Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hornsgatan 142
Arkitekt: Ivar Engström 1913
Södermalm - Hornstull
NATIONALROMANTIK HÖGT UPP – BALKONG MED KVÄLLSSOL
TEXT: PETTERSSON FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Högt upp i ett klassiskt nationalromantiskt gatuhus från 1910-talet vid gröna Högalidsparken finner du denna genomgående 2:a på 63 kvadratmeter. Från den stora balkongen med kvällssol avnjutes en fantastisk söderutsikt över takåsar, Högalidskyrkan och flera närliggande gårdar. Alltihop i en mycket välskött förening med låga skulder och månadsavgifter samt bra lokalintäkter. Till lägenheten hör lättillgängligt vindsförråd om ca 5 kvm.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Hornsgatan 142, 4 tr
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
Arkitekt: Ivar Engström 1913
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
63 m²
Avgift:
2 200 kr Inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv.

Allmänt om fastigheten

El:
3 200 kr/år
Försäkring:
2 964 kr/år
Total driftskostnad:
6 164 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Kommentar:
1 barn och 2 vuxna

Allmänt

En välplanerad genomgående lägenhet med balkong med kvällssol och många kvaliteter från byggåret, till exempel djupa fönsterbänkar, genomgående vitpigmenterat originalgolv i form av furutiljor och en stilig ljusgrön kakelugn (i dagsläget ej fungerande) samt en takhöjd på strax under 3 meter. Till lägenheten hör även ett rymligt vindsförråd om ca 5 kvm.

Kök

Kök i vitt med fasade kakelplattor i halvförband och vägg klädd i Josef Franks tapet Paradiset. Full maskinell utrustning i rostfritt i form av bland annat diskmaskin och vinkyl. I köket finns även ett originalskafferi med hyllor i furu och äldre stilren tapet. Även här ligger furugolv. Matplats för upp till sex personer.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett härligt umgängesrum med två fönster och vacker ljusgrön kakelugn. Det är en lättmöblerad yta som rymmer både matplats, soffgrupp, bokhyllor, skåp eller vad som önskas i övrigt. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger ett vackert vitpigmenterat originalgolv.

Sovrum

Sovrummet är luftigt, vilsamt och mysigt med storslagen utsikt över Högalidskyrkan och intilliggande gårdar från balkong med kvällssol. Väggarna är vita och på golvet ligger fina furutiljor i original. Rummet innehåller även en rymlig garderobsvägg med glasdörrar.

Badrum

Badrummet är rymligt med grått kakel och golv i svart mosaik. Här finns handdukstork, tvättmaskin från 2014 med bänkskiva i ek.

Hall

Via säkerhetsdörr nås en trevlig hall med i det vitpigmenterade furugolv som karaktäriserar hela lägenheten. Här finns även hatthylla samt generös platsbyggd förvaring.

Alternativ planlösning

Den alternativa planlösningen bygger på den omdisponering av en likadan lägenhet som grannarna ovan på 5 tr har genomfört.

Brf Spettet i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Spettet 16 och upplåter 30 lägenheter med bostadsrätt samt 5 lokaler med hyresrätt.

Mark/tomträtt

Föreningen äger marken och berörs inte av tomträttsavgäld.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Valorem.

Renoveringar

Hela fastigheten genomgick en stor renovering 1980, innan ombildning till brf. Då byttes stammar, radiatorer med cirkulationssystem, elanläggningar, nya golv i trapphus, ny tvättstuga, vindsförråd, soprum, ombyggnad av hyreslokaler osv. På 90-talet renoverades fasaderna. Taket målades om 2002. 2013 ommålades fönster till butiker mot Hornsgatan samt Varvsgatan och taket bättringsmålades. Styr- och reglerutrustning till värmesystemet moderniserades. 2015 påbörjades ommålning av fönster och två takfläktar byttes ut. Fiberbredband installerades och stammarna spolades samt besiktigades med gott resultat. Säkerhetsdörrar installerades till alla lägenheter. 2016 fortsatte arbetet med ommålning av fönster. Föreningen följer en underhållsplan. I dagsläget pågår en OVK-besiktning av ventilationen. Föreningen planerar att utföra trapphusrenovering. Troligen sker detta under 2018.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastigheter ligger på ca 4,8 mkr vilket ger 2 176 kr/kvm/totalyta, en låg belåningsgrad då snittet på Södermalm är cirka 6 000 kr/kvm. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Kräver tillstånd av styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandsskyddskontoret.

Städdagar

Föreningen har ett par gemensamma städdagar två gånger om året.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en innergård med utemöbler och grill. Här finns även mattställning samt cykelställ. Gemensam tvättstuga på bottenplan med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. Det finns även barnvagnsrum och grovsoprum. Föreningen anordnar höst- och vårstädning.

Bredband och kabel-tv

Basutbud kabel-tv, ip-telefoni och bredband från Bredbandsbolaget ingår i månadsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Balkongavgift

Obligatorisk avgift för fransk balkong 37 kr/mån.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-03-15 samt årsredovisning 2017 (ej undertecknad). Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i ett riktigt klassiskt söderläge invid Högalidskyrkan, Högalidsparken och Kristinehovs malmgård. Dessutom bor du nära Hornstull med allt vad det innebär av restauranger, caféer, shopping, service och kommunikationer. Långholmen och Tantolundens härliga promenadstråk, trädgårdar och bad är närliggande oaser såväl sommar som vinter.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här