Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Wollmar Yxkullsgatan 38
Hjalmar Westerlund 1927
Södermalm
1920-TALSFYRA - HÖGT HÖRNLÄGE
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Högt upp på hörnet i ett välbevarat ljusgrönt klassicistiskt 1920-talshus ligger denna fina fyra. Det är en ljus och samstämt komponerad lägenhet med välgestaltade rum. Lägenheten är bra uppdelad med sociala ytor i kök, matrum och vardagsrum i en del och tre sovrum på rad i lägenhetens andra ände. Här finns dessutom ett fint badrum, tvättmaskin och bra förvaringsutrymmen. Det är ett boende med mycket hjärta och själ, ett inspirerande och inbjudande hem som ger plats för både sociala tillställningar och hemmamys.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Wollmar Yxkullsgatan 38
Område:
Södermalm
arkitekt:
Hjalmar Westerlund 1927
Våning:
3, hiss finns
Rum:
4 rum
Area:
91 m²
Avgift:
3 310 kr inkl värme, vatten

Allmänt om fastigheten

Försäkring:
3 418 kr/år
Total driftskostnad:
3 418 kr/år

Kök

Köket är ett parallellkök som klär lägenheten väl med sina vita fronter och bänkskivor av cararramarmor. Som stänkskydd sitter vitt liggande kakel satt med mörk fog. Köket är utrustat med spishäll, fläktkåpa, varmluftsugn, diskmaskin, kyl och frys. Vid fönstret i köket finns plats för ett mindre matbord. I köket finns dessutom ett mycket fint och rymligt kallskafferi i original från byggåret. I serveringsgången invid köket finns ett minst lika tjusigt serveringsskåp bevarat. Här finns även en garderob samt ett utrymme som rymmer lägenhetens tvättmaskin.

Matrum

I anslutning till både kök och vardagsrum finns en inre hall/matsal. Här får du plats med ett stort matbord för många sittande. I detta rum finns även en inbyggd bokhylla i en igensatt dörröppning.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett rymligt och ljust rum som ligger i delvis öppen planlösning med köket och får därigenom ljus från flera fönster. Rummet är ett fantastiskt sällskapsrum som verkligen inbjuder till ett mysigt häng. Här finns gott om plats för såväl stor soffgrupp som för förvaringsmöbler, och dessutom med matbord i anslutning.

Sovrum

I lägenheten finns tre sovrum som idag disponeras som föräldrasovrum, barnrum och arbetsrum, med samma ordning på storleken på rummen. Det som idag brukas som föräldrasovrum är ett stort och ljust rum med gott om plats för dubbelsäng och annat möblemang. Här finns även bra förvaring i en rymlig originalklädkammare. Rummet intill är idag ett barnrum som även det har plats för en eller två sängar och andra möbler. Det tredje rummet är ett mindre rum i anslutning till vardagsrummet och det fungerar idag som ett arbetsrum, men går även att möblera med säng. Samtliga sovrum är ljusa med vitmålade väggar, fiskbensparkett och har varsitt klassicistiskt spröjsat fönster med djup marmorfönsterbräda.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i vitt klassiskt 15x15-kakel, på golvet ligger grå klinker och även taket har grå färg. I rummet finns ett badkar på fötter, wc och ett snyggt rektangulärt handfat med svart blandare. Ovanför detta sitter en stor spegel med belysning. I en nisch vid badkaret finns bra förvaring på öppna hyllplan.

Hall

Direkt innanför ytterdörren finns en klädkammare där du kan hänga undan kläder och efter den sitter en fin hemmasnickrad hatthylla med ankarkrokar.

Brf Postsäcken 11

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Postsäcken 11. Föreningen har 29 lägenheter med bostadsrätt.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via SBC och teknisk förvaltning via MEF AB.

Renoveringar

Huset totalrenoverades 1999-2001 (fasad, stambyte, trapphus. fönster invändigt). Sockelrenovering skedde 2005. Taket renoverades våren 2008. Ytterfönster mot Wollmar Yxkullsgatan och Rosenlundsgatan har bytts ut mot buller- och energiglas 2010. Ytterfönster in mot gården har bytts ut mot energiglas 2010. Ny undercentral för värmesystemet 2009. Byte rumstermostater 2010. Hissen renoverades 2011. Säkerhetsdörrar installerades 2011. Stamspolning 2014. Fasadputsning genomförd under 2016. Upprustning av vindsförråd 2016. Upprustning av gemensamma gården 2016.

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar.

Ekonomi

Vid tre tillfällen de senaste åren har månadsavgifterna sänkts. Under 2016 såldes delar av föreningens vind vilket ytterligare förbättrade föreningens ekonomi. I dagsläget finns inga ytterligare beslutade avgiftsförändringar. Föreningen har långfristiga skulder på ca 6,7 mkr (ca 4 449 kr/kvm/bostadsrättsyta) vilket ligger under snittet för Södermalm.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Brandkontoret.

Trappstädning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Två st gemensamma städdagar om året.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga i källarplan med tre tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Visst cykelutrymme i källarplan, stor innergård med cykelparkering, trädgårdsmöbler och grillar som är gemensam med tre granngårdar.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv via Comhem. Huset och varje lägenhet har fiberanslutning med möjlighet till anslutning via ett antal bolag.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns med minst 5 %.

Förråd

Till aktuell lägenhet hör ett vindsförråd.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-03-19, föreningens hemsida och senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Wollmar Yxkullsgatan är en cirka 800 meter lång gata som går från Björngårdsgatan till Ringvägen och Zinkensdamms IP. Innan idrottsplatsen och Drakenbergsområdet byggdes gick Wollmar Yxkullsgatan ända till Hornstulls strand. Här bor du centralt och urbant med ett stort urval av restauranger och barer i de närmaste kvarteren, och nära både Mariatorget och Hornsgatan. Samtidigt har du stadsdelens största parkområde Tantolunden bara ett kvarter bort, med grönska, vatten och idrottsmöjligheter. Mariatorgets tunnelbana finns på ett par minuters gångväg och flera busslinjer, bland annat 4:an, trafikerar just runt hörnet. I grannskapet finns flera bra matbutiker, bland annat Paradiset matmarknad. Du bor granne med Fabrique stenugnsbageri så ett gott bröd är heller aldrig långt borta.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här