Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Högbergsgatan 24
Hagstrand & Lindberg 1936
Södermalm - Mosebacke
LJUS OCH FIN FUNKISTVÅA MED BALKONG OCH PARKUTSIKT
TEXT: MURÈN STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI

I ett stilfullt funkishus från 1936 ligger denna fina och trivsamma tvårumslägenhet med balkong i söderläge. Bostaden är ljus och luftig med genomgående planlösning och stora vackra originalfönster. Centralt i bostaden finns ett trevligt kök som på vardera sida har vardagsrum och sovrum. Här bor du med allra bästa läge, på en lugn och enkelriktad gata mitt i Katarinas kulturkvarter och med fri utsikt över kyrka och grönska, samtidigt du har som Söders puls och kommunikationer just intill.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Högbergsgatan 24
Område:
Södermalm - Mosebacke
arkitekt:
Hagstrand & Lindberg 1936
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
45 m²
Avgift:
2 803 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv (bas)

Allmänt om fastigheten

El:
2 493 kr/år
Försäkring:
1 716 kr/år
Övrigt:
2 616 kr/år
Total driftskostnad:
6 825 kr/år
Kommentar:
Övrigt = Gas

Allmänt

En mycket trivsam lägenhet med välplanerad och genomgående planlösning. Väggarna är ljusa och i kök och vardagsrum ligger bevarad fiskbensparkett. Trevlig utsikt och minimalt med insyn från båda fönster som är i originalutförande med marmorbräden, spanjoletter och vädringsluckor. Ett källarförråd om ca 1,60 x ca 1,20 meter hör också till lägenheten.

Kök

Köket byggdes i samband med stamrenovering i huset 2008. Då fick lägenheten ny disposition av planlösningen och det som tidigare var kök blev sovrum. Köket har luckor och lådfronter som är benvita med pärlspontsspår. Ett av överskåpen har vitrindörrar. Bänkskivor av trä med dubbel rostfri diskho och diskbänk. Som stänkskydd sitter vitt liggande kakel. Köket är utrustat med gasspis och gasugn, fläkt, kyl, frys och inbyggnadsmikrovågsugn. I köket finns plats för ett mindre matbord. För den som hellre vill placera matbordet i vardagsrummet blir detta utrymme perfekt för till exempel förvaring.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett rymligt och flexibelt rum. Här finns plats för både soffgrupp och matbord, för den som önskar, och dessutom till exempel förvaringsmöbler och tv. Stor dörröppning mellan vardagsrum och kök bildar en öppen, social och trivsam yta av de båda rummen tillsammans. Från vardagsrumsfönstret och balkongen imponerar utsikten över Katarina kyrka och vyerna över kyrkogården varierar med årstiderna. Om våren täcks marken av gula och blå vårblommor, på sommaren är parken en grön oas med sjungande fåglar, om hösten kan du blicka ut över en glödande palett av höstfärger och vintertid är det vackert när snön och tända lyktor lyser upp området. På lite avstånd kan du också se Sofia kyrka och ända bort till skidbacken i Hammarby. Balkongen löper längs nästan hela ytterväggen och är en rymlig oas där söderläget ger dig alla förutsättningar för odlingar och blomsterprakt.

Sovrum

Sovrummet är ett lugnt och rofyllt rum som ligger in mot den avskilda innergården. Väggarna är nymålade i ljust grått och på golvet ligger ekparkett. Här finns även en garderobsvägg med ekdörrar. Mellan kök och sovrum finns en skjutdörr med ett överljus som leder ljus vidare in i köket. Från sovrummet har du utsikt mot föreningens innergård som ligger omgiven av vackra husfasader där innergårdarna ligger terrasserade och inbäddad i grönska. Härifrån ser du även det 32 meter höga vattentornet på Fiskargatan, uppförd 1896 i rött tegel och ritad av Ferdinand Boberg.

Badrum

Det fina badrummet i sobra nyanser renoverades också i samband med stambytet i huset. Väggarna är kaklade med vita större kakelplattor och på golvet ligger ljusbeige klinker med golvvärme. Dusch bakom välvda glasväggar, wc, handfat och väggskåp med spegeldörrar. För den som vill sätta in egen tvättmaskin är det förberett för detta.

Hall

Hallen är ett välkomnande litet rum med plats innanför dörren för hatthylla och skoförvaring. På golvet ligger grå klinker. Bostaden är försedd med säkerhetsdörr.

Brf Fjällpalatset

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Häcklefjäll 27. Föreningen upplåter 35 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lägenhet och 2 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekterna Hagstrand & Lindberg och uppfördes 1930-36.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2010-06-29.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Princip Redovisning AB och den tekniska förvaltningen sköts av Saltsjöbaden Förvaltning AB.

Renovering

1990

Fasaden

1996

Tak mot gården

1998

Ventilationsfläktar och styrutrustning

2002

Tak mot gatan, Fjärrvärmecentralen moderniserades.

2007/08

Fönster

2008

Nya elstammar/el ledningar. Stambyte samt ommålning av trapphusen, nya termostatventiler på radiatorerna och nya ventiler på stigarna

2009

I port 24:a delvis renoverad hiss, Energideklaration utförd.

2013

Innergården har delvis stenlagts och upprustats mellan 2013-2015. OVK besiktning utfört och godkänd 2014.

2014

Tvättstugan med nya tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp

2015

Gatufönster

2016

22:an hiss och blev förlängd 2002.

2017

Genom fördes en värmejustering i huset.

Kommande renoveringar

2018

Planerar renovering av fönster mot gården samt tätning av fönster mot gatan samt byte av fjärrvärmecentral.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 15,1Mkr, vilket ger cirka 8779kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 747kr. Inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har 2 gemensamma städdagar på ett år.

Tvättstuga

I port 24 ligger tvättstugan. 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare och 1 torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Gemensam uteplats och cykelställ finns på gården. Till lägenheten hör ett källarförråd.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV?

Kabel-tv från Comhem, basutbudet ingår i avgiften. Internet ingår ej i avgiften.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Köparen debiteras en överlåtelseavgift om 2,5% av gällande basprisbelopp.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-02-03 . Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i äkta kulturkvarter precis invid Katarina kyrka. Här samsas flera århundradens arkitektur med grönska och parkmiljöer på ett alldeles unikt sätt. Husets läge är avskilt och lugnt men ändå mitt i smeten. Du bor nära såväl Götgatsbacken, Mosebacke och Slussen, som SoFo och Nytorget, och har ett brett och stort urval av restauranger och caféer, små unika butiker och större kedjor, inom kort promenadavstånd. Bussar, tunnelbana, och pendeltåg finns lika nära.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här