Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Wollmar Yxkullsgatan 7
C B Ödberg 1903
Södermalm - Mariatorget
VACKER HÖRNVÅNING MED KAKELUGN OCH SIRLIG BALKONG
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: JOHANSSON STYLIST: LINDHOLM

Med fantastiskt läge invid Mariatorget och trevliga Swedenborgsgatan ligger denna stora och stilfulla jugendvåning med upp till fyra sovrum. Det är en magnifik hörnlägenhet med fönster i fyra riktningar och en oval balkong med smidesräcke belägen på hörnet av huset och med utsikt över den mysiga gatumiljön. Interiört tjusas du omedelbart av 3,3 meters takhöjd, vackra fönsterpartier, en ljusblå kakelugn och fantastiska originalsnickerier med bland annat hög bröstpanel, dubbla spegeldörrar, djupa speglade nischer och fina trägolv. Det är en representativ bostad med stora sällskapsytor i kök, matsal och vardagsrum som alla ligger i fil. Vid sidan om dessa rum finns tre bra sovrum, gott om förvaring och ett påkostat fullutrustat nyrenoverat badrum. Välkommen till en våning med glans och parisisk air i en skuldfri förening på bästa adress!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
C B Ödberg 1903
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
5 rum och kök
Area:
140 m²
Avgift:
3 617 kr inkl värme, V/A, bredband, försäkringens bostadsrättstillägg
Pris:
15 600 000 kr

Allmänt om fastigheten

El:
7 480 kr/år
Försäkring:
3 416 kr/år
Total driftskostnad:
10 896 kr/år
Beräknat antal pers:
3

Allmänt

En mycket vacker lägenhet med väldisponerade ytor och som bevarar många vackra originaldetaljer. Stora rum i fil utgör de sociala ytorna och sovrummen ligger mer privat på sidorna. Lägenheten har vacker fiskbensparkett i kök, matsal, vardagsrum och hall, och i sovrummen ligger furutiljor som vitmålats. Väggar och snickerier är också ljust målade. Våningen helrenoverades 2010/2011 med komplettering av ett nytt badrum 2016. Genomgående goda förvaringsmöjligheter i hela lägenheten samt i ett stort källarförråd.

Kök

Köket byggdes helt nytt av tidigare ägare 2011. Placeringen ändrades från innergårdsläge till ett mer socialt läge med fönster mot gatan och i fil med lägenhetens sällskapsrum. Köksinredningen är ett svensktillverkat Ballingslövkök med släta vita fronter och bänkskivor av vit högresistent och tålig kompositsten. Som stänkskydd sitter vitt slätt kakel. Samtliga maskiner kommer från Miele; induktionshäll, varmluftsugn, fläkt, vinkyl, integrerad kyl, frys och diskmaskin. Här finns också en AGA vattenanläggning för kolsyrat vatten bredvid en stor nedsänkt diskho med elektronisk blandare. Köket ligger i ett burspråksrum och ytterväggen är vackert välvd med tre höga fönster mot Wollmar Yxkullsgatan. Här har du en ljus och ytterst trevlig matplats med rum för ett större bord. I rummet finns också en tjusig och fullt fungerade ljusblå kakelugn.

Matsal

I fil med köket ligger det rum som idag används som matsal. Det är ett ljust och generöst rum med vackra en och en halv meter höga bröstpaneler och två stora T-postfönster. Mot köket sitter dubbla spegeldörrar och mellan matsal och vardagsrum finns en stor öppning med speglade skjutdörrar. Rummet nås även från hallen. Rummet ger plats för att duka åt stora sällskap och är ett mycket representativt och elegant rum.

Vardagsrum

Lägenhetens hörnrum är ett ljuvligt rum som idag är bostadens vardagsrum. Det är ett stort och ljust rum med höga golvsocklar. Här finns två T-postsfönster åt vardera gatan och balkongdörr med fönster på hörnet. Med balkongräcket av vackert sirligt smide får man lätt en parisisk känsla på balkongen. Här kan du i höjd med trädkronorna blicka ut över den trevliga gatumiljön och över Mariatorget. Dubbla speglade dörrar leder vidare till ett av sovrummen.

Sovrum

I lägenheten finns idag tre rum som används som sovrum. Det största av dem ligger innanför vardagsrummet och är ett luftigt och trivsamt rum med två stora fönster mot Swedenborgsgatan. I rummet finns gott om plats för en stor dubbelsäng och annat möblemang. Här finns också en stor garderobsvägg som sväljer massor av förvaring. Även detta rum har höga bevarade golvsocklar. På golvet ligger ett originalfurugolv som vitmålats. Dessutom är taket målat i ljuvt himmelsblått. De två andra sovrummen ligger i anslutning till varandra och med fönster in mot innergården. Det är två rum med trevliga mysiga vinklar. Det ena rummet har en liten alkov och en inbyggd garderob i ett av hörnen och ett T-postsfönster i en nisch. Från detta rum har det tidigare funnits bygglov för en fransk balkong, vilket byggts av andra i föreningen. Det andra sovrummet har ett brett tredelat fönster i söderläge mot gården och ett blyinfattat innerfönster in mot hallen. Detta rum var bostadens ursprungliga kök. Båda sovrummen har vitmålade furugolv. I hallen utanför sovrummen finns en rymlig garderobsvägg med skjutdörrar.

Badrum och wc

Badrummet är ett stort, fullutrustat och nyrenoverat rum. Här finns både badkar och dusch (tak- och handdusch) bakom glasvägg. Här finns också en tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare. Stort handfat med bra förvaring i rymlig kommod samt i spegelväggskåp ovanför. Vid dusch och badkar finns inbyggda hyllnischer. Väggarna är helkaklade med vita liggande större plattor och på golvet ligger vit klinker försedd med golvvärme. I taket sitter infällda spotlights. I anslutning till entrén finns en gäst-wc med toalett, handfat, tapetserade väggar och klinkergolv.

Hall

Hallen är stor och rymlig med vackra valv. Innanför dörren finns avhängning på en bevarad hatthylla med ankarkrokar. Längre in i hallen finns en stor originalgarderob. Det finns även utrymme att möblera hallen med till exempel en byrå. I hallen finns även ett fint blyinfattat fönster med gultonat glas som ger ytterligare karaktär åt rummet. Lägenheten har en ny brandklassad säkerhetsdörr med utseende som husets originaldörrar.

Brf Draken 4

Föreningen

Brf Draken 4 (org. nr 769603-4623) är en äkta förening som förvärvade hörnfastigheten Draken 4 år 2000, bestående av två gathus och ett gårdshus belägna på Wollmar Yxkullsgatan 7 samt Swedenborgsgatan 6 och 6 A. Föreningen omfattar 33 lägenheter med bostadsrätt, samt 3 lokaler med hyresrätt. Husen förenas av en gemensam gård. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningen är helt skuldfri sedan februari 2018. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott. Obligatorisk balkongavgift om 45 kr/mån tillkommer.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Teknisk förvaltning sköts av Adfingo Fastighetsservice AB.

Bredband och Kabel-TV

Fiber via Stockholms Stadsnät är indragen i lägenheten och ingår i månadsavgiften. Kabel-tv, leverantör SAPPA.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen accepterar inte juridisk person, men delat ägande godkänns.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 138 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Förstklassig tvättstuga. Fin innergård med uteplats och cykelställ.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd på ca 4 kvm.

Renoveringar i urval

2017 Brandklassade säkerhetsdörrar, 2015 Hiss ombyggd, bredband fiber, 2014-15 Nytt tak, 2013 Stamspolning, tvättstuga, 2011 Originalfönster renoverats samt bytt till isolerglas, 2009 Balkonger, 2007 Trapphus, innergård, 2002 Stambyte i kök och badrum, nya el-dragningar inkl 3-fas

Städning och städdagar

Föreningen har två gemensamma städdagar per år. Trappstädning sköts av Gösta Melin HB.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret blir Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. Du bor precis mittemot Mariatorgets tunnelbanan som du når på två minuter och endast fem minuter från pendeltågen vid Södra station.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här