Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bondegatan 33
Okänd arkitekt 1884
Södermalm - Sofo
LJUS HÖRNLÄGENHET MED SOCIAL PLANLÖSNING
TEXT: ARNQVIST ENGSTRÖM FOTOGRAF: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

Mitt i det pulserande Sofo, med hörnläge på fjärde våningen finns lugnet som bara himmel och utsikt kan ge ett boende. Här finns lek och grönska på den egna innergården, picknick i Vitabergsparken och möjligheten att med vänner ta del av Södermalms mest charmfulla kvarter. Den här våningen bjuder in till fest och umgänge. Lägenheten är varsamt renoverad med vackra naturmaterial och bevarade originaldetaljer. 83 välplanerade kvadratmetrar med utrymmen att inreda efter eget behov - vardagsrum med angränsande matsal gör lägenheten perfekt för dig som vill bjuda hem vänner, eller varför inte låta matsalen bli extra sovrum med plats för den urbana familjen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bondegatan 33, 4 tr
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
Okänd arkitekt 1884
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
83 m²
Avgift:
2 497 kr inkl värme, vatten och bredband

Allmänt om fastigheten

El:
2 418 kr/år
Försäkring:
4 000 kr/år
Total driftskostnad:
6 418 kr/år
Beräknat antal pers:
3

Allmänt

En trivsam hörnlägenhet med detaljer från byggåren på 1880-talet andas inte bara stil och elegans, utan minner också om bygghistorien runt hörnet med 1900-talets renoveringar och upprustningar. Lägenheten har en väldisponerad planlösning eftersom hallen förbinder matsal, vardagsrum och sovrum och ger ett luftigt intryck. Många olika funktioner finns möjliga på dessa kvadratmetrar, som främst karaktäriseras av lugn, högt till tak och härliga ljusinsläpp. Till lägenheten hör också ett vindsförråd samt tillgång till både välskött innergård och takterrass.

Kök

Köket är det första rum som välkomnar dig när du kliver in i denna väldisponerade lägenhet. Ett par steg i hallen och sedan vänster och du är i köket som vetter åt fastighetens gröna innergård. Köket är rymligt i och med sin utmärkta planlösning; vitvaror, inbygd mikrovågsugn och varmluftsugn är placerade längs med rummets ingång, mitt emot spishäll och fläkt, allt uppdaterat i en renovering 2010. I köket finns också integrerad diskmaskin och tvättmaskin. Här sitter fyra personer med lätthet runt matplatsen, vill ni sitta flera finns det också en matsal längre in i lägenheten. Väggarna vid arbetsytorna har smårutigt vitt kakel. Köksluckorna är också de släta vita, med fina samtida detaljer i beslag och handtag. Bänkskivorna i massiv ek mjukar upp helhetsintrycket, liksom det varma mosaikgolvet med vattenburen golvvärme som börjar redan ute i hallen, med mönster från Marrakech.

Vardagsrum

Vardagsrummet är lägenhetens sociala nav, här finns generöst med plats för umgänge och stor trivsel. Rummet har ett fantastiskt ljusinsläpp, tack vare sina tre fönster åt två olika håll, och imponerande utsikt över exempelvis Vita bergen. Hörnläget gör rummet rymligt och lättmöblerat, med plats för flera sittgrupper. Du och dina gäster blickar långt ut över både Bondegatan och Renstiernas gata från fönstrens djupa nischer med fönsterbrädor i marmor. I rummet finns inte mindre än två uppsättningar av speglade pardörrar. Den vackra fiskbensparketten med charm från byggtiden adderar tillsammans med övriga originaldetaljer såsom paneler under fönstren exklusiv karaktär till lägenheten.

Matsal

Jämte det rymliga vardagsrummet ligger ytterligare ett rum i fil, idag disponerad som matsal. Rummet kan med fördel användas som ytterligare ett sovrum. Fiskbensparketten från vardagsrummet övergår här i ett mer rustikt trägolv där furutiljorna kontrasterar fint till de dovblå väggarna. Den sobra matsalen har ett vackert ljusinsläpp tack vare sitt generösa fönster, samt den i lägenheten överlag imponerade takhöjden. Spegeldörrarna mellan matsal och vardagsrum tillhör även de fastighetens originaldetaljer, liksom de genomgående rustika trägolven.

Sovrum

De sandfärgade väggarna i lägenhetens sängkammare skänker en rofylld känsla till rummet tillsammans med det patinerade trägolvet. Här vilar du förvisso avskilt, då rummet ligger längst in i lägenheten, men har även fin kontakt med vardagsrummet via dubbla spegeldörrar. I sovrummet finns ett fönster med utsikt mot Bondegatan och här finns också gott om plats både för dubbelsäng och annat möblemang. Förvaringen består av två inbyggda garderober och ett linneskåp.

Badrum

Badrummet med sitt vita helkakel och sitt mörkgrå klinkergolv med golvvärme ger ett elegant intryck med stilrena detaljer i blandare och porslinsvaror. Här finns också praktiska detaljer så som god förvaringsplats för skåp under handfatet, samt möjlighet till ytterligare hyllor eller förvaring. Badrummet renoverades 2006 i och med ett stambyte och består idag av ett rymligt badkar.

Hall

Det mönstrade mosaikgolvet med vattenburen golvvärme är karaktäristiskt för den här lägenheten och något som möter dig direkt i entrén. Mosaikgolvet övergår längre in i hallen till det klassiska trägolvet. Hallen erbjuder plats för hatt- och skohylla i tamburen, samt förvaring längs med väggarna på väg mot matsal, vardagsrum och sovrum. Från hallen får du smidigt tillgång till badrum och klädkammare, samt en inre hall. Kanske är det här du placerar din favoritfåtölj och bygger upp ditt bibliotek? Den inre hallen kan också användas som arbetsplats.

Brf Fenix

Antal lägenheter och lokaler

Brf Fenix äger fastigheten Bunge 9. Föreningen består av 106 lägenheter, varav för närvarande 105 är upplåtna med bostadsrätt. Den finns inga förändringsplaner för den kvarstående hyresrätten. Föreningen äger 16 lokaler av varierande storlek och belägenhet, de allra flesta är uthyrda på kommersiella villkor. Huset ritades 1884 av arkitekt okänd arkitekt.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen bildades 2002. Föreningen är äkta bostadrättsförening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

För den ekonomiska förvaltningen svarar Agenta som även administrerar pantförteckningen. För fastighetsskötsel och teknisk rådgivning svarar BÅ Fastighetskonsult.

Renovering

2005 Stambyte gjordes i huset Renstiernas gata 28 och Bondegatan 33 under 2005 och omfattade vatten- och avloppsstammar samt elstigar. Stambyte i nya delen bör inte vara aktuellt förrän tidigast 2020. 2008 OVK gjordes senast i hela föreningen och alla anmärkningar har åtgärdats. 2008 Radonundersökning gjordes, samtliga mätningar låg under gränsvärdet. 2010 Ventilationssystemet sågs över. 2011 Alla fönster i den gamla delen (Renstiernas gata 28 och Bondegatan 33) renoverades. 2012 Gården totalrenoverades under våren. 2013 Fiber drogs in i fastigheten. 2014 Elektronisk inpasseringssystem och tvättstugebokning installerades. 2014/2015 Konvertering av yta till extra förråd att hyra ut till boende. 2015 Dagvattenpumpar i garage. 2015 Ny teknisk plattform och webbplats. 2017 OVK genomfördes i fastigheten.

Aktuella åtgärder

Renovering av taket på gamla delen under 2018 och även sätta igång med en uppgradering av ventilationen. Loftgångarna på nya delen behöver renoveras inom 1-2 år.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgick enligt årsredovisning 2016 till cirka 76 Mkr, vilket ger cirka 9 000 kr per kvm Boa. Förutom årsavgifter har föreningen lokalintäkter om ca 7 milj kr/ år. Det finns inga planer att höja avgifterna. Avgifterna sänktes de i juli 2014 med 10%, i juli 2015 med ytterligare 10% och i januari 2016 med 20 %. Föreningen är äkta.

Andrahandsuthyrning

Vid uthyrning i andra hand behöver lägenhetsinnehavaren ansöka om tillåtelse. Läs mer under "Hyra ut i andrahand" under "Bo i bostadsrätt".

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, torktumlare och ett torkskåp. Tvättstugan ligger på gården. det finns två tvättstugor.

Gemensamma utrymmen

Garage under huset med 75 platser. För medlem kostar en garageplats 1250 kr/månad, för dubbelplats 1600 kr. MC-plats kostar 650kr/månad.(kösystem, Extra förråd/utrymmen finns att hyra (kösystem), Innergård med soldäck, grill och lekplats. Gården är rökfri och är mycket barnvänlig, Takterass finns högst upp på Åsögatan 164, Föreningen har två tvättstugor, dels på Åsögatan 162 och dels under Renstiernas gata 28, båda har nya maskiner (maskiner och torkskåp 2014/2015), Flera soprum/återvinningsrum (hushållssopor, papper och tidningar) samt grovsopor, Barnvagns- och cykelrum

Förråd:

Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 4 kvm (säljarens info).

Bredband och Kabel-TV:

Föreningen har avtal med bredbandsbolaget.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande förutsatt att en av ägarna också bor (är skriven) i föreningen.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Överlåtelseavgift och medlemskap

Överlåtelseavgift betalas av köpare. Ingen medlemskapavgift.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Fastigheten Bunge 9 ligger mitt i Sofo, här bor du med fantastiskt läge precis vid Vita Bergen och med Nytorget runt hörnet. Nytorget kantas av trivsamma restauranger och caféer med ett myller av folkliv under årets varma månader. Här finns möjligheter till unik shopping i spännande vintage- och inredningsbutiker. Bara ett stenkast bort finns Medborgarplatsen och Götgatans service med tillgång till alla välkända kedjor. Vid Medborgarplatsen hittar du också den närmaste tunnelbanestationen och runt hörnet, vid Renstiernas gata hittar du bussar till Slussen och Skanstull. Området är också perfekt för barnfamiljen med lekpark vid Nytorget och Vita Bergsparkens grönområden. En utmärkt plats för en sommarpicknick!

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här