Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Vemdalsgatan 4
Strömner 1720- talet
Råcksta
UNIK LÄGENHET MED TAKMÅLNING & KAKELUGN FRÅN 1700T
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Som ett äkta smycke i en ask bland bijouterier ligger Råcksta gård, en vacker 1700-talsbyggnad med en lång och spännande historia. Efter att ha tjänstgjort som kontor och representationsbyggnad i ett antal år är den vackra herrgården åter ett bostadshus, ombyggt till lägenheter. Här bor du med egen ingång från husets gavel och med en privat trädgård precis utanför. Som att bo i hus utan att behöva ha villaägarens alla förpliktelser. Bostaden är en vacker hörnlägenhet med fönster i tre väderstreck, vilket ytterligare förstärker huskänslan. Rummen är ljusa och välplanerade och har restaurerats i samråd med byggnadsantikvarie. Nutid förenas med 1700-tal och du fredagsmyser under en unik takmålning och invid en vacker kakelugn. Här är en ynnest att få bo och få vara en del av byggnadens fortsatta historia.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Vemdalsgatan 4
Område:
Råcksta
arkitekt:
Strömner 1720- talet
Våning:
1 av 2
Rum:
3 rum och kök
Area:
73 m²
Avgift:
4 154 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
4 000 000 kr Utgångspris

Allmänt

Ett unikt boende som vackert förenar 1700-tal med nutid. Som enda lägenhet i huset har du egen ingång, vilket förstärker gårdskänslan. På framsidan har du en privat trädgård, och på baksidan finns en gemensam för föreningen. Fönster i tre väderstreck och genomgående planlösning. Ljus och sober interiör i alla rum. Samtliga lister, paneler, fönsterspröjs och dörrar är i trä och enhetligt målade i ljust grått. De ursprungliga golvsocklarna har återskapats. I alla rum finns nya porslinselement i äldre stil. I lägenheten finns bra förvaring i platsbyggda garderober, dessutom har du ett externt förråd om cirka 2x2 meter.

Kök

Köket är ett trevligt och ljust hörnrum med fönster i två väderstreck. Köksinredningen är byggd i vinkel och har fina ljusgrå och släta fronter som matchar fint till bänkskivor och stänklist av ljus marmor. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. Köket är även utrustat med rostfri spis med häll och ugn, fläkt och mikrovågsugn. Rummet är generöst i storlek och har plats för ett större matbord.

Vardagsrum

Vardagsrummet är hemmets verkliga stolthet, ett både pampigt och anrikt rum, eller sal är nog en mer passande benämning. Här imponerar det fantastiska paneltaket, med bevarad takmålning från 1720-talet. Den kan vara utförd av mästaren Johan Nordman och gjordes under Anders Strömners ägartid. Kakelugnen är också en flott pjäs i gustaviansk stil, rund och på fot och bemålad med blå blomstergirlanger. Denna kakelugn fanns i en av husets vindskammare, och härstammar troligtvis från Reenstiernas tid. Den flyttades ner till detta rum i samband med renoveringen av bygganden. Väggarna bär väggpaneler som är målade i grått som övriga snickerier i lägenheten. Golvets breda tiljor hämtades från Hälsingland vid 1960-talets renovering. Ett själfullt rum med fantastisk atmosfär!

Sovrum 1 och 2

I bostaden finns två sovrum, varav det ena idag används som sovrum, och det andra som gästrum/kontor. Sovrummet är ett rymligt rum med gott om plats för dubbelsäng och annan möblering. Här finns även förvaring i form av två platsbyggda garderober och en inbyggd hylla. Det andra sovrummet är ett härligt ljust rum med fönster i två väderstreck.

Badrum

Badrummet är kaklat med vitt större och liggande kakel och på golvet ligger vit marmor försedd med golvvärme. Bakom glasade vikbara väggar finns en tak- och handdusch. Intill finns wc och handfat med spegel. I rummet finns tvättmaskin och torktumlare med praktisk arbetsyta av trä ovan. Här finns även bra förvaringsutrymmen i form av två skåp.

Hall

Hallen är rymlig, ljus och välkomnande. Den ligger centralt i bostaden och leder till samtliga rum. Här finns en platsbyggd hatthylla i en egen nisch och gott om förvaring i platsbyggda garderober. Rummet är även stort nog att möblera med till exempel en byrå. I taket sitter en bevarad äldre takbjälke.

Brf Råcksta Herrgård

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen består av totalt 6 lägenheter, 4st 3or och 2st 1or.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen äger huset sedan 2016.

Mark

Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas således inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen tillgodoses Rådrum.

Renoveringar

2015: Totalrenovering med tak, fasad, samtliga bostäder, stammar, el etc. Detta är att betrakta som nyproduktion.

Parkering/garage

Parkeringsplats precis utanför bostaden kan tas över av säljarna.

OMRÅDET

I Vällingbys berömda 1950-talscentrum, ritat av arkitektduon Backström och Reinius, hittar du all service och shopping du behöver, och här finns även flera trevliga caféer och restauranger som till exempel Re:bel Kitchen. I närområdet finns även många trevliga grönområden, som Grimstaskogen och Kanaan, med bland annat stort strandbad och mysiga Kanaans trädgårdscafé som är öppet alla årstider. Här bor du dessutom endast ett par minuters gångväg från tunnelbanans gröna linje.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här