Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Skogsvägen 2
Landsbro Träävaruaktiebolag 1926
Solna - Råstahem
SJÄLFULL 1920-TALSVILLA PÅ LUMMIG HÖRNTOMT
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: BOUKARI STYLIST: RYDMANSHEM

På en grönskande hörntomt i ett klassiskt genuint villaområde ligger detta fina charmfulla gula hus byggt 1926. Det är ett generöst och stilfullt hem i två våningar med vind plus inredd källare och med fem möjliga sovrum. På entréplanet hittar du härliga sällskapsutrymmen i ett vackert klassiskt kök, matsal och vardagsrum, och på övre plan finns tre rymliga sovrum. Även källaren är helt inredd och med bland annat två rum med egen ingång som till exempel kan fungera som uthyrningsdel eller kontor. Wc och badrum finns på alla husets våningar. Detta är ett hem med själ och hjärta för ett dynamiskt sammanhang av människor och som varsamt renoverats med ambition att behålla tidsandan från 1920-talet, samtidigt som det är modernt, vackert och lättskött. Allt är trivsamt komponerat med gedigna och väl utvalda material och färger. Väggarna i kök, vardagsrum och sovrum är målade i milda nyanser från Farrow & Ball och på golven ligger gedigna och breda ektiljor. I Råstahem bor du i ett litet och trevligt område bland uppväxta lummiga trädgårdar och har både naturen och stan tätt intill. Skogar och sjöar finns lika nära som kommunikationer och komfort. Det är ett smidigt boende nära till det mesta och med välplanerade och inbjudande ytor såväl inne som ute.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
1-familjs friliggande villa
Adress:
Skogsvägen 2
Område:
Solna - Råstahem
arkitekt:
Landsbro Träävaruaktiebolag 1926
Rum:
6 rum
Area:
155 m² + 78 m² biarea
Tomtareal:
711 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
2-plansvilla med källare
Byggnadsår:
1926
Uppvärmning:
Bergvärme
Energideklaration:
Utförd 2018-03-28
Energiklass:
C
Energiförbrukning:
50 kWh/kvm per år
Fasad:
Trä
Stomme:
Trä
Fönster:
Fönster med isolerglaskassetter
Bjälklag:
Trä
Tak:
Betongpannor
Grundläggning:
Grundsulor och mellangjutet betonggolv
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Vent.inspektion:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fastighetsbet.:
Reparatören 7

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
19 500 kr/år
VA:
2 323 kr/år
Renhållning:
1 413 kr/år
Försäkring:
7 000 kr/år
Total driftskostnad:
30 236 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Uppvärmningskostnaden inkluderar även hushållsel.
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
3 957 000 kr/år
Summa pantbrev:
4 419 000 kr
Tomtareal:
711 kvm
Tomttyp:
Trädgårdstomt
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Planbestämmelser:
Reparatören Tomtindelning, beslutad Datum: 1925-05-08 Stadsplan, beslutad Datum: 1961-05-23 Stadsplan, beslutad Datum: 1963-11-11

Entréplan

Du gör entré på husets gavel. Här finns ett rymligt kapprum följt av en inre hall som leder vidare till husets sociala ytor. Köket är ett vackert och gediget träkök från Lidhults. Det har tidstypiska speglade fronter av ljust målat trä och bänkskivor av carraramarmor. Väggarna invid arbetsytorna är kaklade i vitt liggande keramiskt kakel med mönstrade inslag av portugisisk mönster i Swedish-graceinspirerad stil. Såväl förvaringsutrymmen som arbetsytor är mycket väl tilltagna. Köket är även generöst utrustat med spishäll, fläkt, dubbla ugnar, mikrovågsugn, integrerad diskmaskin, integrerad och fullstora kyl- och frysskåp. I köket finns också en platsbyggd städskrubb och en bardisk som är en trevlig frukost- eller hålla sällskap vid spisen-plats. Det stora sällskapsrummet med matsal och vardagsrumsdel ligger i halvöppen och runtgående planlösning med köket. Ytorna inbjuder till sociala tillställningar såväl som lugnt hemmamys. Här finns en kamin och dörr ut mot trädgården på husets framsida. Rummen är ljusa och luftiga med många fönster som har utsikt mot trädgården. På entréplanet finns även ett badrum med wc, handfat och dusch.

Övre plan

På husets övervåning finns tre rymliga sovrum. Samtliga är karaktärsfulla hörnrum som öppnats upp till nock och har mysiga vinklar, snedtak och takbjälkar. Alla sovrum har också gott om förvaring i stora garderober/garderobsväggar och väggar målade i ljusa nyanser från Farrow and Ball. Från ett av sovrummen finns utgång till en balkong som ligger ovan den inbyggda entrén. På övervåningen finns även en övre hall som fungerar som lounge och bibliotek med platsbyggda bokhyllor från golv till nock. En del av den övre hallen är öppen ner till entréplan med plexiglas i golv/tak, vilket ger trevlig kontakt, öppenhet och extra ljus åt rummen. Här finns även ett stort och fint badrum med tak- och handdusch, wc och handfat och här når du även husets vind, där den del som inte är öppen till nock ger dig mycket bra förvaringsutrymmen.

Källarplan

Längst ner i huset finns praktiska utrymmen som tvättstuga, förråd och pannrum, men även två sovrum med egen ingång. Dessa kan till exempel bli en uthyrningsdel av bostaden, fungera som generations- eller tonårsboende eller inredas som kontor/företagsdel. Här finns separat wc och rummen kan enkelt kompletteras med pentry för den som så önskar. Utanför ingången finns en stor uteplats. På källarplanet finns även ett stort badrum med både ett hörnbadkar och dusch, och därtill en separat wc.

Trädgård

Trädgården är en lättskött och inbäddad villaträdgård med trevligt och lite kuperat hörnläge. Här växer klassiska trädgårdsväxter som olika vårlökar, magnolia, syrener, pioner och rosor, och här finns även två ovanligt stora buxbombuskar och ett lågväxande barrträd som båda är vintergröna. Intill dessa finns även två äppelträd och ett päronträd, och tre trädgårdsland med bland annat jordgubbar. På gården finns en redskapsbod och en lekstuga och här finns ett stort uterum under tak och med infravärme. Mot angränsande gårdar växer olika buskar och mot gatan finns ett vitmålat staket med solgrindar. Gräsmattan ger fina ytor för både lek och avkoppling.

Huset

Huset med fastighetsbeteckningen Reparatören 7 uppfördes 1926. De ursprungliga ritningarna saknas tyvärr men det finns ombyggnadsritningar från 1940-talet som visar en del av husets ursprung. I området Råstahem, eller Ulriksdals järnvägshem som det då kallades, uppfördes under skiftet 1920-tal och 1930-tal över 40 villor, efter att SJ-anställda vid den närliggande lok- och vagnsstationen Hagalund Övre vid Ulriksdal börjat driva frågan om att anlägga ett egnahemsområde. För att komma i åtnjutande av en tomt med tomträtt skulle man ha varit anställd hos SJ i minst fem år och ha minst nio år kvar till pensioneringen. En stor del av husen var så kallade kataloghus från Landsbro Trävaruaktiebolag som tillverkade monteringsfärdiga hus som salufördes under sloganen "bo i ro i eget bo", vilket gav upphov till namnet Borohus, en hustillverkare som är verksam än idag. Husen skulle vara två våningar höga med källare, och man fick inte uppföra några uthus. Ritningarna från 1940-talet visar på ett tvåfamiljshus med två snarlika lägenheter om vardera tre rum och kök, en på bottenvåningen och en på vindsvåningen med ingång och trapphus på gaveln. I husets källarvåning fanns en butikslokal där det låg en fiskaffär. På senare år har huset byggts om och är idag avsett för en familj. Huset är klätt med locklistpanel målad i ljusgult med sockel av betong målad i vitt. På husets gavel har den gamla verandan byggts in och är numer husets huvudentré. Ovanpå denna utbyggnad finns en balkong. På husets framsida finns en klassisk förstukvist. Taket är brutet och tegelklätt med takkupa ovanför förstukvisten.

OMRÅDET

I Råstahem finns en mängd fina villor från mestadels 1920- och 1930-tal. Området är ett lummigt och trivsamt område där barn kan röra sig fritt mellan gårdarna. Från huset har du endast 7-8 minuters promenadväg till Ulriksdals station. Vid Enköpingsvägen trafikerar många busslinjer. Den som gillar att röra på sig har här ett perfekt utgångsläge med många fina motionsområden, till exempel runt Råstasjön och Lötsjön, i Ursvik, på Järvafältet, vid Igelbäckens naturreservat och vid Brunnsviken och Edsviken. Att kunna promenera till nöjen, sport och shopping i Arenastaden är också en stor fördel. På 10-15 minuter når du Friends arena och Mall of Scandinavia till fots. Några andra pärlor i området som det är väldigt trevligt att bo nära är Ulriksdals slottsträdgård, Överjärva gård och Mulle Meck-parken. Matbutiker finns i flera olika riktningar, bland annat i Nya Järvastaden. I närområdet finns också flera välrenommerade skolor, bland annat den nybyggda Ulriksdalsskolan som är en F9-skola. Närområdet, som innefattar både delar av Solna kommun och Sundbybergs kommun och längre västerut Stockholms kommun, är en växande del av huvudstaden. Här finns många planer och visioner, bland annat att Enköpingsvägen ska förvandlas till en tre kilometer lång boulevard i kvartersstruktur med gårdar och trädplanterade gator.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här