Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kapellgränd 6 F
1882-1883 Wallin & Kindstedt
Södermalm
MED EGEN INGÅNG I DEN GAMLA MJÖLKBUTIKEN
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Ett unikt boende med privat entré i ett historiskt hus mitt på Södermalm – den gamla mjölkbutiken från förra sekelskiftet är nu en lägenhet i snygg skrud och med smart planlösning. Kök, vardagsrum, sovrum, klädkammare, badrum och hall är snillrikt placerade på de 40 kvadratmeterna. Det är ett hem utan motsvarighet, med detaljer som stora välvda fönster med djupa speglade nischer, ett vackert rutmönstrat parkettgolv och karaktärsgivande nivåskillnader. Som ett extra minne från förr kan man dessutom skymta texten med mjölkbutikens öppettider på ett av fönstren. Här bor du med mäktigt läge i en trevlig och engagerad bostadsrättsförening som just nu planerar för en försäljning av råvindar som kommer ge goda inkomster.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Kapellgränd 6 F
Område:
Södermalm
arkitekt:
1882-1883 Wallin & Kindstedt
Rum:
2 rum och kök
Area:
40 m²
Avgift:
1 904 kr inkl värme och vatten

Allmänt

Ett unikt boende byggt i vinkel med fönster i två riktningar, stilfulla bevarade detaljer och snygga modernare tillägg. I hela bostaden finns fina spegelpaneler på väggarna, och även fönsternischerna har fyllnadssnickerier. På golvet ligger en tjusig rutmönstrad parkett som för tankarna till slott och salar och som tillför ytterligare karaktär åt rummen. Till lägenheten hör även ett källarförråd om ca 4 kvm.

Kök

Köket är byggt i två sektioner med en matlagningsdel och en skåpsdel där matplatsen ligger. Matlagningsdelen har svarta luckor och lådfronter och skåpen i den andra delen har vita fronter, samtliga kommer från Superfront. Bänkskivorna har en betongimiterande finish, vilket även väggarna och golvet i matlagningsdelen har. I golvet finns även golvvärme. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. Spishäll, ugn och fläkt hör också till utrustningen. Köket rymmer ett rymligt matbord som har ett av bostadens imponerande fönster intill. Väggen mot hallen är målad med svart griffelfärg som kontrasterar fint mot de bevarade snickerierna.

Vardags- och sovrum

I lägenhetens största rum samsas vardagsrum och sovrum. Här får du plats med både soffa och stor säng, samt andra möbler. Det stora fönstret inbjuder även det till sittning. En skiljevägg är rest i rummet och bildar en avskild sovalkov med utrymme för dubbelsäng. Samtidigt skapar skiljeväggen också en hall invid entrén.

Klädkammare

I anslutning till sovdelen finns en rymlig klädkammare med ett välplanerat förvaringssystem från Elfa med klädstänger, hyllor, backar, skoställ med mera.

Badrum

Badrummet går i samma stil som övriga lägenheten och har väggar av vitt 15x15-kakel med en stor integrerad spegel samt mörkgrå målade väggar. På golvet, som är försett med golvvärme, ligger grå- och vita mönstrade plattor från Marrakech design. I rummet finns dusch, handfat, wc, handdukstork, och bra förvaring i kommod och på öppna hyllor.

Hall

Innanför ytterdörren finns plats för hatthylla och skoställ samt till exempel en byrå. Ovanför ytterdörren sitter ett halvmåneformat fönster i samma form som överdelen av övriga fönster.

Brf Central-Bostadsrättsföreningen i Sthlm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Pelarbacken större 8 och upplåter 45 lägenheter med bostadsrätt.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen förvärvade fastigheten 1897.

Tomträtt

Föreningen äger marken och berörs ej av höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska av Kronohammaren AB.

Renoveringar

2008 - 2013 Omläggning av tak. 2009 Stambyte. 2010 - 2011 Renovering av mur mot grannfastighet. 2011 Stämpning av eroderade balkar tvättstugekällare. 2012 - 2013 Renovering av terrass. 2014 Brandskyddsundersökning.

Kommande renoveringar

Under 2018 kommer föreningen att se fönster samt en genomgång av övrigt underhåll.

Vindsprojektet

Föreningens vindsprojekt är igång vilket rör sig om ca 750 kvm bostadsyta. I samband med denna ombyggnation kommer även takrenovering, hissinstallation och installation av säkerhetsdörrar utföras. Det finns även planer på att renovera fönster och trapphus. Byggstart är den 15 januari och vindsprojektet beräknas ta ca 12-15 månader. Företaget Savana har den 4 december 2017 till föreningen erlagt den resterade slutlikviden 33 750 000 kronor avseende förvärvet av föreningens råytor på vindar och lilla gårdshuset. Den slutgiltiga köpeskillingen kommer att regleras i samband med att samtliga boytor är klara och att en kontrollmätning är utförd av den slutgiltiga boytan. Totalt har föreningen hitintills erhållit 37 500 000 kronor i preliminär köpeskilling. Den slutgiltiga köpeskillingen kan både minska och öka.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastigheter ger 6 391 kr per kvm boyta (16,5 mkr totalt), en låg belåningsgrad i enlighet med snittet för gamla föreningar på Södermalm. Föreningen räknar med att betala av samtliga lån med de pengar som kommer in från vindsprojektet i takt med att lånen förfaller.

Andrahandsuthyrning

Kräver tillstånd av styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Gjensidige Forsikring ASA Norge.

Trappstädning

Föreningen köper in denna tjänst från Systemsanering AB.

Gemensamma utrymmen

Föreningslokal, tvättstuga och gräsbelagd terrass med utsikt mot Björns trädgård, Medborgarplatsen och Götgatan.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv och bredband från Comhem. Obligatorisk avgift om 57 kr/mån för kabel-tv.

Juridisk person/delat ägande

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem. Delat ägande där exempelvis en förälder som inte bor i bostaden äger en del accepteras dock.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-01-09 samt årsredovisning 2016. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Kapellgränd bor du mitt i Södermyllret men ändå med ett avskilt läge. Kvarteren bär på en spännande historia; området var på medeltiden var en av Stockholms galgbackar, för att sedan bli ”Stockholms Golgata” där en processionsväg från Stockholms rådstuga på Stortorget i Gamla stan avslutades på berget på Södermalm där Kapellgränd idag ligger. Här bor du nära det mesta på Söder – Slussen, Mosebacke, Götgatan, Medborgarplatsen, Mariatorget och SoFo ligger alla på kort avstånd, likaså tunnelbana, bussar och pendeltåg.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här