Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Möckelvägen 15
Friberg & Hawerman 1942
Årsta
STILFULL OCH VÄLPLANERAD FUNKISTVÅA MED BALKONG
TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: SPINNELL

Accepterat pris. I ett välbevarat tegelhus med ett lummigt lugnt läge i Årsta ligger denna fina och yteffektiva funkistvåa med balkong. Den mycket väldisponerade planlösningen med rymliga rum, gedigen känsla och charm, mysigt läge och låg månadskostnad, var det som säljarna själva föll för då de köpte lägenheten 2011. Lägenheten byggdes i början av 1940-talet som barnrikebostad med en välstuderad planlösning som är slående effektiv även idag. Samtliga rum är luftiga och välplanerade och känslan att bostadsytan är större än 40 kvm är påtaglig. Till denna känsla bidrar också den generösa takhöjden, den genomgående planlösningen och rummens fina proportioner.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Möckelvägen 15
Område:
Årsta
arkitekt:
Friberg & Hawerman 1942
Våning:
2 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
40 m²
Avgift:
1 856 kr inkl. värme, vatten (obl. tillägg för bredband: 105 kr/mån)

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
2 868 kr/år
Total driftskostnad:
5 868 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Allmänt

En mycket välplanerad och fin lägenhet med en genomgående planlösning. Lägenheten visar upp en rad fina originaldetaljer som fönster med djupa marmorfönsterbrädor, radiatorer, inbyggda garderober med nyckelvred och takrosetter i funkisstil. De tillägg som gjorts på senare år följer samma gedigna stil.

Kök

Det trivsamma köket är väldisponerat och fullutrustat med gott om plats även för ett matbord. Köksinredningen kommer från Marbodal och har vita släta luckor med handtag av brunt läder. Bänkskiva av ek med dubbel rostfri diskho. Som stänkskydd sitter vitt liggande metrokakel satt i halvförband. Köket är utrustat med spishäll, ugn, kyl, frys, inbyggnadsmikrovågsugn och en fullstor diskmaskin. Från fönstret blickar du ut över den härliga gröna innergården. En fin dörr med glasade fyllningar leder mellan kök och hall.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett ljust och trevligt rum som rymmer både soffgrupp och andra möbler som förvaringsmöbler, en arbetsplats eller ett större matbord. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med ekparkett. Dubbla glasade dörrar ger rummet mycket ljus och leder även ut till bostadens balkong i huvudsakligt söderläge. En mycket solig plats med utrymme för både utemöbler och blomster.

Sovrum

Sovrummet är ett lugnt och mysigt rum med plats för både dubbelsäng och annat möblemang. Här finns även bra förvaring i rymliga originalgarderober. Väggarna är målade i ljusgrått (Silverpil från Alcro) och på golvet ligger ekparkett.

Badrum

Badrummet är välplanerat precis som resten av lägenhetens rum. Här finns dusch, wc och handfat samt en tvättmaskin. Här får du även in dagsljus via ett fönster som har sällskap av ett marmorbräde med en radiator undertill. Väggarna är kaklade i vitt klassiskt 15x15-kakel och på golvet ligger en ljus våtrumsmatta. Ett väggskåp för förvaring finns också.

Hall

Hallen välkomnar dig med mörkt grågröna väggar (Fado från Alcro). I en nisch innanför dörren finns en rymlig originalhatthylla som kompletterats med ytterligare förvaring för skor och annat. Även i hallen ligger ekparkett.

Brf Bolmen 1

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta föreningen Bolmen 1 (org. nr 769618-3008) innehar fastigheten med samma namn som består av 9 st flerbostadshus. Husen började uppföras 1942 och är belägna i Årsta efter Möckelvägen och Bolmensvägen. Föreningen upplåter 134 st lägenheter med bostadsrätt, 21 st med hyresrätt och 21 st uthyrda lokaler. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheterna sedan 2009.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen tillhandahålls av Agenta Förvaltning AB medan den tekniska förvaltningen erhålls via Driftia.

Renoveringar

Bland utfört underhåll finner vi i korta drag. 2017: Åtgärdande av samtliga ventilationsinstallationer som fått anmärkning efter OVK. Internetbaserat bokningssystem för tvättstugan togs i bruk. Portlåssystem med taggar och porttelefon. 2016: Genomförd OVK, stamspolning, takunderhåll och besiktning av hyresrätter. Fönsterrenovering/utvändig målning genomfört i tre etapper. 2015: Markarbete avloppsrör, reparationer och övrigt löpande underhåll. 2013: Byggnation av balkonger. 1997: V/A-stammar kök och badrum, elstammar. Läs årsredovisningen samt se föreningens hemsida för fler detaljer om genomfört underhåll.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2011. Trapphusen på Bolmensvägen började målas precis efter jul och samtliga trappuppgångar kommer vara klara innan sommaren. Byte kommer att ske till lågenergilampor i trappuppgångarna samt utomhus.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 35 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 5,3 mkr, i kassan finns 3,5 mkr. Föreningens många kvarvarande hyresrätter innebär rikliga kapitaltillskott den dagen de upplåts till bostadsrätter. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 5.000 kr, snittet i Årsta uppgår till 6.000 kr.

Avgifter

Inga beslut om någon avgiftshöjning. Föreningen ser ingen anledning till att det kommer göras under de närmsta åren.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Korttidsuthyrning av typen Airbnb kan tillåtas efter ansökan, högst fem korttidsuthyrningar per år och sju dagar åt gången.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Moderna försäkringar med styrelseansvar. Föreningen har tecknat ett gemensamt bostadsrättstillägg för alla medlemmar.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensam gårdsstädning är en gång per år. Föreningen står för containerinhyrning två gånger per år där boende kan slänga grovsopor.

Tvättstuga

I föreningen finns det totalt 4 st tvättstugor. Närmaste tvättstugorna finns i grannhusen. De boende har tillgång till minst två tvättmaskiner, ett torkskåp eller ett mindre torkrum. Bokning kan ske via webben.

Gemensamma utrymmen

Förutom tvättstugorna finns cykelrum i källarplanen samt barnvagnsrum. Mellan husen finns en grön och lummig gård med uppväxta fläderträd, syrener och rosenbuskar. På gården finns uteplatser, murade grillar, lekplatser och gräsytor. Tio pallkragar finns att hyra för egen odling. Möjlighet finns att bilda trädgårdsgrupper för de boende som vill vara med och påverka utemiljön. Sopsortering av glas och tidningar sker i de fristående byggnaderna på gården.

Parkering

Föreningen har 15 st parkeringsplatser för uthyrning till de boende. Samtliga parkeringsplatser är uthyrda och det är kö till lediga platser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningens internetleverantör via fiber är Ownit. Kabel-tv genom Com Hem. Kostnaden för bredband debiteras separat som ett tillägg på avgiften med 105 kr/mån.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett källarförråd om cirka 2 kvadratmeter.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor samt upplysningar från kontaktperson 2018-02-06. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Årsta stadsplanerades 1940 och kom att bebyggas under de kommande decennierna. Här finns många stiliga arkitekturpärlor. Årsta centrum ritades av bröderna och arkitekterna Erik och Tore Ahlsén och stod klart 1953 som det första förortscentrumet som byggdes i Sverige. Visionen var ett lokalsamhälle med full service för individen som samtidigt var en mötesplats för de boende. Torget bjuder än idag på trivsam småstadskänsla med små butiker, bibliotek, teater, Folkets Hus och konstnärliga utsmyckningar. Här finns även den trevliga restaurangen Två Små Svin. Årsta ger dig även många grönområden och fina promenadstråk, till exempel längs Årstaviken. Du kan promenera till Södermalm på ungefär tjugo minuter och cykla på cirka tio. På Möckelvägen bor du dessutom nära Enskede gård och trevliga Enskedeparken med sitt bageri och café.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här