Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Siljansvägen 20
J.I. John 1945
Årsta
FIN FUNKISTVÅA MED BALKONG OCH ORIGINALKÖK
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: BOUKARI

Högst upp i ett stilfullt rödputsat trevåningshus ligger denna fina funkistvåa med balkong. Det är en mycket välplanerad och tillika välbevarad lägenhet med stor charm. I köket finns det fina originalköket bevarat och i vardagsrummet ligger som sig bör en Årstaparkett. Här har du dessutom ett rymligt sovrum med platsbyggd arbetsplats och en rymlig klädkammare med fönster. Balkongen ligger i västerläge och är ett härligt extrarum under varmare årstider. Här bor du lugnt, tyst och insynsfritt, omgiven av grönska och med Årstas fina femtiotalscentrum alldeles intill.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Siljansvägen 20
Område:
Årsta
arkitekt:
J.I. John 1945
Våning:
3 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
44.5 m²
Avgift:
2 888 kr inkl. värme, vatten, fiberbredband och analoga basutbudet

Allmänt om fastigheten

El:
3 886 kr/år
Försäkring:
3 927 kr/år
Total driftskostnad:
7 813 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Observera att du bör teckna ett bostadsrättstillägg till din hemförsäkring.

Allmänt

En fin, välbevarad och välplanerad lägenhet med genomgående planlösning. Ytorna är väldisponerade och lättmöblerade med många fina bevarade funkisdetaljer, som köksinredningen, fönstren, marmorbrädor, radiatorer och Årstaparkett. I hela lägenheten sitter svarta elkontakter och strömbrytare i tidstypisk stil. Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka 4 kvm.

Kök

I köket finns den gamla fina funkisinredningen bevarad, kvalitet som består över år. Här finns rymliga överskåp i dubbla rader och även ett originalskafferi med överskåp. Skåpen är utvändigt vitmålade och invändigt är de målade i grågrönt. Som stänkskydd sitter klassiskt treradigt vitt 15x15-kakel. Rostfri diskbänk med dubbel diskho samt bänkskivor av ek. Köket är utrustat med en mycket bra induktionsspis med ugn och fläkt från Smeg. Kyl och frys är integrerade i väggen, en både snygg och smart lösning. I köket finns även plats för ett mindre matbord. På golvet ligger ett tåligt grått gummigolv.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett trevligt, ljust och socialt rum med lättmöblerade ytor. För den som önskar finns här plats för både soffa och ett större matbord, samt förvaringsmöbler och tv. På golvet ligger en fin Årstaparkett i original. Vardagsrummet nås från både köket och hallen. Här finns även utgången till lägenhetens balkong som ligger med högt västerläge och har sol på eftermiddagar och kvällar.

Sovrum

Sovrummet är ett lugnt och mysigt rum som förutom dubbelsäng även ger andra möbleringsmöjligheter. Här finns idag en smart arbetsplats med platsbyggd bänkskiva och vägghyllor. Väggen vid arbetsplatsen är målad i grått och övriga väggar är vita. På golvet ligger ett nyslipat plankgolv av furu.

Klädkammare:

Lägenheten har, med ingång från hallen, även en rymlig klädkammare som har maximerad inredning för förvaring. Här finns klädstänger i två nivåer och hyllor upp till taket. Här finns dessutom ett litet fönster som både ger dagsljus och möjligheten att vädra ut med friskluft.

Badrum

Badrummet har helkaklade väggar i vitt med en grå bård, och på golvet ligger grå klinker. Här finns badkar, handfat, vägghängd wc och inbyggda hyllor för förvaring. Badrummet har även en stor tillgång i ett fönster, som ger fint dagsljus och friskluftsinsläpp.

Hall

Hallen är rymlig och ljus. Härifrån når du alla lägenhetens rum. Här finns gott om plats för hatthylla och skoförvaring, och även plats för till exempel en byrå. I hallen finns också ett städskåp i original från byggåret. Hallgolvet är belagt med samma grå gummigolv som i köket.

Brf Stockholmshus nr 9

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Stockholmshus nr 9 (org. nr 702002-1700) innehar fastigheterna Rämen 1-5, Daglösen 1-4 och Lelången 1-4. De 13 st husen bebyggdes 1945 och är belägna i Årsta. Föreningen upplåter 359 st lägenheter med bostadsrätt och innehar 35 st lokaler. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheterna sedan 1944.

Mark

Föreningen innehar marken genom ett tomträttsavtal med Stockholm stad. Avtalen omförhandlas 2024.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts via HSB Stockholm. Man behöver inte medlemskap i HSB Stockholm för medlemskap i föreningen.

Renoveringar

1992: Stort underhåll med stambyte, elstambyte, fasad, balkonger och tak. 2011: Fasadrenovering inkl. hängrännor m.m. 2014: Hissrenovering Årstav. 53-79. Renovering av värmecentral. Ommålning av portar och dörrar. 2016: Fasadrenovering Årstav. 83, färdigställande av gästlägenhet. 2018: Renovering av trapphus, byte av armaturer i vissa uppgångar.

Kommande renoveringar:

Framöver finns inga större inplanerade renoveringar. Föreningen följer en underhållsplan enligt HSB:s föreskrifter.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 80 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 16 mkr, i kassan finns cirka 4 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 4.700 kr, snittet i Årsta uppgår till 6.000 kr.

Avgifter

Inga beslutade eller planerade avgiftshöjningar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Föreningen tar ut en avgift om 10 % av ett prisbasbelopp per år vid uthyrning i andra hand. Om du hyr ut en kortare tid blir det förstås billigare.

Delat ägande

Föreningen tillåter delat ägande. En rekommendation om minsta ägarandel för den boende är 10 %. Styrelsen godkänner inte ägaruppdelningar som är för komplexa.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Trygg Hansa med styrelseansvar. Bostadsrättshavare måste enligt stadgarna teckna en hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensam föreningsdag förekommer en gång per år med fokus på utemiljön.

Tvättstuga

Det finns 6 st tvättstugor inom föreningen. De är belägna vid Årstavägen 57, 59 B, 69 och 79 samt Siljansvägen 20 och 44. Två tvättstugor, de vid Årstavägen 57 & 59 B, får användas under veckans alla dagar, dygnet runt. Övriga tvättstugor får användas dagtid under bokningsbara tider.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstugor och cykelförråd samt utemiljön. Ett hobbyrum finns vid Siljansvägen 28 och föreningen har även en gästlägenhet som kan hyras för 300 kr/dygn. Gästlägenheten är 38 kvm stor med 4 st bäddar och nås från Årstavägen 67.

Sophantering

Hushållssopor kan slängas i trapphuset vid Siljansvägen. En container ställs fram två gånger per år för grovsopor.

Parkering

Föreningen disponerar totalt 15 st parkeringsplatser, belägna vid Åmänningevägen 25, vilka kostar 390 kr/mån. I dagsläget råder kö för parkeringsplatser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningen har möjligheter till fiberbredband via bl.a. Ownit och Com Hem. Varje lägenhet har ett nätverksuttag där det går att få minst 100 Mbit/s (och högre hastighet) från Ownit. Bredband via Ownit ingår i månadsavgiften. Föreningen har anslutning till Com Hem (TV, bredband, telefon) via antennuttaget. Det analoga utbudet ingår i avgiften.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett källarförråd om cirka 4 kvm. Ägaren disponerar ett matkällarförråd om cirka 1 kvm som eventuellt kan följa med nästa ägare. Enligt styrelsen ska de mindre lägenheterna i föreningen inte ha något matkällarförråd.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor och dokument samt kontaktperson 2018-03-16. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Årsta stadsplanerades 1940 och kom att bebyggas under de kommande decennierna. Här finns många stiliga arkitekturpärlor. Årsta centrum ritades av bröderna och arkitekterna Erik och Tore Ahlsén och stod klart 1953 som det första förortscentrumet som byggdes i Sverige. Visionen var ett lokalsamhälle med full service för individen som samtidigt var en mötesplats för de boende. Torget, som du här bor alldeles intill, bjuder än idag på trivsam småstadskänsla med små butiker, gym, bibliotek, teater, Folkets Hus och konstnärliga utsmyckningar. Här finns flera trevliga restauranger. Årsta ger dig även många grönområden och fina promenadstråk, till exempel längs Årstaviken, där du även kan bada.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här