Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bastuhagsvägen 14
Curt Strehlenert 1951
Stureby
VÄLKOMPONERAD OCH FIN FUNKISFYRA MED BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

I trivsamma och familjevänliga Stureby ligger denna mycket fina och väl omhändertagna fyrarumslägenhet med balkong. Att nuvarande ägare varit mycket måna om att bevara originaldetaljer och stil märks här tydligt. Hemmet genomsyras av en omsorg om och kärlek till ursprunget som uppdaterats till en fin och modern familjebostad av idag. Planlösningen är mycket väldisponerad med tre rymliga sovrum, ett stort vardagsrum med balkong och ett fint ljust kök där originalinredningen med snedställda överskåp finns kvar. Därtill har du en stor hall, bra förvaringsutrymmen i bevarade garderober och skåp, badrum med tvättmaskin samt ännu ett wc.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bastuhagsvägen 14
Område:
Stureby
arkitekt:
Curt Strehlenert 1951
Våning:
2 av 3, Hiss finns ej.
Rum:
4 rum och kök
Area:
86 m²
Avgift:
3 629 kr inkl värme, VA

Allmänt

En mycket fin och väl omhändertagen lägenhet där stor omsorg lagt på att bevara originalstilen. Här finns många bevarade originaldetaljer som marmorfönsterbrädor, radiatorer, innerdörrar, handtag, garderober och skåp, fiskbensparkett och inte minst köket med snedställda överskåp och andra fina detaljer. Lägenheten har genomgående väggar målade i grå-gröna nyanser, vilket gjordes 2015, och då målades även tak, lister, snickerier och radiatorer. Med originalgolvet i vardagsrummet som förlaga har samtliga rum belagts med fiskbensparkett av massiv ek med fris i exakt samma mått som den ursprungliga parketten. Alla rum har fått nya eluttag och strömbrytare från Renova. Till lägenheten hör även ett större källarförråd och en mindre matkällare, båda ligger nära trappuppgången.

Kök

I det fina köket finns originalinredningen från 1950-talets början kvar. Den har renoverats med aktsamhet och bänkskivorna har höjts till dagens standard. Luckorna har industrilackats i vitt och handtagen på de snedställda överskåpen har betsats. Luckorna har försetts med tidstypiska beslag från Byggfabriken. Köket har fått ny spishäll och ugn, fläkt, diskmaskin, kyl och frys. Även kaklet är nytt, vitt 10x10-kakel med rak sättning. Köket är ett klassiskt parallellkök med goda förvaringsutrymmen såväl som bra arbetsytor. På ena sidan finns en rostfri diskbänk och på motsatt sida en arbetsbänk av kolmårdsmarmor. Invid fönstret finns plats för ett familjestort matbord. Planlösningen med intilliggande rum är rundgående med dörröppning både mot hallen och rummet bredvid.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och ljust rum med fönster i två väderstreck. Här finns både ett tjusigt burspråksfönster och ett större enluftsfönster med glasad balkongdörr bredvid. I rummet får du ledigt plats med både en stor soffgrupp och matbord. Här ryms även till exempel förvaringsmöbler och tv. På golvet ligger fiskbensparkett i ek som är i original från husets tillkomstår, och som fått stå modell för lägenhetens övriga golv. Vardagsrumsgolvet slipades om, betsades och oljades i samband med detta (2015). Mellan vardagsrum och hall sitter fina glasade dubbeldörrar. Vardagsrummet har även ingång från intilliggande sovrum. Lägenhetens balkong, som du når från vardagsrummet, är din egen oas. Balkongen renoverades under 2017, och utökades i storlek med 70 cm på längden och 10 cm på djupet. Vid renoveringen återanvändes originaldetaljer för att balkongerna skulle bli så lika de ursprungliga som möjligt. Här finns gott om utrymme för både utemöbler och växtlighet. På golvet ligger platsanpassad träpanel.

Sovrum ett

Det rum som idag används som föräldrasovrum ligger mittemot köket. Här sover du med lugnt gårdsläge. I rummet finns bra förvaring i en dubbelgarderob med överskåp som är bevarad från byggåret.

Sovrum två

Detta sovrum är ett rymligt hörnrum som idag brukas av familjens barn. Här finns gott om plats för både sängar och andra möbler, och även detta rum har en bevarad dubbelgarderob med bra förvaring.

Sovrum tre

Lägenhetens tredje sovrum används idag som arbetsrum och gästrum. Även detta rum har fönster mot husets baksida och gård. I rummet finns en bevarad inbyggd garderob. I passagen mot hallen utanför sovrummet finns ännu en garderob och ingång till wc.

Badrum

Badrummet renoverades i samband med tidigare stamrenovering 2006 men uppdaterades 2016. Handfatet fick en ny kommod och tvättmaskin och torktumlare sattes in. Dessutom tillfördes nya detaljer som blandare, spegel, en vägghylla från String och väggbelysning från Byggfabriken. Väggarna är klädda i vitt 15x15-kakel med en blå bård och på golvet ligger grå klinker. I rummet finns även dusch med tak- och handdusch samt ett fönster.

Wc

Lägenhetens wc har målade väggar och grå klinker på golvet. Även här finns förvaring på en fin Stringhylla och vägglampa från Byggfabriken.

Hall:

Hallen är ett rymligt och välkomnande rum centralt belägen i bostaden. Innanför dörren finns plats för hatthylla och skor, och här finns även goda förvaringsutrymmen i inbyggda skåp; garderob, linneskåp och städskåp, samtliga med överskåp. Hallen är även möblerbar. Från ytterdörren har du en fin siktlinje in mot vardagsrummet och de fina glasdörrarna i dess entré.

BRF Spikbrädan 1

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta föreningen BRF Spikbrädan 1 (org. nr 769617-2621) innehar en fastighet med ett flerbostadshus i Stureby som uppfördes 1952. Föreningen upplåter 32 st lägenheter med bostadsrätt, 9 st lägenheter med hyresrätt och hyr ut en lokal. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen registrerades 2007, ombildning till bostadsrätter skedde 2010 och då togs huset över från f.d. ägaren Familjebostäder.

Mark

Föreningen innehar marken genom ett tomträttsavtal med kommunen. Omförhandling ska ske 2021.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Alin & Hedenlund Fastighetsförvaltning AB. Den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Renoveringar

Bland utfört underhåll finner vi i korta drag

2017: Byte av el i allmänna utrymmen, ombyggnad av elanläggningarna i lägenheterna (3-fas, ny elmätare och elcentral). Renovering av lokal. 2016: Balkongrenovering (balkongerna gjordes större). Installation av fiber. OVK-besiktning. 2015: Fönsterrenovering och byte av badrumsfönster. 2014: Renovering av trapphusen. 2013: Omdragning av el i trapphusen, installation av säkerhetsdörrar. 2012: Egen undercentral för fjärrvärmen. 2011: Nya portar. 2010: Byte av låsssystem. 2006: Stambyte, omdragning av el. 1999: Renovering av tak. Se föreningens hemsida för fler detaljer om genomfört underhåll.

Kommande renoveringar:

Framöver ska tvättstugor renoveras och en genomlysning av bottenplattan ske. Tidsplanen är inte satt för något av projekten.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till knappt 15 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,8 mkr, i kassan finns 5,8 mkr. Föreningen har 9 st hyresrätter kvar vilka kan ses som stora tillgångar den dagen ombildning sker till bostadsrätt. Under 2014-15 avyttrades fyra hyresrätter.

Avgifter

Inga planerade höjningar finns. Kommande renoveringar är redan finansierade. Hitintills har månadsavgiften höjts med ca 3 % varje år för att möta prisindex. Senast gjordes detta 2017.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Föreningen tillämpar Hyresnämndens praxis.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret med ansvarsförsäkring för styrelsen.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor såsom utemiljön sköts av en anlitad firma. Gemensamma städdagar utomhus förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

I föreningen finns det 2 st tvättstugor och 2 st torkrum. Totalt finns 3 st tvättmaskiner, en grovtvättmaskin, en torktumlare samt ett mangelrum.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör cykel- och barnvagnsförråd samt uteplats med grill vid husets baksida. Det finns ett barnvagnsförråd direkt till höger när man går ner i källaren i trapphuset. Det finns också ett grovsoprum.

Parkering

Föreningen hyr ut 11 st parkeringsplatser. 9 st är belägna vid den västra gaveln på Iggesundsgatan, två platser finns utanför port 12. Det är för närvarande en i kö till dessa. Kostnaden för p-plats ligger på 300 kr/mån och anmälan till kö för parkeringsplats görs via styrelsen. I dagsläget kan du parkera gratis på gatan enligt lokala skyltbestämmelser.

Bredband och TV

Föreningen är ansluten till kabelnätet, levereras av Com Hem. Tjänster beställs och bekostas av bostadsrättsinnehavaren själv. Fiber finns indraget via IP-Only.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett källarförråd och ett mindre matkällarförråd.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor och dokument 2018-01-05 och har stämts av med styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Stureby som stadsdel började bebyggas 1921, då under namnet Ersta Villastad efter gården Ersta som låg i området vars mark förvärvats till byggandet. Efter protester från Ersta diakoni på Södermalm bytte området 1926 namn till Stureby som syftar på Sten Sture den yngre, vars arméer under 1500-talet ska ha bekämpat den danske kungen Kristian II i dessa omgivningar. Stureby domineras av villabebyggelse men här finns också en hel del flerfamiljshus, framförallt smalhus i tre våningar. Området har bevarat sin ursprungliga karaktär och har ett högt kulturhistoriskt värde.
Barnfamiljer bor här perfekt nära den av Paul Hedqvist ritade Sturebyskolan, och inom en radie på 150 meter finns hela fem förskolor. Till närmaste tunnelbanestation som är Stureby på den gröna linjen, är det cirka 700 meter. Via buss 163 som stannar 100 meter från fastigheten når du även den röda linjen vid Fruängen eller Bredäng, och den gröna linjen vid Svedmyra, där även Ica Bea Kvantum ligger. Dessutom angör denna buss Älvsjö station med anslutning till pendeltågen där.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här