Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Duvholmsgränd 83
Johannesdal
ETT KÄRT HEM I MÅNGA ÅR - VÄLPLANERAT RADHUS MED SJÖGLIMT
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: BOUKARI STYLIST: RYDMAN

I december 1968 stod radhuset på Duvholmsgränd i Vårberg klart och hit flyttade den familj som kom att bebo det fram till nyligt. Mamma Ingrid, pappa Assar, sonen Claes och dvärgschnauzern Lotta Kristina. Med åren blev bara Ingrid kvar i huset och de senaste 33 åren, skötte hon nogsamt om både hus och trädgård, som den självständiga och bestämda kvinna hon var. Radhuset ligger med mycket bra läge i området med utsikt mot ett skogsområde. Husets två våningar är lika välskötta som de är välplanerade. Här finns rymliga och öppna sociala ytor i kök, matsal och vardagsrum, och idag tre sovrum, som kan bli fler. Därtill finns två rymliga badrum, tvättstuga med grovkök och gott om förvaringsutrymmen. Du har en liten lättskött trädgård på baksidan av huset och ett inrett förråd med en täppa på husets framsida. Området är lugnt, barnvänligt och bilfritt och ligger nära naturen och Mälaren med badplatser och småbåtshamn.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sophia Heurlin
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Radhus
Adress:
Duvholmsgränd 83
Område:
Johannesdal
Rum:
4 rum
Area:
133 m²
Tomtareal:
159 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
Radhus 2-plan
Byggnadsår:
1968
Uppvärmning:
Direkt El
Energideklaration:
Utförd 2018-02-23
Energiklass:
E
Energiförbrukning:
84 kWh/kvm per år
Fasad:
Putsade prefabricerade lättbetongelement och trä
Stomme:
Lättbetong
Fönster:
Isolerglaskasetter aluminiumklädda utvändigt.
Bjälklag:
Lättbetong
Tak:
Papp på råspont (fr 2004)
Grundläggning:
Krypgrund med bjälkslag av lättbetongkassetter
Ventilationstyp:
Självdrag
Vent.inspektion:
Godkänd 2018-02-23
Fastighetsbet.:
Björnholmen 33

Allmänt om fastigheten

VA:
1 129 kr/år
Väg, samf:
15 000 kr/år
Försäkring:
5 815 kr/år
Övrigt:
11 300 kr/år
Total driftskostnad:
33 244 kr/år
Beräknat antal pers:
1
Kommentar:
Bostaden är ett dödsbo och det har varit svårt att få fram vissa uppgifter då sonen som säljer huset inte har bott där på 40 år. Tomträttsavgälden är 11300 kr/år fram till år 2020-03-31 då avtalstiden löper ut. (10-årsavtal). Avgälden betalas per kvartal i förskott med 2825 kr. Sophämtning ingår i samfällighetens avgift.
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
1 794 000 kr/år
Summa pantbrev:
143 000 kr
Tomtareal:
159 kvm
Tomttyp:
Natur och trädgårdstomt
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Rättigheter:
Gemensamhetsanläggning: Stockholm Askholmen GA:1
Planbestämmelser:
Ytvattenskydd (2008-11-25) Tomtindelning (1969-02-25) Stadsplan (1967-04-10)

Med en och samma ägare sedan huset stod nytt för snart 50 år sedan är just detta boende lite av en tidskapsel. Radhuset bevarar mycket från byggnadsåret, såväl exteriört som interiört.

När du gör entré i huset möts du först av en hall med kapprum, ett sovrum och ett varmförråd. Därefter öppnar huset sig mot den trevliga köksdelen som ligger med utsikt över den lilla trädgården och vidare mot skogen. Köket består av en matlagningsdel med ett så kallat barkök, som må vara den tidens motsvarighet till köksö. På andra sidan finns ett stort matrum. I anslutning till köket finns ett grovkök med tvättstuga. På entréplan finns även ett badrum med dusch och wc. Mittemot denna finns trappan som leder till husets övervåning. Det är en snygg trätrappa omsluten av spaljéer som ger öppenhet och släpper genom ljus även till husets innersta utrymmen. På övervåningen med utsikt över Mälaren, finns två sovrum och ett stort vardagsrum som blivit större genom att en vägg tagits ner. Man kan med lätthet resa denna vägg om man behöver ytterligare ett sovrum. I vardagsrummet har den läsintresserade familjen byggt platsbyggda bokhyllor för sina många böcker. Här finns även en fransk balkong mot trädgården. På detta finns även ett badrum och en rymlig klädkammare. Framför varje radhus ligger en förrådsbyggnad som kan användas på många olika sätt. Den som vill kan inreda detta till bostandard, med ett trinettkök kan detta till exempel bli ett tonårs- eller uthyrningsboende. På Duvholmsgränd 83 var planen att göra en vävstuga till mamma Ingrid, då hon älskade att väva tillsammans med grannfruarna. De mattor och textilier vi idag ser i huset, är gjorda av Ingrid. Denna byggnad är hopbyggd med grannens och med den egna entrén, vilket gör att du har tak ovanför ytterdörren. På framsidan av huset finns också en liten täppa med plats för utemöbler och rabatter och på baksidan finns en liten tomt med en mindre gräsmatta och buskar. Den vetter mot det intilliggande skogsområdet. Till radhuset hör även en garageplats som ligger i en separat garagelänga.

OMRÅDET

Radhusen i kvarteret Björnholmen 33 stod klara 1968 och ritades av Stig Hermansson på Hermanssons & Carlbergs arkitektkontor. De byggdes i den byggboom som rådde under decenniets sista år, och såväl grund som våningar är av betong. Mellan fönstren, som är av enluftstyp, sitter liggande träpanel. Husen är grupperade kring öppna gårdar där det bland annat finns gräsmattor, buskar och små lekplatser. Området är till större delen fritt från biltrafik. Husen, som är typiska för sin tid, är mycket fint utformade och väl inplacerade i sluttningen. När området var nytt bodde här påfallande många människor med olika kreativa yrken; reklamtecknare, inredningsarkitekter och en konstnär bland annat. Husen är grönklassade i Stockholms stads byggnadsklassificering, vilket innebär att bebyggelsen är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

I takt med att Stockholm expanderade blev egendomar längre ut från centrum intressanta. Vårberg inkorporerades med Stockholm 1963 och två år senare började man bygga. Vårberg blev en del av det så kallade miljonprogrammet och byggnadsverksamheten var intensiv under slutet av 1960-talet. Innan detta var Vårberg en bit landsbygd vid Mälarens strand med ett par torp och några sportstugor. Vårbergs centrum ritades av Hack Kampmann och var när det stod klart 1968 en elegant och konstnärligt utsmyckad anläggning med inglasade trädgårdar och ett inomhustorg med integrerad tunnelbanestation. Bebyggelsen i Vårberg är blandad med både låga och höga hus, radhus och småhus. Kvarteret Björnholmen ligger i en terrasserad sluttning ner mot Mälaren, där du kan njuta storslagna vyer ut över vattnet, Ekerö och Kungshatt. Här ligger 1700-talsgården Skärholmens gård med caféverksamhet under sommartid. Detta är också ett populärt ställe att hyra till både fest, bröllop och konferens (www.skarholmensgard.se) Här finns även småbåtshamnen och Fiskarfjärdens båtklubb med plats för 220 båtar samt badplatser. 10 meter från Mälarens vatten, ligger det mysiga Café Sjöstugan som har öppet maj till december. 500 meter till Sättrabadet och strandpromenaden som sträcker sig ända in till Stockholms city.

Kommunikation: Det är 1,1 km till Vårbergs tunnelbana och 550 meter till busshållplatsen; Stångholmsbacken där buss 135 passerar.

Närservice: I Vårberg Centrum hittar man allt som behövs för att göra vardagen lite enklare; Matbutiker, pizzeria, vårdcentral/tandläkare/läkare, gym, trafikskola, apotek mm.

Parkering: Separata garagelängor. Nr 53 heter både huset och garaget. Avgiften till Samfälligheten är inkluderad garageplatsen. Det finns även gästparkering invid garagen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här