Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Maria Prästgårdsgata 2 B
1859-1878 A Hernström
Södermalm - Mariatorget
HÖGST UPP MED BEVARAD ORIGINALKARAKTÄR
TEXT: PETTERSSON FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

Uppe på Kvarnberget bland utsiktspunkter och kullerstensgränder hittar vi denna välplanerade minitrea om 51 kvm med utsikt över takåsarna. Lägenheten karaktäriseras av sex stycken spröjsade fönster och en mängd bevarade originaldetaljer från byggåret 1878 som fönsterpaneler, fiskbensparkett, fotpaneler och originaldörrar. Faktum är att hela kvarteret minner om svunna tider, innan spikraka gator utan höjdskillnader var idealet. Kvarnberget var helt enkelt för krångligt att schakta och spränga bort runt förra sekelskiftet – något vi ska vara tacksamma för idag. Här har nuvarande ägare, varav en är hantverkare med en stark känsla för byggnadsvård, genom en lyhörd och försiktig renovering skapat en liten pärla utan att göra våld på originalkaraktär och känsla. Till lägenheten hör dessutom hela tre vinds- och källarförråd.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Maria Prästgårdsgata 2 B
Område:
Södermalm - Mariatorget
arkitekt:
1859-1878 A Hernström
Våning:
2 av 2
Rum:
3 rum
Area:
51 m²
Avgift:
2 387 kr inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
1 200 kr/år
Total driftskostnad:
4 200 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Kommentar:
2 vuxna, 1 barn

Kök/vardagsrum

Under 2017 installerades ett nytt kök i shakerstil i anslutning till vardagsrummet i mitten av lägenheten. Köksskåpen är målade i Shadow White från Farrow & Ball och snickerier, dörrar och foder i Hardwick White från samma firma. Full maskinell utrustning i form av bland annat diskmaskin, induktionshäll och integrerad kyl/frys. Att mannen i familjen är hantverkare visar sig här genom en infälld förvaring och bokhylla. På golvet ligger en vacker fiskbensparkett i ek.

Stora sovrummet

Det stora sovrummet är luftigt och vilsamt med dubbla spröjsade fönster, i söderläge, med tre glas i varje båge. Här finns också originalgarderob och vacker fotpanel. Väggarna är, som lägenheten genomgående, målade i Shadow White från Farrow & Ball.

Lilla sovrummet

I det mindre sovrummet visar sig återigen nuvarande ägares yrkeskunskaper. Loftsängen om 90 * 200 cm har både avställningsyta och platsbyggd trappa och vid det spröjsade fönstret i väster mot den vackra innergården finns en söt sittbänk. Här finns också en rymlig inbyggd garderob och originalgolv i form av nyslipade furutiljor behandlade med hårdvaxolja från Byggfabriken.

Hall/wc

Via en vacker originaldörr nås en förvånansvärt användbar hall med fönster, inbyggd garderob, hatthylla i original, inbyggt jalusiskåp i ek samt platsbyggd bokhylla. Genom den generösa förvaringen, ekparketten och fönstret så upplevs även detta utrymme som ett eget rum. Här finns också separat nymålad toalett.

Brf Smålänningen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Småland 8. Föreningen har 52 lägenheter med bostads- och 2 lägenheter med hyresrätt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1983.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Teknisk förvaltning sköts av Delagott och ekonomisk förvaltning av Agenta Förvaltning AB.

Renovering

1929 gjordes en omfattande renovering och huset fick centralvärme, bad och toalett. 1946 gjordes ytterligare renoveringar. 1974 fick huset nya fönster och moderniserades ytterligare. 1983 bildades Brf Smålänningen. 1991 utfördes VVS-stambyte på de flesta ställen i huset. 1995 byttes elstammar. 1996 renoverades trapphusen och dörrarna. 1997 målades fönsterna och fasaderna putsades om. 1998 installerades ny tvättstuga och gamla tvättstugan såldes och byggdes om till lägenhet. 1999 uppmättes bruksarean i kvm. 2000 byggde föreningen om lokalen efter kakelugnsmakaren till lägenhet som såldes. 2003 köptes nya tvättmaskiner. 2003 såldes lokalen som tidigare varit aladåbfabrik och senare maskinverkstad och byggdes om till lägenhet. 2003 inreglerades värmesystemet och radiatortermostater byttes ut. 2005 lades nytt tätskikt och ytbeläggning på gården. 2006 renoverades källarna, bjälkarna under gården förstärktes underifrån och nya källarförråd byggdes. 2007 startade en brand i en lägenhet på Fredmansgatan 7. Återställandet tog över ett år. Inga personer skadades allvarligt. 2007 byggde föreningen om lokalen, som tidigare hyrdes ut som klädateljé, till två lägenheter som såldes. 2007 byttes fjärrvärmecentralen och expansionskärlet på vinden plomberades. 2007 installerades ett fastighetsnät för bredband. 2008 togs prognosstyrning av SMHI i drift för värmecentralen. 2008 införskaffade Brf Smålänningen en hemsida. 2008 sattes postboxar upp i huvudentrén i slutet av april. 2009 renoverades portarna i huvudentrén, samt porten mot gården på Fredmansgatan 9. 2009 gjordes en översyn och renovering av samtliga fönster på översta planen. 2010 bildades en gårdsgrupp och 4 st nya sittgrupper köptes in till gården. 2010 installerades ny torktumlare i tvättstugan. 2010 gjordes OVK-besiktning av samtliga lägenheter. 2011 sattes snörasskydd upp på taken. 2012 ommålning tak och dränering. 2015 gårds- och entrédörrar.

Förråd

Till lägenheten hör hela tre förråd. Två på vinden precis ovanför lägenheten på ca 6 respektive 1,5 kvm (golvyta, snedtak dvs ej full takhöjd) samt ett i källaren på ca 5 kvm (full takhöjd).

Ekonomi

De långfristiga skulderna för föreningen ligger på cirka 2,5 mkr, (ca 1 995 kr/kvm boyta) långt under snittet för Södermalm. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad inkl. styrelseförsäkring hos Stockholms Stads Brandförsäkringskontor.

Trappstädning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

En gemensam städdag vår respektive höst.

Gemensamma utrymmen

Vacker gård, tvättstuga och cykelförråd.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Ownit och basutbud kabel-tv via Comhem ingår i avgiften.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns under förutsättning att den som bor i lägenheten äger minst 25 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-004-02, föreningens hemsida och årsredovisning 2017. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i ett riktigt klassiskt söderläge ovanför Mariatorgets puls med kullerstensbelagda gator direkt utanför porten. Det lugna läget på Kvarnberget innebär minimalt med biltrafik samtidigt som du har absolut närhet till Mariatorget, Götgatspuckeln och Medborgarplatsen med allt vad det innebär i form av service och folkliv.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här