Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hägerstensvägen 167
Strehlenert & Hagwall 1946
Aspudden
SNYGG OCH VÄLPLANERAD FUNKISTVÅA MED BALKONG
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: BOUKARI

Mitt i mysiga Aspudden ligger dessa smakfulla och välkomponerade två rum och kök med balkong. Den i grunden genomtänkta och funktionella bostaden har med stilsäker hand och mycket känsla klätts i en snygg och stilenlig kostym. I det inspirerande köket, det rymliga och sociala vardagsrummet och det mysiga sovrummet råder både harmoni och trivsel. Planlösningen är genomgående med fönster i två väderstreck och balkong in mot den gröna innergården.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Hägerstensvägen 167
Område:
Aspudden
arkitekt:
Strehlenert & Hagwall 1946
Våning:
1 av 4, (0,5 tr)
Rum:
2 rum och kök
Area:
44.5 m²
Avgift:
2 454 kr inkl. värme, vatten och kabel-tv (obl. tillägg för bredband: 125 kr/mån)

Allmänt om fastigheten

El:
2 400 kr/år
Försäkring:
2 593 kr/år
Total driftskostnad:
4 993 kr/år
Beräknat antal pers:
1
Kommentar:
Elförbrukningen mäts individuellt och hamnar sedan på avin varje månad. Säljaren har en genomsnittlig kostnad om 200 kr/mån för el.

Fastigheten och föreningen

Brf Korsriddarens hus uppfördes mellan 1946 och 1950 efter ritningar signerade i september 1945 av arkitekterna Curt Strehlenert och Erik Hagwall på HSB:s arkitektkontor. Föreningen består av sju huskroppar med välplanerade lägenheter försedda med balkong. Bebyggelsen är ett fint exempel på 1940-talsarkitekturen när den är som bäst, och de slätputsade fasaderna pryds av många fina detaljer. De markerade listerna under takfoten är ett ovanligt inslag för tiden och för snarare tankarna till 1920-talets klassicism. Balkongerna har sinuskorrugerade fronter som är genombrutna för att släppa in ljus. Entréerna har nätta skärmtak och de eleganta ekportarna är infattade i tegel. Utanför lägenheten finns en stor och grönskande innergård med trädgårdsmöbler och gemensam grill. Brf Korsriddaren är en trygg HSB-förening som har många faciliteter såsom gästlägenhet, samlingslokal, gratis gym och en hobbylokal med hyvelbänk. Det finns även cykel- och barnvagnsrum samt soprum. Två av föreningens sju tvättstugor ligger i samma trapphus som lägenheten, och det är lätt att hitta en ledig tid som passar.

Närområdet

Aspudden är en grön stadsdel med flera små parker, och den äldre bebyggelsen ger känslan av en mysig småstad utanför staden. Aspuddens centrala kärna har många trevliga restauranger, caféer och butiker, och stadsdelen kan även stoltsera med en oberoende bokhandel. Här anordnas bland annat studiecirklar, författaraftnar och filmvisningar. Du bor också nära populära Aspuddsparken med 4H-verksamhet, ponnyridning och korvgrillning, och du har även nära till Vinterviken med dess koloniträdgårdar, trädgårdscafé, restaurang, promenadvägar och Mälarens vågor. Från lägenheten tar det bara ett par minuter att gå till tunnelbanan som snabbt tar dig till Söder och city.

Allmänt

En mycket fin och stilfullt omhändertagen lägenhet med genomgående planlösning samt balkong i söderläge. Därtill har lägenheten kvar många originaldetaljer, som fönstervred, marmorfönsterbräden, radiatorer, listverk och handtag. Fönstren som vetter mot gatan är bullerskyddade så de rum som ligger där är inte störda av trafik eller ljud. Till lägenheten hör även ett vindsförråd om cirka 5 kvm, och ett källarförråd om cirka 1,5 kvm (matkällare).

Kök

Det snygga köket renoverades under 2013 och förenar fint det funktionalistiska ursprunget med senare trender. Väggarna vid arbetsytorna är helkaklade med vitt klassiskt 15x15-kakel med mörkgrå fog, övriga väggar är vitmålade. Köksluckorna är vita och släta och försedda med läderhandtag. Bra förvaring i utdragslådor samt på öppna hyllplan. Måttbeställd rostfri bänkskiva med integrerad diskho. Den maskinella utrustningen består av induktionshäll, varmluftsugn, diskmaskin, kyl och frys. I köket finns även plats för ett mindre matbord. På golvet ligger ett vitoljat furuplankgolv.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett inbjudande, rymligt och lättmöblerat rum. Här får du både plats för en soffgrupp och för ett större matbord, samt annat möblemang. Vitmålade väggar och svartmålade laminatgolv utgör en snygg bas. Från vardagsrummet har du utgång till lägenhetens balkong som ligger in mot gård och grönska. Här har du plats med både utemöbler och egna odlingar.

Sovrum

Sovrummet ligger bredvid köket och är ett lugnt och mysigt rum med plats för dubbelsäng. Här finns även plats för ytterligare möbler. Även sovrummet har en snygg bas i svartmålade golv och vitmålade väggar.

Badrum

Badrummet har väggar klädda i vitt 15x15-kakel med ljusgrå fog, och på golvet ligger en svartmålad våtrumsmatta. Här finns dusch, wc med svart sits, handfat, stor spegel och handdukstork. Rummet har plats till att ställa in en större förvaringsmöbel, alternativt till att sätta in egen tvättmaskin, el och vatten till detta är förberett.

Hall

Från hallen når du lägenhetens alla rum. Väggarna är målade i mörkgrått, vilket även snyggt inkluderar rummets radiator, och på golvet ligger mörkgrå klinker försedd med golvvärme. Här finns bra förvaring i en stor platsbyggd garderob med överskåp. Hallen är även möblerbar och har gott om plats för hatthylla/krokar.

HSB Brf Korsriddaren

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta föreningen HSB:s BRF Korsriddaren i Stockholm (org. nr 702001-1891) innehar fastigheterna i kvarteret Främlingen 1-7. Husen byggdes 1945 och är belägna i Aspudden i Hägersten. Föreningen upplåter 173 st lägenheter med bostadsrätt och 22 st lokaler. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheterna sedan de stod färdigbyggda.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska, tekniska och administrativa förvaltningen sköts av HSB Stockholm.

Renoveringar

Utfört underhåll i korta drag. 2017: Underhåll av gårdarna. 2016: Brandöversyn, entréer, tvättstugor, OVK. 2012: Visst underhåll av tak/fasad. 2011: Nya tvättmaskiner. 2005: Fönsterrenovering. 1999: Gemensamhetslokaler. 1996: Renovering av tak. 1991: Nya större balkonger, stambyte, byte av elledningar. Läs årsredovisningen samt se föreningens hemsida för fler detaljer om genomfört underhåll.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan. Framöver är det fasadrenovering och fönsterbyte samt installation av nya entrédörrar som gäller.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 14,5 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 7,9 mkr. Föreningen har även goda intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 1.500 kr, snittet i Hägersten uppgår till 6.000 kr. Detta betyder att föreningen har 77 % lägre lån än medelvärdet i Stockholm.

Avgifter

Avgiftshöjning är beslutad att gälla från och med 1 januari 2018, en höjning om 2 %. På en avgift om 2.500 kr/mån motsvarar det 50 kronor mer per månad. Anledningen till höjningen är kommande underhåll.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Föreningen tillämpar Hyresnämndens praxis.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad i Folksam med styrelseansvar. Varje medlem tecknar sitt eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensamma träffpunkter förekommer två gånger per år, vilket blir en slags mötesplats för trädgårdsintresserade och styrelsen.

Tvättstuga

I föreningen finns det totalt 7 st tvättstugor, varav en grovtvättstuga. I källaren till nr 167 finns det två tvättstugor, båda har två tvättmaskiner, en torktumlare, ett stort torkskåp samt en mangel var.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstugor, övernattningslägenhet (H 167), festlokal och hobbylokal. Föreningen har också ett gym med redskap. I varje källare finns cykel- och barnvagnsrum.

Sophantering

Hushållssopor och tidningar läggs i behållare som finns på gårdarna. Föreningens källsorteringsrum finns i källaren på Hägerstensvägen 159.

Parkering

Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningen har ett gruppanslutningsavtal med Bredbandsbolaget och Com Hem. Kostnaden för Bredbandsbolaget debiteras separat som ett tillägg på avgiften med 125 kr/mån. I detta avtal ingår även fast telefoni (IP-telefoni). Samtalskostnaden debiteras separat direkt till bostadsrättshavaren.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett vindsförråd om cirka 5 kvadratmeter samt ett mindre matkällarförråd om cirka 1,5 kvadrat.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor och dokument samt kontaktperson 2017-12-06. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här