Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Rörstrandsgatan 37
Höög & Morssing 1928
Vasastan - Birkastan
STOR 3:A MED FÖNSTER I TRE VÄDERSTRECK & LÅG AVGIFT
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: BOUKARI

Rörstrandsgatan - en av Stockholms allra trevligaste gator med många restauranger, caféer och små butiker, och som om somrarna blir en myllrande gågata med uteserveringar, blomsterplanteringar och ett härligt folkliv. Ett pampigt 1920-talsklassicistiskt hus avslutar gatans södra del och här är denna stilfulla och snygga trea belägen. Lägenheten är mycket väl omhändertagen och konsekvent renoverad till en stilfull tidstypisk enhet. Detta hem ger dig stora och luftiga sociala ytor präglade av vackra fönsterpartier och vid sidan av detta har du två bra sovrum (där det ena går att dela av och utöka till ytterligare ett sovrum för den som så önskar). Här finns även ett badrum med hotellkänsla av det lyxigare slaget, ett tjusigt wc, en rymlig och välkomnande hall och mycket goda förvaringsutrymmen. Du bor dessutom med låg avgift i en välmående förening med vackra originalmålade trapphus.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Rörstrandsgatan 37
Område:
Vasastan - Birkastan
arkitekt:
Höög & Morssing 1928
Våning:
1 av 6, hiss finns, lägenheten är på entréplan.
Rum:
3 rum och kök
Area:
105 m²
Avgift:
2 777 kr inkl. värme, vatten, bredband, kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
4 000 kr/år
Försäkring:
3 500 kr/år
Total driftskostnad:
7 500 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Kommentar:
Kom ihåg att teckna ett bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Huset och föreningen

Som sista utpost på Rörstrandsgatans sydvästsida ligger i grunden tre fastigheter som går under beteckningarna Leran 8, 9 och 12. Dessa har samkomponerats runt en gemensam öppen gård som vetter mot Rörstrandsgatan. Byggnaden ritades av arkitektduon Anders Höög och Gunnar Morssing och uppfördes under åren 1928-1929. Höög och Morssing ritade hela 25 byggnader i Rörstrandsområdet som började bebyggas efter att Rörstrands porslinsfabrik lades ner 1926. Leran 8, 9 och 12 är en byggnad av monumental karaktär med sex bostadsvåningar samt suterräng som består av hela tre källarvåningar. Mot Rörstrandsgatan leder en pampig trappa med balusterräcke upp till den stora gården. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stadsmuseums bebyggelseklassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt. I trapphusen finns originalmålade tak och väggmålningar. I Brf Rörstrand 29-37 finns 110 bostadsrätter, fyra hyresrätter, tio lokaler, garage och tre gårdar av olika slag och i olika väderstreck. Här finns flera utegrupper och grillmöjligheter. I huset finns tvättstuga som bokas elektroniskt, barnvagnsrum, grovsoprum, garage och ett vinds- och ett källarförråd per lägenhet. Fastigheten är väl underhållen och man följer en underhållsplan.

Närområdet

Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en stilig stadsdel med många fina fastigheter. Här är det liv och rörelse, men på ett lugnt och trivsamt sätt. Rörstrandsområdet bebyggdes under ett fåtal år, och 1930, fyra år efter porslinsfabrikens stängning, stod området klart. På Rörstrandsgatan finns många trevliga småbutiker, restauranger och caféer, och under sommarhalvåret stängs gatan helt för biltrafik och blir en härlig gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter. Dessutom är det enkelt att ta sig till Arlanda med flygbussarna från Sankt Eriksplan.

Allmänt

En mycket stilfull lägenhet renoverad med fingertoppskänsla och väl valda materialval. Här finns även många bevarade detaljer som stuckaturer, takrosetter, bröstpaneler, spegeldörrar och fiskbensparkett. Fönstren är klassiska och bevarade 1920-talsfönster med sex rutor samt ett hänförande burspråksfönster med diagonalspröjsade rutor. Fina platsanpassade elementskydd som är inpassade i bröstpanelen. Väggarna är genomgående målade i Alcros Pashminafärg i den gråblå nyansen "Bombay". På golven i alla rum (utom badrum) ligger fiskbensparkett i original från byggåret som är mörkbetsad med hårdvaxfinish. Strömbrytare och eluttag har bytts ut mot tidstypiska. Till lägenheten hör även ett stort (ca 8 kvm) källarförråd och ett mindre vindsförråd.

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum ligger i öppen planlösning och är ett både vackert och socialt rum som präglas mycket av de många fönstren och kombinationen av originalsnickerier och platsbyggda senare tillägg. Det fina köket är byggt i vinkel. Köksinredningen kommer från Nolte Kitchen och har vita släta fronter. Bänkskivorna är av carreramarmor och väggytorna vid arbetsytorna är kaklade med vitt bistrokakel. Induktionshäll samt ugn, 80 cm breda, från Smeg, med extra bred och platsbyggd fläkt. Fristående gräddvit kyl och frys från Smeg. Mikrovågsugn inbyggd i väggen och diskmaskin integrerad i skåpinredningen. Två spröjsade fönster ger dig utsikt åt två olika håll. Det är inte alla förunnat att ha slottsutsikt då du lagar mat och diskar, här blickar du ut över Karlbergs slott. I köksdelen finns även rum för en större matplats. Vardagsrumsdelen av rummet är koncentrerad till burspråket. Invid det vackra diagonalrutiga fönstret får du plats med en stor soffgrupp. Runt väggarna finns förutom bröstpanel platsbyggda bokhyllor. Här finns även en skorstensfri spis.

Sovrum ett

Lägenhetens master bedroom är ett fint hörnrum med fönster i två väderstreck. Längs en hel vägg finns platsbyggda garderober. I rummet finns en gammal och lite ovanlig klenod i form av ett genuint kassaskåp från Isakssons kassaskåpsfabrik. Här kan du tryggt låsa in dina juveler! Detta rum kan för den som så önskar delas upp i två mindre sovrum (lägenheten har tidigare varit en fyra).

Sovrum två

Bostadens andra sovrum används idag som ett barnrum. Här finns plats för en fullstor säng och mycket bra förvaring i en inbyggd garderobsvägg.

Badrum

Lägenhetens eleganta badrum är en uppvisning i den högre skolan. Här är det lätt att tro att du hamnat på ett flott hotell någonstans ute i Europa. Väggarna är vackert marmorerade i handputsad tadelakt, som är en marmorkalkpasta som appliceras i flera lager och sedan poleras. Resultatet blir en marmorliknande yta som är vacker, vattenavstötande och slitstark och lämpar sig mycket bra i badrum. Materialet har anor ända tillbaka i romartiden då det bland annat användes till tätningsmaterial i turkiska hammam. Denna vackra marmorerade yta matchas med ett diagonalrutlagt franskt cementgolv från Stiltje med mönstrad bård runt. Invid duschen är väggarna kaklade med ett ljust kakel. Vid den ena långväggen finns två stilfulla handfat med benställningar, hyllor och handdukshållare under, från Fired Earth, och ovan dessa sitter två speglar med svart ram. Bakom en dörr finns även en tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare från Miele. Rummet har också ett fullstort spröjsat fönster och i golvet finns värmeslingor. Utrymme för att sätta in badkar finns för den som önskar, liksom möjligheten att byta ett handfat mot en wc.

WC

Invid entrén ligger ett mindre wc som även det är ett tjusigt rum. Väggarna har en bröstning av vitt metrokakel som på överpartiet matchas med en vacker småprickig tapet. Wc och handfat från Fired Earth. Ovanför handfatet sitter en rund spegel och en glashylla.

Hall

Hallen är välkomnande och rymlig, med ett separat kapprum. Här finns en praktisk platsbyggd skohylla och plats att hänga ytterkläder. Den inre hallen är möbleringsbar. Här kan du ha till exempel en byrå eller en arbetsplats.

BRF Rörstrand 29-37

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Rörstrand 29 - 37 (org. nr 769603-3369) innehar fastigheterna Leran 8, 9 och 12 med tre bostadshus. Huset bebyggdes 1927 och är beläget i Birkastaden i sydvästra delen av Vasastaden. Föreningen upplåter 110 st lägenheter med bostadsrätt, fyra med hyresrätt samt tio lokaler. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheten sedan 2000.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Storholmen Förvaltning, den tekniska förvaltningen sköts av föreningen i egen regi genom en anställd samordnare.

Renoveringar

Föreningens fastighet är väl underhållen och man följer en underhållsplan. Sedan övertaget av fastigheten år 2000 har man renoverat en hel del. Däribland finner vi renoveringar av fasad (2001) och ytterfönster samt omläggning av tak (2005) och två underbyggda gårdar (2002). Man har även bytt el-stammar (3-fas 2007) och genomfört reparationsarbeten avseende fasaden samt iordninggjort ett nytt soprum (2007). Stambyte sker successivt i samband med att de individuella hushållens badrum och kök renoveras. 2015 installerades en ny hiss i uppgång 29, man renoverade även fönster och dörrar samt byggde en terrass. 2016 byggdes tre f.d. lokaler om till bostadsrättslägenheter, samtliga är sålda och inflyttning har skett. Föreningen installerade fiber och genomförde en översyn av byggnadens brandskydd. Problem med innergårdens ytskikt framkom vilket föranledde ytterligare åtgärder för att åtgärda detta. 2017 sotades ventilationssystemet, man har även installerat fönsterventiler och genomfört obligatorisk ventilationskontroll. Läs årsredovisningen samt se föreningens hemsida för fler detaljer om genomfört underhåll.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan. En av gårdarna kommer att läggas om 2018, detta kommer inte belasta eller påverka avgifterna för lägenheterna.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 9,2 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 6,3 mkr, i kassan finns cirka 8,4 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 1.200 kr, snittet i Stockholm uppgår till 6.000 kr. Detta betyder att föreningen har 76 % lägre lån än medelvärdet i Stockholm. Föreningen har fyra hyresrätter kvar i föreningen vilka kan ses som tillgångar den dagen upplåtelse till bostadsrätt sker. Nyligen har även tre lägenheter sålts som tidigare varit lokalytor, pengarna användes till amortering och att förstärka kassan.

Avgifter

Inga beslutade eller planerade avgiftshöjningar. Vid tre tillfällen har avgifterna sänkts med tio respektive tjugo och återigen tio procent sedan 2006.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Föreningen tillämpar Hyresnämndens praxis.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret med styrelseansvar. Bostadsrättshavare måste enligt stadgar teckna och vidmakthålla hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år. Gårdar och utemiljö sköts av boende som tagit på sig ansvaret.

Tvättstuga

Föreningen har tre tvättstugor i fastigheten. Det är essentiellt en tvättstuga som är indelad i tre stycken. Tvättstugorna har förutom tvättmaskiner även torkrum och torktumlare. Ingång sker från Rörstrandsgatan 33.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstugor och barnvagnsrum (port 33, ingång innan trappan från gatan), cyklar ställs på gården. Utemiljön består av tre gårdar i olika väderstreck där trädgårdsmöbler och grillmöjligheter finns när säsongen tillåter.

Sophantering

Hushållssopor och grovsopor slängs i ett soprum med ingång från gatan, till höger om stentrappan.

Parkering

I huset finns 26 garageplatser som hyrs ut endast till boende. Det är kö till garageplatserna. Hyran uppgår till 2000 kr/mån. Garaget har även mc-platser. I anslutning till föreningens hus finns den s.k. "P-Snurran" som är Stockholms parkerings första automatiska parkeringshus. I anslutning till P-Snurran finns en ytparkering med 26 platser. Tillgängligheten övervakar du hos Stockholm Parkering. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (1.100 kronor i taxeområde 3). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Fastigheten är ansluten till Stockholms Stadsnät för bredband som ger 700-1000 Mbit/sek. Com Hem står för analog TV-anslutning och basutbudet ingår i månadsavgiften. Genom att teckna ett avtal med Com Hem erhålls tillgång till det digitala kanalutbudet. För närvarande är avgiften för bredband 150kr/månaden. Från den 1 juli 2017 ingår bredband i månadsavgiften.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett källarförråd om cirka 8 kvm samt ett vindsförråd.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor och dokument samt kontaktperson 2017-12-01. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här