Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Erstagatan 30
Hjalmar Friborg 1899
Södermalm - Sofia
CHARMFULL TVÅA MED BALKONG MOT IDYLLISK GÅRD
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

Med balkong in mot en stor och stämningsfull innergård i lugna och trevliga SoFo-kvarter, ligger denna charmiga och välplanerade tvåa. Här bor du med högt i tak, bevarade furutiljor, speglade dörrar, profilerade snickerier och en vacker kakelugn (ej i bruk). De trivsamma ytorna i vardagsrum och kök inbjuder både till lugnt hemmamys och sociala tillställningar. Under varma årstider står de dubbla glasade dörrarna mot balkongen gärna öppna och balkongen är ett härligt extrarum. Din egen oas i Södermyllret.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Erstagatan 30
Område:
Södermalm - Sofia
arkitekt:
Hjalmar Friborg 1899
Våning:
2 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum
Area:
38 m²
Avgift:
2 042 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv

Allmänt

En charmfull lägenhet med väldisponerade ytor, kakelugn (dock i behov av tätning) och balkong mot fin innergård. Genomgående ljusa väggar och trägolv. Ett källarförråd om ca 6 kvm hör också till lägenheten.

Kök

Köket ligger med öppen planlösning mot vardagsrummet. Köksinredningen är byggd i vinkel, en trevlig social lösning som samtidigt även skärmar av och skapar rumslighet. Kökets fronter är vita och släta och bänkskivorna av massivt trä med dubbel rostfri diskho. Väggarna är kaklade i beige. Den maskinella utrustningen består av kyl, frys, spishäll, ugn och fläkt med rostfri kåpa. I taket sitter infällda spotlights.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett inbjudande, ljust och luftigt rum med generös takhöjd och kälat innertak. I rummet finns en vacker kakelugn, som idag inte är i bruk (behöver tätas) med ändå står för atmosfär och mys i rummet. Rummet är generöst i storlek och ger plats för både en soffgrupp, ett matbord och till exempel bokhyllor och förvaring. Väggarna är målade i varmt vitt och golvet består av gedigna originalfurutiljor. Höga dubbla glasade dörrar leder ut till lägenhetens balkong. Balkongen är belägen in mot den idylliska innergården som är en riktigt oas med vackra blickfång av omkringliggande fastigheter, träd, grönska och fina murar och staket.

Sovrum

Sovrummet är ett mysigt rum med plats för dubbelsäng och ytterligare möbel. Stort spröjsat fönster med utsikt in mot den fina innergården. Väggarna är målade i äggskalsvitt och på golvet ligger en parkett.

Badrum

Badrummet renoverades i samband med stambyte 2011. Rummet har helkaklade väggar i vitt och på golvet ligger beige klinker med golvvärme. Duschen finns bakom en glasad vägg. Handfat med spegelskåp ovanför. Utrymme finns för ytterligare förvaring.

Hall

Innanför dörren finns plasts för hatthylla/krokar. Längs den inre långväggen finns tre inbyggda garderober bakom skjutdörrar ger gott om förvaring. På golvet ligger furutiljor i original. När du kliver in genom ytterdörren har du en fin siktlinje in i bostaden med kakelugnen i fonden.

Brf Kopparns vänner

Antal lägenheter och lokaler

Det finns 21 lägenheter (14 st 1 rok, 6 st 2 rok samt 1 st 4 rok). Av dessa är 18 upplåtna som bostadsrätter samt tre med hyresrätt. Dessa med hyresrätt utgör ett så kallat dolt kapital, se mer under ekonomi. Föreningen är äkta.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1999.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningens förvaltning sköts av MFS Fastighetsservice (teknisk förvaltning). Den ekonomiska förvaltningen sköts av Agenta förvaltning AB.

Renovering

2013 Målades av fönster mot gatan. 2011 skedde stambyte (även 1972). 2009 installerades fjärrvärme. 2009 renoverades hissen (installerad 1972). 2001 Ommålades trapphuset. 199 renoverades taket. 1997 byttes elstigarna. 1997 renoverades fasaden.

Kommande renoveringar

Föreningen har upprättat en underhållsplan 2011 som sträcker sig till 2021.

Ekonomi

Föreningens belåning ligger högre än snittet (cirka 10 500 kr i lån per kvm mot snittet inom tullarna på cirka 6 000 kr i lån per kvm. De har dock de sista 4 åren minskat skuldsättningen med nästan 3 000 kr i lån per kvm och till detta har man ett mycket stort dolt kapital i form av tre hyresrätter, som den dagen de säljs tillfaller föreningen och kan minska skuldsättningen drastiskt.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Föreningen är försäkrad hos IF - Skadeförsäkring. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns tvättstuga och cykelparkering på gården.

Ägande:

Juridisk person godkänns ej. Överlåtelseavgift faktureras: Köparen.

OMRÅDET

Här bor du med bästa läge i SoFo precis intill Vita Bergen och Nytorget och granne med en mängd restauranger och caféer. Risken är hög att du blir stammis på Café Pom & Flora som ligger i kvarteret intill. Området har många mysiga mindre butiker som erbjuder trevlig och inspirerande shopping. I kvarteren runt Nytorget, Sofia kyrka och Vita Bergen finns arkitektur från flera sekel och mycket grönska och parkmiljöer. Här råder småstadslugn kombinerat med storstadskreativitet.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här