 kvm (säljarens info).

Bredband och Kabel-TV:

Föreningen har avtal med ComHem.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande under förutsättning att den som bor i lägenheten äger minst 10%.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Överlåtelseavgift och medlemskap

Överlåtelseavgift betalas av köpare. Ingen medlemskapavgift.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Lägenheten ligger lugnt och tyst på Högalidsgatan i de fridfulla och gröna kvarteren runt kyrkan och parken. Här rullar du snabbt nerför backen till Hornstull med service och nöjen. Ett par kvarter bort hittar du Långholmen med strandpromenader och bad, funkisön Reimersholme och urbana Zinkensdamm. Och via Västerbron når du snabbt Fridhemsplan. All service du behöver i form av restauranger, butiker och annat finns i kvarteren. Missa heller inte en promenad förbi Kristinehovs Malmgård där hönorna sprätter fritt mitt i stan eller ett besök hos härliga vinbaren Hornstulls bodega som sitter ihop med restaurang Linje Tio. Varma sommardagar bjuder parken tvärs över gatan på välbehövlig svalka och en kort promenad bort hittar du Tantolunden med promenad längs vattnet samt gräsytor för både lek och picknick. Se också till att njuta av ett besök i en av Stockholms äldsta koloniträdgårdar från år 1915. Närmaste tunnelbana hittar du vid Hornstull och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 4.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här