Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Skönviksvägen 303
Backström & Reinius 1951
Stureby
LJUS OCH INBJUDANDE 50-TALSTREA MED BALKONG
TEXT: LIND STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: BOUKARI

Med ett lugnt och grönskande läge i ett av Sturebys fina 50-talshus finns denna välplanerade och ljusa trea med balkong. Lägenheten är genomgående i fint skick, smakfullt renoverad och har en mycket tilltalande planlösning. Det faktum att fönstren är placerade i två väderstreck gör att ljusinsläppet blir optimalt. Bostaden har många bevarade originaldetaljer och de renoveringar som på senare år gjorts har utförts med varsam hand och för även de tanken till en svunnen tid. Redan i hallen får man känslan av en bostad som talar till hjärtat och vittnar om att gammalt och nytt visst kan mötas om bara fingertoppskänsla finns. Genom dess rum och rymliga sällskapsytor har lägenheten kvalitéer som kan leva upp till olika familjekonstellationers behov av boende. Den soliga balkongen mot den lugna gården utgör ett extra rum att vistas i och njuta av från tidig vår fram till dess att träden börjar inta sin höstskrud.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Skönviksvägen 303
Område:
Stureby
arkitekt:
Backström & Reinius 1951
Våning:
2 av 3, Hiss finns ej.
Rum:
3 rum och kök
Area:
69 m²
Avgift:
4 108 kr inkl. värme, vatten, bredband (1000 Mbit/s), basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
7 450 kr/år
Försäkring:
2 052 kr/år
Total driftskostnad:
9 502 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Kommentar:
Kommentar till el: Säljaren upplyser om att elgolvvärmen i badrummet maxas året om.

Allmänt

En mycket fin lägenhet som är både ljus och välplanerad med en praktisk fördelning av bostadsytans rum. Bostaden har många fina originaldetaljer som bl.a. återfinns i kökets inredning och i de fasta förvaringsutrymmena. Lägenhetens färgval och dess varsamt utförda renoveringar gör lägenheten till en pärla att bara flytta in i. Lägenheten är genomgående och fönstren bidrar till en vacker ljussättning dagtid. Badrummet som stilfullt renoverades 2016 är både funktionellt och har bra förvaringsutrymmen. Samtliga måleriarbeten/tapetsering av väggar och tak utfördes 2016 och då lades även nytt laminatgolv i hall och kök. Pricken över i är balkongen i bästa grönskande sydvästläge där solen lyser från lunchtid. På gården finns både grillplats och lekplats och till lägenheten hör också källarförråd om ca 2 resp. 6 kvm.

Kök

Köket är både trivsamt och mycket funktionellt med gott om utrymme för både stor och liten familj. Inredningen som är generöst tilltagen för förvaring är i klassiskt 50-tal med smakfull modernisering i form av att t.ex. de större överskåpens skjutdörrar har bytts ut mot frostat glas. Samtlig skåpinredning är i bevarat originalskick. Kökets väggar är målade i stockholmsvitt och har ett laminatgolv. Bänkskivan är även den i laminat med undantag av utrymmet vid den dubbla diskhon som är i rostfritt stål. Ovanför köksbänken finns ett vitt kakel med grå fogar. Köksutrustningen består av spis, fläkt, diskmaskin och en kombinerad kyl och frys, alla i vitt. Köket har en central och praktiskt placering intill både hall och vardagsrum och genom två stora fönster med utsikt mot grönska inspirerar köket till samvaro. Detta möjliggörs också av en väl tilltagen matplats.

Vardagsrum

I vardagsrummet kliver man in på ett golv av originalparkett och den trevliga atmosfären i rummet förstärks av ljust grågröna målade väggar som för tanken till 50-talets färgsättningar. Här ryms både soffa och andra möbler att inreda med efter tycke och smak. I vardagsrummet finns ett fönster samt också utgången till lägenhetens balkong mot den grönskande och lugna gården. Här kan man njuta av solen från 12:00 och framåt den varma årstiden och dess läge gör den också perfekt för småskalig hemmaodling. Vardagsrummet nås från både hall och kök.

Sovrum 1 & 2

Lägenheten har två sovrum som är rymliga och lättmöblerade och är placerade intill varandra. Det något större sovrummet används i dag som föräldrasovrum och har målade väggar i en behaglig gammalrosa nyans. Golvet är i laminat. Rummet har plats för både dubbelsäng och förvaringsmöbler och har ett stort fönster för gott ljusinsläpp. Rummet nås från vardagsrummet. Det andra sovrummet med ingång från hallen används idag som barnrum och är målat i turkos färg som skänker en känsla av lugn till rummet. Kan med fördel således användas som kontor. Även här är det laminatgolv och ett bra fönster som ger ett fint ljusflöde.

Badrum

Badrummet som renoverades 2016 är ljust och smakfullt inrett. Golvet består av klassiskt schackrutigt klinker med golvvärme och på väggarna finns vitt kakel. Här finns ett inbyggt badkar med handdusch och duschkonsol, wc och handfat med kommod samt även två badrumsskåp varav det ena med spegel. Vidare finns en toppmatad tvättmaskin samt en handdukstork. Det centralt placerade fönstret släpper in ett behagligt ljus till badrummet.

Hall

Den vackra tapeten från William Morris tillsammans med det naturliga ljusinsläppet från övriga rum gör att hallen skänker ett harmoniskt första intryck till lägenheten. På golvet ligger ett ljust laminat. Intill hallen som rymmer en inbyggd garderob finns ytterligare ett utrymme med hatthylla och skåp i originalutförande och som lämpar sig väl till avhängning. Detta utrymme gör att entréhallen hålls fri från skor och ytterkläder. I direkt anslutning till hallen finns även en rymlig klädkammare med klädhängare och hyllor.

HSB:s Brf Stureby

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen (HSB) Stureby (org. nr 702002-2179) innehar fastigheterna Cellofanet, Paketet, Kartongen, Fiberskivan, Stickan, Träflisan, Linnepapperet och Kvisthålet. Husen stod klara 1953 och är belägna i Enskede-stadsdelen Stureby. Föreningen upplåter 399 st lägenheter med bostadsrätt och har även 8 st hyresrättslokaler. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har funnits och innehaft fastigheterna sedan de bebyggdes.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna genom tomträttsavtal med Stockholms stad. Omförhandling sker 2021.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB Stockholm. Föreningen har avtal med SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB för förvaltning av fastigheterna.

Renoveringar

Stambyte genomfördes 1995-97, samt även byte av elstammar och balkonger. 2018, renovering klar av garagetaken. 2017 skedde ett byte av avloppsledningen i källaren på Skönviksvägen 271-275 samt dränering och isolering. 2013-2016 Fönsterrenovering genomfördes 2016, byte av innerruta mot energiglas och renovering samt målning av träet. Fasadrenovering 2008. Se en mycket utförlig lista av renoveringsdetaljer på föreningens egen hemsida.

Kommande renoveringar:

Utbygge av vissa vindar ska ske med föreningen som byggherre, upphandling ska påbörjas. En tvättstuga på Skönviksvägen 274 ska byggas om till lägenhet. Föreningen tittar på att installera elektronisk bokning av tvättstugorna, men också om det ska bli ett gemensamt elabonnemang för de boende med enskild mätning. Idag har varje medlem ett eget abonnemang. Längre fram i tiden ligger en renovering av entréportarna. Föreningen renoverar löpande och har en 10-årig underhållsplan.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 63 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 18 mkr, summan av omsättningstillgångarna uppgår till 4,4 mkr. Föreningen har goda intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 2.900 kr, snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr vilket betyder att föreningen har 60 % lägre lån än medelvärdet.

Avgifter

Inga planerade avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via Folksam med styrelseansvar.

Städning och städdagar

Trappstädning och utemiljö sköts av anlitade företag så detta är inget medlemmarna själva behöver sköta.

Tvättstuga

I föreningen finns sex tvättstugor. Alla medlemmar hör till en av dem. Tvättstugorna finns vid Götaforsvägen 11, 20, 12 samt Skönviksvägen 287, 311 och 323.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör många faciliteter. Tvättstuga, barnvagns- och cykelförråd i källaren, föreningslokal, gym och bastu, pingisrum, verkstad, övernattningsrum, grillplatser, lekplatser m.m.

Parkering

Brf Stureby har 90 st p-platser och 27 st garage för personbil och 7 MC-platser inomhus för uthyrning. Kötiden till p-platser och MC-platser varierar över tid. Kötiden till garagen är lång. En p-plats kostar 250:-/månad, ett garage kostar 650:-/månad och en MC-plats kostar 195:-/månad. Du kan parkera på omgivande gator utan kostnad, med undantag för de dagar då parkeringsförbud gäller. Stureby omfattas inte av kommunens boendeparkeringszoner.

Bredband och TV

Bredband via Stockholms stadsnät (1000 Mbits) ingår i avgiften. Kabel-TV via ComHem, basutbudet ingår i avgiften.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett källarförråd om ca 6 kvm samt ett mindre källarförråd om ca 2 kvm.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens faktasidor och officiella handlingar. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Stureby som stadsdel började bebyggas 1921, då under namnet Ersta Villastad efter gården Ersta som låg i området vars mark förvärvats till byggandet. Efter protester från Ersta diakoni på Södermalm bytte området 1926 namn till Stureby som syftar på Sten Sture den yngre, vars arméer under 1500-talet ska ha bekämpat den danske kungen Kristian II i dessa omgivningar. Stureby domineras av villabebyggelse men här finns också en hel del flerfamiljshus, framförallt smalhus i tre våningar. Området har bevarat sin ursprungliga karaktär och har ett högt kulturhistoriskt värde. Barnfamiljer bor här perfekt nära den av Paul Hedqvist ritade Sturebyskolan, och inom en radie på 150 meter finns hela fem förskolor. Till närmaste tunnelbanestation Stureby på den gröna linjen är det cirka 400 meter. Via buss 163 som stannar 350 meter från fastigheten når du även den röda linjen vid Fruängen eller Bredäng, samt den gröna linjen vid Svedmyra. Här finns även en stor Icabutik, ICA Kvantum Bea. Dessutom angör denna buss Älvsjö station med anslutning till pendeltågen där.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här