Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tomtebogatan 20
HJALMAR ERIKSON 1910
Vasastan - Birkastan
LJUS HÄRLIG VÄLPLANERAD TVÅA MED BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: RYDMANSHEM

Denna fina och trivsamma tvåa ligger på suverän adress i ett välbevarat jugendhus mitt i Birkastan. Det är ett hem med rymliga lättmöblerade rum som har ett härligt ljusinsläpp från hela fem stora fönster. Här bor du med ett härligt hörnläge på eget våningsplan och har balkong in mot gården. Spegeldörrar, genuina snickerier, bevarade trägolv och generös takhöjd sätter ytterligare karaktär på detta charmfulla boende där du har ett mysigt och snyggt kök, ett stort ljust vardagsrum och ett härligt hörnsovrum med utgång till balkong.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Tomtebogatan 20
Område:
Vasastan - Birkastan
arkitekt:
HJALMAR ERIKSON 1910
Våning:
2.5 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
51 m²
Avgift:
1 927 kr inkl värme, VA

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
2 300 kr/år
Övrigt:
3 000 kr/år
Total driftskostnad:
8 300 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Övrigt = Gas

Allmänt

En mycket trevlig lägenhet med lite våningskänsla på 51 kvadrat. Lägenheten präglas mycket av de stora och vackra originalfönstren som är ovanligt många för lägenhetsstorleken. Förutom att de ger ett stort ljusinsläpp bidrar de med genuin karaktär genom speglade fönsternischer, spanjoletter och snygga radiatorer. Rummen är stora och väldisponerade och vardagsrum och sovrum ligger i fil. Köket är mysigt och har gott om förvaring bakom nylackade luckor. Till lägenheten hör även ett rymligt vindsförråd om cirka 8 kvm under snedtak.

Kök

Köket är ett inbjudande och trivsamt rum som nyligen fått uppdaterade ytskikt. Kökets fronter är nylackade i en snygg blågrå nyans, vilket matchas med mässingsfärgade knoppar. Överskåpen utnyttjar takhöjden och sitter med dubbla rader, vilket ger gott om förvaring. Som stänkskydd sitter vitt klassiskt 15x15-kakel, och även väggen mellan spis och dörr är kaklad. Köket är utrustat med gasspis, ugn, fläkt, kyl, frys och integrerad diskmaskin. Invid det stora fönstret finns en trevlig plats för matbord och stolar. Väggarna är målade i ljust grått och på golvet ligger ett originalträgolv.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett ljust rum som präglas av två stora fönster. Fönstren vetter mot ett vackert träd som under lövmånaderna ger ett grönskande insynsskydd. Rumsytan ger, för den som önskar, plats för både soffa och matbord. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger fiskbensparkett. Vardagsrummet ligger i fil med sovrummet och nås även från hallen.

Sovrum

Sovrummet är även det ett ljust och härligt rum som har både ett fönster och helglasade dubbeldörrar ut till balkong. I rummet finns gott om plats för dubbelsäng och bra förvaring i en platsbyggd garderobsvägg med överskåp. Balkongen vetter mot den lugna fina innergården. Här har du en egen oas med plats för både utemöbler och blomster.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i vitt lite böljande 10x10-kakel med inslag av blått vilket matchas med blå- och vitrutig klinker på golvet. Rummet är utrustat med handfat, wc, dusch och handdukstork och har ett skåp med spegeldörrar på väggen.

Hall

Hallen är ett välkomnande och vinkelformat rum från vilket du når lägenhetens alla rum. Innanför dörren finns plats för hatthylla och skor. I rummet finns även plats att möblera med till exempel en byrå. Väggarna är målade i ljust grått och på golvet ligger även här originalfurutiljor.

Brf Smältan nr 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Smältan nr 9. Föreningen upplåter 16 lägenheter med bostadsrätt samt 4 lokaler (Yta 158 kvm) med hyresrätt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten redan 1920, 2002 ombildades den från bostadsförening till bostadsrättsförening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Utförda renoveringar

Under 80-talet byttes stammarna i kök och badrum. 1998 Renovering av fasaden. 2003 Renovering av trapphus. 2006 Renovering av tvättstugan. 2007 Renovering av fönster. 2009 Byte av värmecentralen. 2012 Takomläggning. 2015 Gårdsrenovering.

Kommande renoveringar

Under 2018 planeras en modernisering av hissen.

Ekonomi

Brf Smältan 9 är en äkta bostadsrättsförening som bilades redan 1920. Föreningen är välskött och nästan skuldfri, belåningsgraden är endast 1931 kr/kvm/bostadsyta. Avgiften är 457 kr/år/kvm vilket också är ett lågt nyckeltal. Man har sänkt avgiften i flera steg de senaste 10 åren och inga avgiftsändringar finns planerade.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar pantsättningsavgift och överlåtelseavgift. Överlåtelseavgiften är på ca 1100 kr och betalas av köparen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Förråd

Till lägenheten finns ett vindsförråd om ca 8 kvm golvyta (säljarens uppgift) delvis under snedtak.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns en tvättstuga som är utrustad med 2 st tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 st torkskåp samt mangel.

Bredband och Kabel-TV

Kabel TV och bredband finns från ComHem. Obligatoriskt tillägg om 155 kr/mån för bredband.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Delat ägande

Delat ägande godkänns.

Kontroll

Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontaktperson Helene Sjödin 2018-02-15.

OMRÅDET

Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en stilig stadsdel med många fina fastigheter, där mycket är bevarat från tillkomsttiden. Här är det liv och rörelse, men på ett lugnt och trivsamt sätt. Rörstrandsområdet bebyggdes under ett fåtal år, och 1930, fyra år efter porslinsfabrikens stängning, stod området klart. På Rörstrandsgatan finns många trevliga småbutiker, restauranger och caféer, och under sommarhalvåret stängs gatan helt för biltrafik och blir en härlig gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter. Dessutom är det enkelt att ta sig till Arlanda med flygbussarna från Sankt Eriksplan.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här