Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sjöbjörnsvägen 9
Arkitekt: Backström & Reinius 1949
Gröndal
LJUS TREA MED ORIGINALKÖK, ÖPPEN SPIS & BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

OBS - BOSTADEN SÄLJS TILL FAST PRIS Högst upp i huset, med utsikt över sjö och land, ligger denna fina och ljusa funkispärla som har både balkong och öppen spis, och dessutom ett väl omhändertaget originalkök med snedställda överskåp och perstorpsbänkskivor. Lägenheten har tre rymliga och lättmöblerade rum och en välplanerad rumsdisposition med utsikt i tre väderstreck. Från fönstren kan du se båttrafiken på Mälaren och staden glittra på andra sidan vattnet. I dessa idylliska och sjönära kvarter är det inte svårt att genast börja trivas. Detta är en plats och ett hem som ger dig livskvalitet året om. Här kan du kvällsbada och njuta balkongliv under sommarmånaderna och mysa vid brasan under kallare årstider.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Backström & Reinius 1949
Våning:
3 av 3
Rum:
3 rum och kök
Area:
66 m²
Avgift:
3 974 kr inkl värme, VA, obligatoriskt tillägg för bredband/Kabel-Tv 264 kr/mån
Pris:
4 400 000 kr Fast pris

Fastigheten och föreningen


Fastigheten Galjonsbilden 32 ritades 1948 av den produktive arkitekten Albin Stark på uppdrag av byggmästaren Olle Engkvist, mannen bakom ett stort antal fastigheter i Gröndal. Albin Stark var verksam i Stockholm under flera decennier och har ritat många framstående byggnader under olika stilepoker. Galjonsbilden 32 hör till ett av hans senare verk. Det är ett tegelklätt lamellhus i fyra våningar med två trapphus, omgivet av träd och grönska. Huset ligger i Brf Galjonsbilden 22/32, en stor och trevlig förening som består av hundratalet lägenheter och ett antal lokaler som hyrs ut. Föreningen köpte fastigheten från Stiftelsen Olle Engkvist år 2005. Fastigheten omgärdas av gröna gårdar där man bland annat anordnar kräftskiva varje augusti. En stor tillgång är också den fantastiska takterrassen med milsvidd på elfte våningen i det höga Galjonshuset. En given plats att skåla in det nya året på. Till fastigheten Galjonsbilden 22 hör även en rad terrasshus med hängande trädgårdar som i sig är unika, men något som gör dem verkligt speciella är de fastigheter av äldre datum som ligger infogade mitt i de 1950-talsbyggda. Vanligtvis hade man vid denna tid rivit de äldre byggnader som "stod i vägen" för nybygget, men här valde man i stället att renovera och infoga dessa hus som härrör från tidigt 1900-tal. Något som känns som att det bara skulle hända i Gröndal, där bebyggelse från olika tidevarv blandas på ett alldeles särskilt och charmerande sätt.

Närområdet


I Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden nära inpå. Här blandas hus från olika stilepoker i en härlig mix. Punschverandor och knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Det klassiska konditoriet Lundbergs som förra året firade 70-årsjubileum ligger nära. Till Vintervikens trädgårdar med restaurang och café av högsta klass, och till Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer är det endast en kort promenad. Du når även Hornstull och Södermalm till fots på cirka kvarten.

Allmänt


En mycket fin och väldisponerad lägenhet med stora lättmöblerade rum. Fönstren är i original med djupa nischer, beslag, marmorbräden och vädringsventiler. De ger rummen ett stort ljusinsläpp, och den smala byggnadskroppen medför att ljuset når ordentligt in i alla rum. Väggarna är genomgående vitmålade och golven av ekparkett är vitlaserade. Här finns bra förvaring i originalgarderober samt i ett vindsförråd och ett källarförråd som också hör till lägenheten.

Kök


Det fina köket med snedställda luckor är bevarat från byggåret och renoverades varsamt under 2014. Luckorna lackades om i en ljusblå nyans och fick nya tidstypiska beslag. Bänkskivorna höjdes upp till modern standard. Köket fick dessutom en ny stor diskho från Franke och nya vitvaror (kyl, frys, diskmaskin, induktionshäll, varmluftsugn och kolfilterfläkt). 2016 kaklades köket om. Det klassiska tvåradiga diskbänkskaklet bevarades och dessutom helkaklades väggen vid köksdörren. Nya elkontakter och strömbrytare i bakelit monterades också. Köket är ett klassiskt parallellkök med bänkskivor i perstorpsmaterial. Invid fönstret har du en ljus och fin matplats.

Vardagsrum


Vardagsrummet är ett inbjudande och ljust rum med fint hörnläge och fönster i två olika riktningar. Här finns dessutom en av bostadens stora tillgångar, en fullt fungerande öppen spis i tegel och vit puts. Från vardagsrummet når du lägenhetens balkong, som är en härlig plats i soligt och högt västerläge, omgiven av grönska och hus. Här finns gott om plats för både utemöbler och odlingar. Balkongen är i originalutförande och mycket fin med fronter i småsinuskorrugerad plåt.

Sovrum


Det rum som idag används som ett föräldrasovrum är ett härligt hörnrum med fönster i två väderstreck. Det är ett ljust och rymligt rum med gott om plats för både dubbelsäng och andra möbler. De bevarade garderoberna med överskåp ger bra förvaring.

Sovrum


Lägenhetens andra sovrum används idag som ett barnrum. Även detta rum är stort och lättmöblerat och har bra förvaring i en bevarad klädkammare.

Badrum


Badrummet renoverades i samband med stambyte 2009-2010. Väggarna är kaklade i vitt kakel och på golvet ligger grå klinker. Här finns dusch samt handfat med bra förvaring i en kommod, samt i ett spegelskåp med belysning ovan. I badrummet finns även en toppmatad tvättmaskin. Rummet har också en fin tillgång i ett fönster som ger dagsljus och friskluft.

Hall


Hallen är ljus, rymlig och välkomnande - härifrån når du lägenhetens alla rum. Här finns utrymme för både hatthylla/skoförvaring och till exempel en byrå, och dessutom finns här tre originalgarderober med gott om förvaringsutrymmen. På golvet ligger en heltäckande sisalmatta. Bostaden är försedd med en säkerhetsdörr.

Brf Galjonsbilden 22/32

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger två fastigheter. Den ena fastigheten har beteckningen Galjonsbilden 22 och består av flera byggnader. Den andra fastigheten har beteckningen Galjonsbilden 32 och består av en byggnad. Den totala byggnadsytan uppgår till 9 444 kvm, varav 7 316 kvm utgör lägenhetsyta och 2 128 kvm lokalyta. Av dessa lägenheter är 102 upplåtna med bostadsrätt och 2 med hyresrätt. Föreningen har 8 uthyrda lokaler.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2005.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Deloitte AB och fastighetsskötseln sköts av Driftia AB.

Renovering


2015 Renovering och ommålning av fönster (Gröndalsvägen 50-56 och Sjöbjörnsvägen 1). 2010 Fastighetsboxar. 2010 Renovering av entréportar (Gröndalsvägen 48-56). 2009-10 Stambyte. 2010 Byte av elstammar. 2009 Nytt Fiber-Lan i alla byggnader. 2008-09 Ny maskinutrustning i tvättstuga. 2007 Nytt låssystem för hela föreningen. Se mer information om utförda renoveringar i årsredovisningen.

Kommande renoveringar


Föreningen upprättade 2008 en underhållsplan som sträcker sig 10 år framåt i tiden och uppdateras fortlöpande. Till det planerade underhållet samlas medel via årlig avsättning till föreningens yttre fond.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 35,9 Mkr, vilket ger cirka 5 025 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 726 kr.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har en trädgårdsgrupp som planerar och handlägger den yttre miljön. Under vår och höst anordnas gemensamma arbetsdagar som även är ett bra tillfälle att lära känna varandra samt styrelsen.

Tvättstuga


Tvättstugan är belägen på Sjöbjörnsvägen 1 och är utrustad med 6 tvättmaskiner, två torkskåp, tre torktumlare samt ett torkrum.


Gemensamma utrymmen


Mellan husen finns föreningens gård och på taket finns en gemensam takterrass med utsikt. Det finns källarförråd, cykelförråd, barnvagnsförråd, återvinningsrum, styrelserum och tvättstuga. Till fastigheterna hör 36 parkeringsplatser och två garage. Föreningen hyr endast ut parkeringar till de boende. I dagsläget är det kö till parkeringsplatserna.

Bredband och Kabel-TV:


Kabel-TV via Comhem och anslutning till fibernät genom Bredbandsbolaget.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Backström & Reinius 1949

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här