Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ringvägen 158
ANTON WALLBY 1929
Södermalm - Sofo
CHARMIG, LJUS OCH VÄLPLANERAD TVÅA VID VITA BERGEN
TEXT: MURÈN STYLING: COPPARSTAD FOTO: SPINELL

Den öppna och inbjudande känslan i kombination med vackra bevarade detaljer som spröjsade fönster, spegeldörrar och trägolv samt att det är så lungt och harmoniskt var det som gjorde att nuvarande ägare föll för denna fina 1920-talstvåa. Generös takhöjd och välkomponerad planlösning bidrar till att lägenheten känns luftig och har ett fint flow. Det trivsamma köket förbinds med det stora ljusa vardagsrummet med en öppen bardel. Tjusiga spröjsade dubbeldörrar leder mellan vardagsrum och sovrum. Den inre hallen är ett extrarum som tillför än mer flexibilitet till boendet. Att detta är ett älskvärt hem känns direkt då du kliver in genom dörren. Att lägenheten även ligger mkt lugnt och inte har direkt access till gatan utan delvis har utsikt mot Vita Bergen gör att detta boende är extra trivsamt.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Ringvägen 158
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
ANTON WALLBY 1929
Våning:
1.5 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
45 m²
Avgift:
1 859 kr inkl värme, vatten och bredband

Allmänt om fastigheten

El:
2 784 kr/år
Försäkring:
1 668 kr/år
Övrigt:
2 976 kr/år
Total driftskostnad:
7 428 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Övrigt=Gas

Allmänt

En ljus och inbjudande lägenhet som passar lika bra för sociala tillställningar som för eget hemmamys. Öppna och rymliga sociala ytor i vardagsrum och kök kombineras med ett lugnt sovrum. Den inre hallen är en extra tillgång med flexibel yta att nyttja på det sätt som önskas. Detta är ett hem med många fina detaljer som tillför det lilla extra. Hela lägenheten har bevarade trägolv av furu och ek. Ett vindsförråd om cirka 3 kvm hör också till lägenheten.

Kök

Köket är stilrent och klassiskt utformat. Vita släta luckor matchas med vita bänkskivor och vitt liggande kakel satt med mörk fog. Mot intilliggande rum finns en öppen bardel med bänkskiva av carraramarmor. Till allt detta matchar tapeten Vårklockor av Josef Frank perfekt. Köket är utrustat med gasspis från Smeg, diskmaskin och integrerad kyl och frys. På golvet ligger furutiljor i original.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och inbjudande rum med gott om plats för både soffgrupp och matbord. Den öppna bardelen mot köket är en favorit hos nuvarande ägare och en självklar plats till häng med vänner. Även soffhörnet är en trevlig plats med viss utsikt mot Vitabergsparkens grönska och Sofiakyrkans torn och klocka. Väggarna i rummet är ljusmålademålade, på golvet ligger fiskbensparkett och i taket sitter en fin takrosett. Bakom en spegeldörr i vardagsrummet finns även en bevarad garderob.

Sovrum

Sovrummet är ett lugnt och mysigt rum med plats för dubbelsäng. Rummets väggar är målade i grått och på golvet ligger originalfurutiljor. Till sovrummet leder ett vackert spröjsat dörrpar som sattes in 2016 med 1920-talet som modell. Mellan sovrum och kök sitter ett litet spröjsat innerfönster som leder ljuset vidare från sovrumsfönstret och in i köket.

Badrum

Badrummet renoverades i samband med stambyte 2001. Väggarna är kaklade i vitt med en aquablå fondvägg. På golvet ligger vit mosaik. I rummet finns handfat med rund spegel och snygg mässingsarmatur, wc samt badkar med stor integrerad spegel och förvaringshyllor intill.

Hall

Hallen består av en tambur och en stor möblerbar inre hall. I tamburen finns en inbyggd garderob för ytterkläder samt skohylla. I den inre hallen finns en stor platsbyggd garderobsvägg med handmålade speglade dörrar. Den inre hallen är möblerbar, till exempel för en arbetsplats. Ett sängskåp eller bäddsoffa kan också få plats. Väggarna är vitmålade och en takrosett finns i taket, vilket är en detalj som gör rummet till något mer än "bara en hall". I den inre hallen ligger fiskbensparkett och i tamburen ligger trägolv. I hallen finns även en rolig detalj i form av ett akvarium inbyggt i väggen mot badrummet.

Arkitektur

Huset på Ringvägen 158 ritades av arkitekt Anton Wallby. Ritningarna är signerade 1929, och huset lär ha stått färdigt 1931.

Brf Vitbetan 25

Antalet lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Vitbetan 25, bestående av 40 stycken lägenheter, (37 brf och 3 hr) om totalt 1564kvm samt 2 lokal om totalt 148kvm. Fastigheten ritades 1929 av arkitekten Anton Wallby, byggmästare var Joseph Persson. Föreningen har en egen hemsida http://vitbetan25.bostadsratterna.se/

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 1992. Föreningens nuvarande ekonomiska plan registrerades 2002. Nuvarande stadgar registerades 2001. Föreningen är en äkta brf.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

SBC sköter den ekonomisk och teknisk förvaltningen.

Renovering

2017 Hissen har renoverats. 2016 OVK-besiktning; vindslägenhet har byggts på vinden på plan 6; underhåll av innergården; stammar/rör har spolats. 2015 Nybyggnation balkonger. 2014 Bredband har installerats och driftsatts. 2007 Renovering av ventilation. 2003 Fasadmålning, omläggning av tak, ommålning av trapphus och byte av elstigar till 3-fas. 2001 Stambyte kök och badrum.

Kommande renoveringar

Trapphuset finns det en plan på att renovera, ej beslutatats när.

Ekonomi

Föreningen är mycket lågt skuldsatt. Belåningen ligger runt 1386kr per kvm bostadsyta. Snittet för Södermalm är cirka 6 000 kr per kvm bostadsyta. Till detta har man även 3 st hyresrätter som, den dagen de säljs, kommer att innebära ett mycket stort tillskott till föreningens kassa. De långfristiga skulderna uppgår till ca 1 929 750 kr enl årsredovisning 2017. Inga planerade avgiftsförändringar för 2019.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning tillåts med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad i IF-skadeförsäkring.

Trappstädning:

Anlitas av företag så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Två gånger per år anordnas städdagar med efterföljande grillning.

Tvättstuga

Föreningens tvättstuga finns i källaren och består av två tvättmaskiner, torkskåp, torkrum och torktumlare.

Gemensamma utrymmen

Trevlig innergård med utemöbler, grönska, blomsterrabatter och ett cykelförråd under tak.

Bredband och Kabel-TV

Ansluten via kabelnät från ComHem alternativt IP-tv. Bredband ingår i avgiften (anslutet till Ownit).

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-01-10. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i lugna och trivsamma kvarter i anknytning till Ringvägens lugna slutpunkt och med de gamla husen på Malmgårdsvägen åt ena hållet och Katarina Bangata med sin pampiga allé åt det andra. Dessutom har du här mycket nära till Nytorget och SoFo-områdets stora utbud av restauranger, caféer, barer och butiker. Vitabergsparken blir här din trädgård, liksom Lilla Blecktornsparken med restaurang Bleck och glasskiosk. Här är också trevligt att ha nära till vattnet i Södra Hammarbyhamnen och alla promenad- och löparstråk längs med Hammarby sjö och Årstaviken. Busshållplats finns precis intill huset och att hitta parkeringsplats på gatan utanför brukar gå galant.