Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hornsgatan 158 A
1903 OLOF JONSSON
Södermalm - Hornstull
SEKELSKIFTESTVÅA I VÄLSKÖTT FÖRENING MED BALKONG & KAKELUGNAR
TEXT: PETTERSSON FOTO: JOHANSSON STYLING: RYDMANSHEM

Välkommen till denna genomgående jugendtvåa med en generös takhöjd om 3,1 m, med bevarade originaldetaljer i form av bland annat stuckatur, takrosetter, trägolv av furutiljor, två kakelugnar och en balkong som vetter mot en fin innergård och en vacker tegelfasad. Smakfullt renoverad för att bevara och lyfta fram bostadens vackra detaljer från byggåret 1903. Det ljusa och öppna vardagsrummet med plats för både soffgrupp och matplats - är en fröjd för ögat. Den ljusa väggfärgen lyfter fram detaljerna som gör den här bostaden. Lägg särskilt märke till det vackra detaljarbetet i stuckaturen, och hur den enkla men vackra bröstpanelen möter furugolvet som löper genom stora delar av lägenheten. Den här pärlan håller samma höga standard, vad gäller färg- och materialval som bevarade originaldetaljer, genom hela bostaden. Om balkongen, med utgång från vardagsrummet, känns för liten är du och dina nära alltid välkomna ner på innergården som erbjuder pergola och trall samt grill. Allt detta i, en på gränsen till skuldfri förening, med goda lokalintäkter och de stora renoveringarna gjorda.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Hornsgatan 158 A
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
1903 OLOF JONSSON
Våning:
1.5 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
56 m²
Avgift:
2 724 kr Inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
4 800 kr/år
Total driftskostnad:
4 800 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Vardagsrum

Som i en perfekt sekelskiftesdröm kliver du in i detta rymliga och vackra vardagsrum med furugolv och plats för både soffgrupp och en liten matplats. Vackra originaldetaljer så som fotpanel, stuckatur, takrosett, bevarade fönsterspeglar vid utgången till balkongen är alla framträdande. Direkt till vänster finner du en kakelugn med vackra detaljer. De stora fönstren ger rummet ljus utan direkt insyn.

Sovrum

Det rymliga sovrummet har inte bara en vacker kakelugn, utan flera bevarade detaljer så som furugolv, fotpaneler, stuckatur, takrosett och fönsternischer. Här finns också en rymlig garderobsvägg för smidig förvaring. I dagsläget är det inte tillåtet att använda kakelugnarna men ett samarbete i bostadsrättsföreningen pågår för att lösa detta.

Kök

Välkommen in i det smakfullt renoverade köket med vita skåpluckor i solitt trä, ljusa väggar och ett klinkergolv med golvvärme. Kök med full maskinell utrustning i form av bland annat ny diskmaskin (2016) och kyl/frys (2017) ligger i öppen planlösning mot intilliggande vardagsrum och balkong vilket möjliggör ett avslappnat umgänge till vardag och fest.

Badrum

Detta stilrena badrum med takdusch, golvvärme och spotlights renoverades 2015. Det helkaklade badrummet har ett marockanskt klinkergolv och vitt kakel i halvförband. Detaljer som handdukskrokar i mässing, infälld hylla och kommod i äldre stil, sockellampor på vägg och taklampa i sekelskiftesstil ger en känsla av en omsorgsfull renovering.

Hall

Direkt när du kliver in i lägenheten möts du av en öppen hall med generösa snillrika avhängningsmöjligheter så som garderob, och förvaring ovanför entrédörren. Den första metern är golvet av klinker för att sedan övergå till det furugolv i original som karaktäriserar detta hem.

Innergård

På den fina och inbjudande innergården med planteringar i krukor, spaljéer och en bod finns det plats att umgås. En pergola och trall med utemöbler och grill bjuder in till många trevliga kvällar under sommarhalvåret.

Brf Släggan 12

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Släggan 12. Föreningen har 34 lägenheter med bostadsrätt och 3 kommersiella lokaler med hyresrätt. Lokalernas yta är på totalt 218 kvm. Byggnaden ritades av arkitekt Olof Jonsson och uppfördes 1903.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1983.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Förvaltning sker i egen regi.

Renovering

2016 Renovering tak mellan B- och C-huset. Relining från källare B-porten. ut mot mot gatan. 2015 Spolning av stammar. 2014 Installation av bergvärme. 2012 Ny uteplats på gården. 2010 Målning av tak och källare. 2003 En stor del av VA-stammarna byttes och under perioden 1990 tills idag har alla stammar bytts eller blivit relinade. 1986/87 Fönsterrenovering. 1984 Byte av elstigar och fasadrenovering.

Kommande renoveringar

Inom tre år kommer fasaden behöva åtgärdas.

Kakelugnar i föreningen

Säljarna av denna lägenhet har eldat i kakelugnarna när de flyttade in 2014. Under sommaren skedde en brand i en lägenhet i föreningen och efter det påminde föreningen att alla kakelugnar har eldningsförbud om inte en besiktning gjorts de senaste åren. Det skickades även ut en förteckning på de med godkända kakelugnar (där var endast några stycken lägenheter med och inte denna). Ett projekt har dragits igång och alla har fått anmäla hur många ugnar de vill få besiktigade och offerter har tagits in. För tillfället verkar inte så mycket hända med projektet men självfallet finns intresse från många att göra det samtidigt för att hålla ned kostnaderna. Besiktning kan även ske på eget initiativ.

Ekonomi

De långfristiga skulderna för föreningen ligger på cirka 2,2 mkr, (ca 1 012 kr/kvm boyta). Avgift 582 kr/kvm. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam.

Trappstädning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Vårstädning någon lördag i maj varje år, som avslutas med mat och dryck på gården.

Tvättstuga

Det finns en tvättstuga belägen i källarplan i samma port med tre tvättmaskiner, två torktumlare, en mangel och ett torkrum. Hissen går ända ner.

Gemensamma utrymmen

Gården har ett trädäck med grill, utemöbler och planteringar. Det finns en cykelkällare med plats för ett 30-tal cyklar, med direkt tillgång från gatan utan trappor. Sopnedkastet finns på gården och i B-husets källare finns ett grovsoprum. Medlemmarna har även tillgång till en gästlägenhet (100 kr/natt) med dusch och toalett, belägen en trappa ner i A-huset. Till lägenheten hör ett källarförråd på ca 3,5 kvm.

Bredband och kabel-tv

Bredband och basututbud kabel-tv levereras av Comhem och ingår i månadsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-02-13. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Mitt i Hornstulls myller av trendiga restauranger, barer och shopping bor du dessutom med naturen runt knuten. En promenad bort hittar du Tantolunden, Reimersholme, Långholmen och Liljeholmsbadet. Natursköna områden som bland annat erbjuder bad, promenader, vackra löparstråk och varför inte en fika med utsikt över Stockholms glittrande vatten. Härifrån tar du dig smidigt runt i Stockholm med cykel, tunnelbana och flera busslinjer.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här