Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bergstigen 26
1898 P.A. Pettersson
Stocksund
SOCIAL LJUS VINDSVÅNING MED GENERÖS TAKTERRASS
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: SANDANAM

Ett eget näste, högst upp i huset, och med fönster i alla väderstreck - denna stilfulla vindsvåning ger dig mäktiga vyer över bland annat Cedergrenska tornet. Här bor du med härliga och rymliga sällskapsutrymmen i kök och vardagsrum och har två lugna sovrum i anslutning. Lägenheten är ljus och luftig med många fönster, ljusa färger och en fantastisk takterrass. Du har en vacker mix av bevarat sekelskifte och funktionalistisk modernisering kombinerat med dagens välplanerade komfort. När du inte njuter på den egna takterrassen har du också tillgång till husets inbäddade trädgården, där du även har egen parkeringsplats som ingår i avgiften. Kuperade och charmiga Stocksund med lummiga gator och vackra villor bjuder på sjönära rekreation, småbåtshamnar och strandpromenader. Juridisk person har möjlighet att förvärva denna bostad.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
1898 P.A. Pettersson
Våning:
2 av 2
Rum:
3 rum och kök
Area:
84 m²
Avgift:
5 208 kr inkl värme, vatten och parkeringsplats
Pris:
4 900 000 kr /bud

Allmänt om fastigheten

El:
6 000 kr/år
Försäkring:
2 500 kr/år
Total driftskostnad:
8 500 kr/år

Huset och föreningen

Fastigheten Milstolpen 2 tronar uppe på en kulle och har fri utsikt över de lummiga villakvarteren. Huset stod klar 1898, som en del av Stocksunds villaparker som var områdets namn på den tiden. Denna jugendvillas första ägare hette troligtvis P A Pettersson. Under åren har huset genomgått flera till- och ombyggnader. Under 1940-talet genomgick huset en omfattande renovering, vilket gav fastigheten det utseende som den präglas av idag, en vacker och lyckad stilmix mellan jugend och funkis. I mitten av 2000-talet inreddes vinden och huset delades upp i fem lägenheter. Bostadsrättsföreningen Brf Bergstigen 26 som huserar här idag bildades i januari 2016. Sedan dess har huset totalrenoverats och blivit dränerat samt fått förstärkt bjälklag, ny el, stambyte, bergvärme, fiber, nyputsade fasader och renoverade fönster. Dessutom renoverades gården, som fick nytt gräs, ny belysning och thujahäck.

Närområdet

Kuperade och charmiga Stocksund med lummiga gator och vackra villor bjuder på sjönära rekreation, småbåtshamnar och strandpromenader längs Edsviken, Stocksundet och Värtan. Stocksundet fick sitt namn efter de stockar som förr i världen placerades ut i sundet för att hindra inkräktare från att ta sig fram. Under slutet av 1800-talet började området bebyggas på allvar och gick då under namnet Stocksunds villaparker. I början enklare villor, men med tiden allt elegantare och många i schweizerstil. Detta är ett härligt område att promenera i och samtidigt njuta av arkitekturen. I ditt nya kvarter finns även ett litet centrum med bibliotek, värdshus och vårdcentral. I närheten finns också trevliga kvartersrestauranger för vilsamma helgluncher, som Hamnkrogen Stocksund, Systrarna på torget och Cedergrenska tornet, som på söndagar dukar upp brunch. En längre promenad tar dig till restaurang Bockholmen; skärdgårdsidyllen mitt i stan. För den som gillar att sporta ligger Stockhagens idrottsplats i närheten. Kommunikationerna till stan är mycket bra härifrån, dels via E18 och dels via Roslagsbanan, som tar dig till Östra station på sju minuter. I Danderyd även finns t-bana som tar dig till Östermalmstorg på tolv minuter.

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum ligger med öppen planlösning med fin kontakt mellan rumsytorna. Lägenhetens karaktär med snedtak, vinklar och murstockar ger även rummen avskilda ytor. Köket är byggt i vinkel, har vita släta fronter och tilltagna bänkskivor i rostfritt. Gott om förvaring i skåp som utnyttjar takhöjden och sitter i dubbla rader. Den maskinella utrustningen; spis med induktionshäll från Siemens (ny 2017), fläkt med kåpa, mikrovågsugn, kylskåp och frys, är alla i rostfritt. Invid diskbänken är väggen kaklad med ett liggande grafitgrått kakel. Rummet övergår därefter i en matsalsdel där du invid ett treluftsfönster har plats med ett stort matbord. Invid detta placeras med fördel en soffgrupp. I rummet finns även en fin snedtaksnisch som till exempel är en trevlig plats för hemmakontoret. Mitt i rummet finns utgången till bostadens egna takterrass, som med sitt enskilda läge mellan takkuporna är en riktig oas och en ljuvlig plats att njuta på. Ett stort fönsterparti från golv till tak med skjutdörr leder ut till terrassen och förser även rummet med ett härligt ljus.

Sovrum ett

Bostadens master bedroom är ett rofyllt näste, avskilt från sällskapsytorna och beläget under taknocken med snedtak på båda sidor. Kattvindsutrymmet på den ena sidan har utnyttjats till en rymlig garderob. Rummet har gott om plats för både dubbelsäng och andra möbler. Ett stort treluftsfönster gör rummet härligt ljust. Synlig murstock och änglatrappor ger ytterligare karaktär till detta trevliga rum.

Sovrum två

Lägenhetens andra sovrum används idag som ett barnrum. Den som bor här får njuta av mysiga vinklar och vrår, snedtak, murstock och trekantiga fönster. Även detta rum ger plats för en dubbelsäng, eller två enkla.

Badrum:

Badrummet är stort, snyggt, fullutrustat och lika snedtakstrevligt som resten av bostaden. Väggarna är kaklade i vitt med en fond i milt ljusgrönt vid duschen. På golvet ligger mörkgrå klinker med golvvärme. Duschen finns bakom vikbara glasväggar. Stort handfat med bra förvaring i kommod. Ovanför detta finns en integrerad spegel. Vid sidan om handfatet finns fina inkaklade hyllor. I badrummet finns både tvättmaskin och torktumlare från Bosch (nya för 2017), inbyggda i en förvaringsbänk med god arbetsyta ovanpå. Som extra bonus finns ett takfönster med fin utsikt.

Hall

Du gör entré en trappa ner där du har goda förvaringsutrymmen innanför dörren och mörk klinker på golvet. Därefter leder en trappa dig upp i lägenheten och händelsernas centrum i kök och vardagsrum.

Brf Bergstigen 26 Stocksund

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Milstolpen 2 och är en äkta förening. Föreningen upplåter 5 lägenheter med bostadsrätt.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen sköter själva den ekonomiska förvaltningen.

Utförda renoveringar

Mark runt om huset uppgrävd och samtliga hängrännor är inkopplade på husets dagvattensystem med utrinning i dagvattenbrunnen som är ihopkopplat med gatan. Samtliga rabatter utmed huset är ersatt av singel. Samtliga fönster förutom ett par stycken är renoverade av fackman. Återstående fönster renoveras under sommaren 2016. Hela huset är omputsat. Ny plåt över grundmur installerad för att leda bort vatten från grundmur. Ny takpapp på terrass på mellanplanet under sommaren 2016. Kablar, belysning m m runt om huset och på taket installeras om och tas bort under sommaren 2016. Ny varmvattenberedare installerad för att säkerställa varmvattenmängd. Samtliga termostater på alla radiatorer är utbytta. Rörkopplingar utbytta. Samtliga plan har fått ny tilluft genom freshventiler. Samtliga kanaler som används för ventilation och eldning är inventerade. Behörig elektriker har installerat fasadbelysning. Installationer i tvättstuga har setts över och nya vattenrör installerats. Ny vägg är uppmurad från källaren till entréplan så entréplan ej är ihopkopplad med källaren. Tomten har schaktats om och ny gräsmatta anlagts. Taket på fastigheten är omlagt 2006. Bergvärme installerades 2005.

Kommande renoveringar

Fastigheten är ytterst välrenoverad och inga större renoveringar är planerade.

Ekonomi

Det finns inga beslut om några avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Parkering

Föreningen har parkeringsplatser för alla lägenheter.

Bredband

Huset är anslutet till fiberuppkoppling. De boende kan själva välja vilken leverantör av uppkoppling de vill ha.

El

Hushållsel upphandlas gemensamt och disponeras i enlighet med en schablon om 1 000 kwh/rum/år och 500 kwh/person/år.

Juridisk person

Juridisk person godkänns som medlem.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här