Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hornsgatan 142
Ivar Engström 1913
Södermalm - Hornstull
NATIONALROMANTIK MED FRANSK BALKONG - HÖGST UPP
TEXT: PETTERSSON FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMANSHEM

Högst upp i ett klassiskt nationalromantiskt gatuhus från 1910-talet vid gröna Högalidsparken finner du denna genomgående 2:a på 49 kvadratmeter. Från kökets franska balkong är det en fantastisk söderutsikt över takåsar, Högalidskyrkan och flera närliggande gårdar. Alltihop i en mycket välskött förening med låga skulder och månadsavgifter samt bra lokalintäkter. Till lägenheten hör ett lättillgängligt vindsförråd om ca 5 kvm.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Hornsgatan 142, 5 tr
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
Ivar Engström 1913
Våning:
5 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
49 m²
Avgift:
1 986 kr Inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
2 000 kr/år
Försäkring:
1 800 kr/år
Total driftskostnad:
3 800 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
2 vuxna

Allmänt

En välplanerad genomgående lägenhet med fransk balkong och många kvaliteter från byggåret, till exempel vackert halvmånefönster i sovrummet, vitpigmenterat originalgolv i form av furutiljor och en stilig vit kakelugn (i dagsläget ej fungerande) samt en takhöjd på strax under 3 meter. Till lägenheten hör även ett lättillgängligt vindsförråd, bara en trappa upp från lägenheten, om ca 5 kvm.

Kök

Kök i vitt med ekparkett, vita kakelplattor i halvförband och generösa skåp hela vägen upp till tak med inbyggd belysning. Full maskinell utrustning i form av bland annat diskmaskin från Logik och retrokyl/frys och spis från Gorenje (allt från 2015). Matplats med praktisk sittbänk. Från den franska balkongen kan du blicka ut över Högalidskyrkan, takåsar och intilliggande gårdar. I köket är tidigare kallskafferi förbyggt. Flera av grannarna har tagit fram det, antingen för att utnyttja som skafferi eller för att skapa en större matplats. Det rör sig om ett dolt utrymme om ca 0,5-1 kvm.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett härligt umgängesrum med en vacker vit kakelugn. Det är en lättmöblerad yta som rymmer både matplats, soffgrupp, bokhyllor, skåp eller vad som önskas i övrigt. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger ett klassiskt vitpigmenterat originalgolv.

Sovrum

Sovrummet är luftigt, vilsamt och mysigt och från det stiliga halvmånefönstret i söderläge avnjutes en vacker vy över Tantolunden. Väggarna är gröngrå och på golvet ligger fina furutiljor i original. Här finns både bra förvaring, plats för skrivbord och en generös säng (nuvarande är hela 210 cm bred).

Badrum

Badrummet är fräscht och funktionellt men stilmässigt redo för en uppdatering. Här finns idag badkar, god förvaring och därutöver är badrummet förberett för egen tvättmaskin.

Hall

Via säkerhetsdörr nås en trevlig hall med vita väggar, ekparkett och platsbyggd förvaringslösning samt vägghängt skoskåp.

Brf Spettet i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Spettet 16 och upplåter 30 lägenheter med bostadsrätt samt 5 lokaler med hyresrätt.

Mark/tomträtt

Föreningen äger marken och berörs inte av tomträttsavgäld.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Valorem.

Renoveringar

Hela fastigheten genomgick en stor renovering 1980, innan ombildning till brf. Då byttes stammar, radiatorer med cirkulationssystem, elanläggningar, nya golv i trapphus, ny tvättstuga, vindsförråd, soprum, ombyggnad av hyreslokaler osv. På 90-talet renoverades fasaderna. Taket målades om 2002. 2013 ommålades fönster till butiker mot Hornsgatan samt Varvsgatan och taket bättringsmålades. Styr- och reglerutrustning till värmesystemet moderniserades. 2015 påbörjades ommålning av fönster och två takfläktar byttes ut. Fiberbredband installerades och stammarna spolades samt besiktigades med gott resultat. Säkerhetsdörrar installerades till alla lägenheter. 2016 fortsatte arbetet med ommålning av fönster. Föreningen följer en underhållsplan. I dagsläget pågår en OVK-besiktning av ventilationen. Föreningen planerar att utföra trapphusrenovering. Troligen sker detta under 2018.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastigheter ligger på ca 4,8 mkr vilket ger 2 176 kr/kvm/totalyta, en låg belåningsgrad då snittet på Södermalm är cirka 6 000 kr/kvm. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Kräver tillstånd av styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandsskyddskontoret.

Städdagar

Föreningen har ett par gemensamma städdagar två gånger om året.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en innergård med utemöbler och grill. Här finns även mattställning samt cykelställ. Gemensam tvättstuga på bottenplan med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. Det finns även barnvagnsrum och grovsoprum. Föreningen anordnar höst- och vårstädning.

Bredband och kabel-tv

Basutbud kabel-tv, ip-telefoni och bredband från Bredbandsbolaget ingår i månadsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Balkongavgift

Obligatorisk avgift för fransk balkong 37 kr/mån.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-03-15 samt årsredovisning 2017 (ej undertecknad). Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i ett riktigt klassiskt söderläge invid Högalidskyrkan, Högalidsparken och Kristinehovs malmgård. Dessutom bor du nära Hornstull med allt vad det innebär av restauranger, caféer, shopping, service och kommunikationer. Långholmen och Tantolundens härliga promenadstråk, trädgårdar och bad är närliggande oaser såväl sommar som vinter.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här