Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Vibyholmsvägen 2
Magnusson & Strehlenert 1951
Örby Slott/Älvsjö
FIN FUNKISTVÅA MED BALKONG I SÖDERLÄGE
TEXT: MURÉN STYLING: VRÅ FOTOGRAFI: BOUKARI

I lugna och trivsamma Örby slott i Älvsjö ligger dessa fina två rum och kök med balkong. Lägenheten är välkomponerad både i stil och disposition med sammanhängande sociala ytor i kök och vardagsrum och intill dessa ett omfamnade mysigt sovrum. Planlösningen är genomgående med fönster i två väderstreck och takhöjden på 2,65 meter ger bostaden en rymlig känsla. Balkongen ligger i sydvästäge och är en härlig oas, och räcker inte den bor du granne med ett slott med ett stort parkområde att hänga i varma dagar.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Vibyholmsvägen 2
Område:
Örby Slott/Älvsjö
arkitekt:
Magnusson & Strehlenert 1951
Våning:
1 av 2, (0,5 tr upp)
Rum:
2 rum och kök
Area:
57 m²
Avgift:
2 838 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv bas

Allmänt om fastigheten

El:
3 800 kr/år
Försäkring:
1 600 kr/år
Total driftskostnad:
5 400 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Kommentar:
Driftskostnaderna varierar beroende på levnadsvanor. Kom ihåg att teckna ett bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Allmänt

En mycket fin och välplanerad funkislägenhet med genomgående planlösning. I vardagsrummet ligger fiskbensparkett i original och i kök, sovrum och hall ligger matchande ekparkett som lades in 2015. Då målades även alla väggar. Bostaden har bevarade fönster med vred, marmorbräden och radiatorer samt dörrar och garderober med nycklar. Till lägenheten hör även tre stycken förråd, en matkällare, ett gallerförråd benämnt linneförråd och ett större vanligt förråd.

Kök

Köket är ett ljust parallellkök med matplats i söderläge. Köksinredningen har vita släta fronter som är nya från 2017 och med bänkskivor av vit laminat samt rostfri diskbänk med dubbel diskho. Överskåpen utnyttjar takhöjden och sitter i dubbla rader. Som stänkskydd sitter vitt klassiskt 15x15-kakel. Köket är utrustat med spis, fläkt, diskmaskin, kyl och frys. Invid fönstret finns plats för en rymlig matgrupp. Du når köket både från hallen och vardagsrummet

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett inbjudande och generöst rum som ansluter till både kök, hall och sovrum. Det är en lättmöbelrad yta där du får du plats med en soffgrupp, förvaringsmöbler och till exempel en arbetsplats eller matbord, för den som så önskar. Väggarna är målade i ljust grått och på golvet ligger fiskbensparkett i original från byggåret. I rummet finns utgång till lägenhetens balkong som ligger i sydvästläge. Här får du plats för både utemöbler och odlingar. Nedanför balkongen finns en rabatt där säljaren har planterat hallon, rabarber, röda vinbär och olika sorters mynta.

Sovrum

Sovrummet är ett både lugnt, mysigt och svalt rum med fönster åt norr. Väggarna är tapetserade i en sobert mörkblå färg och på golvet ligger parkett av ek. Rummet ger gott om plats för såväl dubbelsäng som till exempel förvaringsmöbler. Här finns även en nisch med en bevarad originalgarderob i anslutning.

Badrum

Badrummet renoverades i samband med stambyte i föreningen i tidlös stil som håller än. Väggarna är kaklade i ett vitt svagt marmorerat kakel och på golvet ligger ljusgrå klinker. I rummet finns badkar, handfat och wc. Förvaring finns i ett klassiskt bevarat spegelväggskåp och på hylla ovanför dörren. Här finns även en handdukstork, samt ett stort fönster som ger naturligt dagsljus och friskluft till rummet.

Hall

Hallen är rymlig och välkomnande. Innanför dörren sitter en mycket fin hatthylla i original från 1950-talet som har hatthållare med knoppar av trä. Väggarna är målade i ljusgrått och golvet belagt med ekparkett. I hallen finns även bra förvaring i en inbyggd originalgarderob.

HSB:s Brf Örby Slott

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta föreningen HSB:s BRF Örby Slott (org. nr 702002-6725) innehar fastigheterna Ankarslutet 1, Gaveln 1, Linjebussen 1, 2, 8, Stridsvagnen 8 samt Trådbussen 2 i Stockholm. I byggnaderna som uppfördes åren 1949 - 1951 finns 275 st bostadsrätter, 1 st bostadsrättslokal och 3 st hyreslokaler. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheterna sedan de bebyggdes på 1950-talet.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB Stockholm. Den tekniska förvaltningen ombesörjs av föreningens fastighetsskötare.

Renoveringar

Stambyte genomfördes i början av 1990-talet och i samband med detta renoverades kök och badrum. Föreningen genomför löpande reparationer och senast på agendan var dräneringsgrävning som utförs löpande samt ommålning av källargångarna. Byte av elstigarledningar genomförs i etapper från 2016 och framåt. Delar av föreningens bastu renoverades 2016 och byggdes om till gym. Systematiskt brandskyddsarbete har också genomförts.

Kommande renoveringar:

Föreningen har ett bra styrmedel för framtida underhållsåtgärder. Framöver kommer byggnaderna att genomgå dräneringsarbeten fram till dess att alla fastigheter är dränerade. Föreningen genomför också en översyn av elsystemen vilket kommer vara klart 2019 som senast. Därefter ska en översyn göras av den yttre elmiljön ihop med en fortsatt upprustning av källargångarna. Läs mer i årsredovisningen.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 30 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 12 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler. Föreningen har inte uppgivit den totala bostadsytan för sina hus. En uppgift från vårt värderingssystem uppger en yta om 17,377 kvm. Detta innebär att föreningens belåning per kvadratmeter uppgår till otroligt låga 1,700 kronor/kvm. Föreningen har alltså 79 % lägre lån än den genomsnittliga bostadsrättsföreningen i Älvsjö.

Avgifter

Inga beslutade eller planerade avgiftshöjningar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Uthyrning av typen Airbnb tillåts ej.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via Länsförsäkringar med styrelseansvar. Som medlem måste du själv teckna ett bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Besiktning vid ägarbyte

Vid ägarbyten i föreningen skall en okulärbesiktning ske av lägenheten. Vid tillsynen kommer föreningen att kontrollera att inga andra ombyggnationer av lägenheten har skett än sådana som medlemmen har fått tillstånd av styrelsen att utföra. Vidare görs en syn av installationer mm. Tillsynssprotokoll kommer att upprättas.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av medlemmarna själva medan annan städning av allmänna ytor sköts av fastighetsskötarna. Föreningen anordnar både höst- och vårstädning.

Gemensamma utrymmen

I husets källare finns cykelrum samt bekvämt nog en utav föreningens tvättstugor. Den är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare samt två stora torkrum och två mangelrum. Även bastu och nytt gym finns i anslutning till tvättstugan. Föreningslokalen finns vid Vibyholmsvägen 14.

Parkering

Föreningen har 118 st p-platser, att hyra med el kostar 134 kr/mån och utan el 72 kr/mån. För närvarande är det kö. Du kan parkera gratis på omgivande gator enligt datummärkning.

Bredband och TV

Föreningen har fiberbredband via Bredbandsbolaget och kabel-tv genom Com Hem. Grundutbudet (kabel-tv) ingår i avgiften. Bredband kan också levereras via Com Hem.

Förråd

Till bostadsrätten följer tre källarförråd. En matkällare, ett gallerförråd som benämns som linneförråd samt ett vanligt normalstort förråd.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor och dokument avlästa den 2018-03-29. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i ett lugnt och grönskande område med både villor och lägre flerfamiljshus. Som närmaste granne har du Örby slott som har en stor park med stora gräsmattor och även en plaskdamm och en fontän, en härlig plats varma dagar. I närliggande Östberga finns flera trevliga restauranger och caféer, till exempel det uppskattade Gamla Östberga Bageri. Du tar dig enkelt in till city genom att promenera drygt 250 meter till hållplats Örby slott, därifrån är bussresan drygt 10 minuter till Gullmarsplan. Bussen går också till Liljeholmen och Älvsjö pendelstation med runt 14 respektive 8 minuters resa. Har du bil är det lätt att få gratis parkering på gatorna runt föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här