Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Torbjörn Klockares gata 21
Sven Wallander 1924
Vasastan - Rödabergen
TREVLIG HÖRNTREA MED VACKER UTSIKT I RÖDA BERGEN
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: WAGELL & LINDHOLM

Med högt hörnläge i ett av Röda Bergens vackra 1920-talshus ligger denna fina och välkomponerade trea. Här bor du med ett välkomnande kök och vardagsrum i social planlösning och har två bra sovrum vid sidorna om dessa. Därtill har du ett snyggt badrum med egen tvättmaskin i separat utrymme samt bra förvaring i såväl lägenheten som i externa förråd. Vackra spröjsade klassicistiska fönster, gedigna snickerier och väl omhändertagna originalgolv är detaljer som sätter prägel på detta ljusa och trivsamma hem, beläget i lugna kvarter i kulturhistorisk innerstadsmiljö.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Torbjörn Klockares gata 21
Område:
Vasastan - Rödabergen
arkitekt:
Sven Wallander 1924
Våning:
3 av 4, Hiss finns ej.
Rum:
3 rum och kök
Area:
65 m²
Avgift:
3 556 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv

Allmänt

En ljus, social och trivsam lägenhet om 65 välplanerade kvadrat, högt upp i huset med fin utsikt genom vackra spröjsade originalfönster med spanjoletter. Trevliga sociala ytor och två sovrum med ljusa väggar samt slipade och behandlade originalgolv. Lägenheten har även bra förvaringsutrymmen, både i form av bevarade klädkammare och linne-/städskåp och externa förråd. Ett vindsförråd en trappa upp från bostaden och ett källarförråd i trappan bredvid.

Kök

Det välplanerade och sociala köket ligger i vinkel med vardagsrummet i en planlösning som är öppen men även avskärmad. Köket har gott om bänkyta och har byggts i u-form mot vardagsrummet, där en halvvägg är en trevlig social lösning som öppnar upp samtidigt som den skärmar av och skapar rumslighet. Köket är inrett med fronter från Picky Living, ljusgrå, speglade och handmålade. Beslagen kommer från Sekelskiftsbutiken, precis som det vita liggande kaklet på väggen. Detta matchas med bänkskivor av ek och stor vit diskho. Köket har gott om förvaringsutrymmen med överskåp som utnyttjar takhöjden och sitter i dubbla rader. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. Matlagningen blir en social syssla då spisen med häll, ugn och fläkt är vänd mot vardagsrummet.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ljust hörnrum som har två stora spröjsade fönster i två väderstreck som ger ett vackert ljusinsläpp och rymd och luftighet till rummet. Från fönstren har du härlig fri utsikt mot de fridfulla kvarteren med vackra Falugatan och dess klassicistiska husfasader och hustak, samt även mot grönskan på innergården. I rummet finns gott om plats för både ett stort matbord och en generös soffgrupp som kan välkomna många gäster. Väggarna är målade i Stockholmsvitt och på golvet ligger slipad ekparkett.

Sovrum 1 och 2

Hemmets största sovrum används idag som föräldrasovrum. Det är ett rofyllt och stort rum med fönster mot grönska och lugn innergård. Här finns gott om plats för både dubbelsäng och annan möblering, och bra förvaring i en bevarad klädkammare samt en extra garderobsvägg. Rummets väggar är målade i en varm brunbeige nyans och på golvet ligger originalfurutiljor som slipats och behandlats med vitpigmenterad Osmo hårdvaxolja. Detta rum nås både från hallen och vardagsrummet. Lägenhetens andra sovrum används som barnrum men kan till exempel även bli ett utmärkt arbetsrum eller gästrum. Här finns plats för en fullstor säng för den som så önskar. Från fönstret har du fin utsikt över gatan och idel 1920-talsfasader i vackra nyanser. Rummet har en fondvägg i den ljusa tapeten Poème d´amour i design av Stig Lindberg samt vitpigmenterade och hårdvaxoljade furutiljor på golvet. En fin speglad dörr med glas och krysspröjs överst leder in i rummet från vardagsrummet.

Badrum och tvättstuga

Badrummet har väggar kaklade i vitt och golv av klinker med golvvärme i. Dusch bakom vikbara glasväggar, handfat med spegelväggskåp ovan samt wc. I rummet finns även handdukstork och i taket sitter infällda spotlights. I anslutning till badrummet finns en minitvättstuga med tvättmaskin (ny 2017) installerad i ett eget utrymme. Även här ligger klinker på golvet, och på väggen finns hyllor för förvaring.

Hall

Snickerier och speglade originaldörrar sätter tonen i hallen, som är välkomnande och rymlig med gott om förvaringsutrymmen. Innanför dörren finns en bevarad hatthylla med ankarkrokar och på motsatt sida finns två rymliga klädkammare samt integrerade hyllplan med bra förvaring för till exempel mindre plagg.

HSB:s Brf Myrstacken

Antal lägenheter och lokaler

Fastigheten uppfördes 1924 av Sven Wallander, HSB:s chefsarkitekt. I föreningens hus finns 146 lägenheter, 144 av dessa är upplåtna med bostadsrätt medan två är upplåtna med hyresrätt. I husen upplåts även två uthyrda lokaler. Föreningen omfattar fastigheterna: Humleboet 16: Falugatan 20, 22 och 24 Myrstacken 25: Gävlegatan 13 och Torbjörn Klockares Gata 25 Myrstacken 30: Torbjörn Klockares Gata 21 och 23 Myrstacken 31: Torbjörn Klockares Gata 15, 17, 19 och Torsgatan 78

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen förvärvade fastigheten redan 1924 och har alltså alltid ägts av de boende.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB Stockholm.

Renovering

Taket och fasaden på fastigheten Humleboet 16 (Falugatan 20-24) renoverades 2004. Taken på fastigheterna Myrstacken 25, Myrstacken 30 och Myrstacken 31 (övriga adresser) renoverades 2011. Samtliga fönster i fastigheterna renoverades 2013.

Kommande renoveringar

Renovering av fasaderna på fastigheterna Myrstacken 25, Myrstacken 30 och Myrstacken 31 planeras till någon gång under de närmaste åren. Det har fonderats till detta.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet är runt 3 000 kr per kvm boyta, detta är under halva den normala nivån snittföreningen i Vasastan har. Månadsavgifterna höjdes senast 2006, och det finns för närvarande inga beslut om avgiftshöjningar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsupplåtelser beviljas enligt hyresnämndens regler.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Folksam. 1 försäkringen ingår momenten styrelseansvar samt f?irsäkring mot ohyra.

Städ & Städdagar

Föreningen har anlitat ett städbolag som städar trapphallarna en gång per vecka. Föreningen har också en städdag varje vår och varje höst då vi bland annat städar gemensamma utrymmen. Till städdagarna beställer föreningen en container som boende kan använda för att kasta saker som inte är miljöfarliga.

Tvättstuga

Föreningen har 3st tvättstugor kan bokas kostnadsfritt av boende: Tvättstuga 1: 3st tvättmaskiner, 1st torktumlare, 1st torkskåp Tvättstuga 2: 3st tvättmaskiner, 1st torktumlare, 1st torkskåp Tvättstuga 3: 2st tvättmaskiner, 1st torktumlare 1st torkrum som är gemensamt för alla tvättstugor.

Gemensamma utrymmen

De boende har tillgång till två härliga innergårdar som såklart är fria att använda för de boende. De är utrustade med bland annat trädgårdsmöbler och grill. En föreningslokal med övernattningsmöjlighet, en bastuavdelning (kan bokas kostnadsfritt), tre stycken cykelrum (samt 1st cykelställ utomhus på innergård) samt ett barnvagnsrum.

Bredband och Kabel-TV

Fastighetsnät med nätverksuttag (UTP/ethernet) i respektive lägenhet. Fastighetsnätet är kopplat till Bredbandsbolagets bredbandsnät. ComHems grundutbud ingår för närvarande i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem. Bostadrättshavare måste vara medlem i föreningen och i HSB. Bostadsrättshavare ska också bo i lägenheten (samägande med föräldrar beviljas dock vid uppvisande av föräldraintyg).

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-01-20. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Rödabergsområdet började bebyggas under 1920-talet efter en stadsplan signerad Per Olov Hallman. Han förespråkade ett nytt stadsplaneideal, där man istället för att dra upp raka gatulinjer i ett rutnät, ville anpassa bebyggelsen till terrängen. Röda Bergen är ett av stadens finaste exempel på 1920-talets stadsplaneidéer, och också det största i sin art, och en unik kulturhistorisk innerstadsmiljö i ett nationellt kulturarv. Sedan 1987 är stadsdelen i sin helhet kulturskyddad som riksintresse.
Här bor du i ett högt läge med utsikt över både vackra 1920-talshus och över grönska. Röda Bergen är ett trivsamt och själfullt bostadsområde med lugn småstadskaraktär samtidigt som stadens puls finns runt hörnet. Rör du dig några kvarter söderut når du till exempel Sankt Eriksplan och området kring Rörstrandsgatan. Åt andra hållet finns nya Hagastaden som fått Röda Bergsområdet att blomstra på nytt. Flera matbutiker, restauranger, gym med mera har etablerat sig i stadsdelen och utökat serviceutbudet. Ytterligare en nyetablering är den nya pendeltågsstationen vid Dalagatan/Vanadisvägen. Tunnelbanan når du på fem minuter och många busslinjer samt flygbussarna trafikerar precis intill. Här bor du även nära både Karlbergsparken och Hagaparken för mer grönska, lek och motion.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här