Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ringvägen 129
SVANTE DYHLÈN 1928
Södermalm - Sofo
TJUSIGT TJUGOTAL - FIN & RYMLIG TREA MED ÖPPEN SPIS
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

I ett tidstypiskt 1920-talshus centralt på Söder ligger denna charmiga och trivsamma lägenhet. Det är en generös trea med möblerbar hall som idag disponeras som en fyra då ett rum delats av i två, vilket gett två separata sovrum. I bostaden finns även trevliga sociala ytor i kök och vardagsrum och en mysig inre hall med riktigt praktfull pjäs i form av en elegant öppen spis i grönskimrande marmor. Bostaden ger dig rymliga flexibla ytor med tjugotalsnärvaro i detaljerna. Snickerier, stuckaturer, djupa nischer och fiskbensparketter sätter glans på detta boende där du bor optimalt centralt på Söder.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Ringvägen 129
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
SVANTE DYHLÈN 1928
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
87 m²
Avgift:
3 160 kr inkl värme, VA, kabel-TV

Allmänt om fastigheten

El:
5 552 kr/år
Försäkring:
4 775 kr/år
Total driftskostnad:
10 327 kr/år
Beräknat antal pers:
3

Allmänt

En fin och stilfull tjugotalare med rymliga och trivsamma rum. Spröjsade klassicistiska fönster, djupa nischer, spegeldörrar, stuckaturlister och fiskbensparkett finns bevarade och förstärker stilkänslan. Planlösningen är välkomnande med rymliga sociala ytor och flera platser att umgås på. Till lägenheten hör även ett stort vindsförråd om cirka 10 kvm.

Kök

Köket är ett rymligt parallellkök med en matlagningssida och en sida med en generös arbetsbänk. Luckor och lådfronter i är i rostfritt och väggarna är kaklade med vitt keramiskt italienskt kakel. Bänkskivorna är av ek med dubbel diskho i rostfritt. Köket är utrustat med spishäll, ugn, fläkt, integrerad diskmaskin, inbyggd mikrovågsugn och dubbel kyl och frys, integrerade i skåpinredningen. Invid fönstret finns det plats för ett större matbord. På golvet ligger parkett av ek.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och lättmöblerat rum. Här finns plats för både soffgrupp och ett större matbord och förvaringsmöbler. Rummet ligger centralt placerat i lägenheten och bjuder verkligen in till trevligt häng. Rummet nås från både hall och sovrum. På golvet ligger en fin fiskbensparkett i original.

Sovrum

Lägenheten disponeras idag med två sovrum då det i grunden stora sovrummet är avdelat i två. Mellan de båda rummen finns en fin spröjsad glasvägg som är både vacker och förmedlar ljus vidare in i rummet. Det stora rummet bildar här två rymliga sovrum där det ena disponeras som föräldrasovrum och det andra som barnrum. En glasdörr finns mellan rummen, men det ena sovrummet nås även från vardagsrummet och det andra från hallen. I båda sovrummen ligger fiskbensparkett.

Hall

Hallen består av en entrédel och en inre hall. Den inre hallen är möblerbar och för något starkt brittiskt med sig. Här omges du av William Morris tapet "Compton" och här hittar du hemmets juvel; en praktfull öppen spis i grön marmor med sirligt ornament. Här är det lätt att tänka sig ett bibliotek och en fåtölj framför brasan, men rummet är generöst och en flexibel yta att nyttja. I hallen finns gott om plats för klädavhängning och här finns även en inbyggd originalgarderob. Även i hallen ligger fiskbensparkett.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i vitt kakel och på golvet ligger vit klinker med svarta inslag. Duschen finns i en egen nisch. Bra förvaring i kommod under handfat och två väggskåp med spegeldörrar, varav det ena är ett högskåp.

Brf Kolonnen 3

Allmänt om föreningen

Brf Kolonnen 3 (Org.nr 716417-9132) är en äkta förening som äger fastigheten Kolonnen 3 (förvärvades redan 1982). Fastigheten består av ett flerbostadshus på adress Ringvägen 129. Fastigheten byggdes 1928 och har värdeår 1940. Den totala byggnadsytan uppgår till 3 136 kvm, varav 2 226 kvm utgör lägenhetsyta och 910 kvm lokalyta. Totalt är 42 lägenheter är upplåtna med bostadsrätt samt 6 uthyrda lokaler, vilket ger mycket goda intäkter. Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Renoveringar i urval

Stambyte i gathuset 1991. Bullerdämpande fönster i gathuset mot gatan 2001. Trapphusen målas 2003. Helrenovering gården med nytt bjälklag 2009. Fiber dras in 2012. Elstammar bytts ut mot 3-fas el till samtliga lägenheter. Stambyte gårdshus 2013. För att läsa mer om fastighetens underhåll se föreningens mycket informativa hemsida. www.kolonnen3.se.

Ekonomi

Föreningen har ett bra kassaflöde med goda intäkter från lokaler. Belåningsgraden är låg med endast 4 565 kr lån/kvm bostadsyta, totalt 9,4 msek i lån. Men har dessutom 2 msek i kassan. Årsavgifterna i förening är 434 kr/kvm bostadsyta.

Överlåtelseavgift

Vid lägenhetsöverlåtelser debiteras säljaren en överlåtelseavgift på ca 1 150 kr. Pantsättningsavgift debiteras köparen på ca 450 kr.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns en grönskande gård med grillar och utemöbler. Dessutom finns en tvättstuga med två tvättmaskiner, centrifug, mangel, torktumlare och stort torkskåp.

Förråd

Till lägenheten hör ett mycket rymligt vindsförråd om nästan 10 kvm. Dessutom finns ytterligare förråd att låna om t ex tillfälligt vill förvara större möbler. Mycket användbart vid en renovering.

Bredband och Kabel-TV

Fiber från finns från Alltele. Kabel-tv från ComHem. Analoga grundutbudet ingår i månadsavgiften (värt cirka 100 kronor/månad).

Ägande

Föreningen tillåter delat ägande. Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Uppgifterna är kontrollerade med ordförande Erik Dahlberg 2018-11-09.

OMRÅDET

Här bor du nära både SoFo och Skanstull och behöver inte sakna något. Mitt i smeten men också med flera lugna oaser och grönytor i närheten, som Lilla och Stora Blecktornsparken, Vita Bergen och Eriksdalsområdet med Eriksdalsbadet. I de närmaste kvarteren finns flera trevliga matställen som Falloumi, Shaka Shaka och Reggev Hummus. I huset finns det mysiga caféet "Vår Bagarbod", så nybakat och hembakt bröd finns alltid nära. Runt Nytorget bara ett par kvarter bort finns än fler trevliga restauranger, caféer och butiker.