Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sjöbjörnsvägen 66 D
Gustaf Mattsson 1946
Gröndal
LJUS OCH LUFTIG INDUSTRILÄGENHET MED BALKONG
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: SPINNELL

Med härligt sjönära läge i en anrik industribyggnad ligger denna ljusa och luftiga lägenhet. Här har du en inbjudande och social lägenhet med generösa och trivsamma sällskapsytor i kök och vardagsrum. Stora fönsterpartier som går nästan från golv till tak, ger bostaden fin rymd och härligt ljus. Ett större och ett mindre sovrum är placerade vid sidan om detta. Bostaden har även ett rymligt och välutrustat badrum. Det är inte svårt att genast börja trivas i detta område, där morgondopp och picknick på bryggan lätt blir en vardaglig företeelse. Bostadsrättsföreningen har både egen badbrygga, båtplatser och lusthus med grillplatser nere vid klipporna.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Sjöbjörnsvägen 66 D
Område:
Gröndal
arkitekt:
Gustaf Mattsson 1946
Våning:
2 av 4, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
83 m²
Avgift:
5 322 kr inkl. värme, vatten och kabel-tv (obl. tillägg för bredband: 75 kr/mån)

Allmänt om fastigheten

El:
5 944 kr/år
Försäkring:
3 372 kr/år
Total driftskostnad:
9 316 kr/år
Beräknat antal pers:
3

Huset och föreningen

Fastigheten Bommen 7 på Sjöbjörnsvägen ritades av arkitekt Gustaf Mattsson och uppfördes 1946-1947. Fastigheten var från början en industribyggnad och användes för detta ändamål fram till slutet av 1980-talet då huset byggdes om till bostäder. Föreningen Brf Sjöfortet bildades 1998 och består av 109 bostadsrätter med mäktig placering på klipporna av Gröndals norra utpost. Här kan du verkligen utnyttja det vattennära läget då föreningen har en egen badbrygga med badstegar och en anslutande grillpaviljong med fyra stora grillar och många bord och stolar. Föreningen förfogar även över båtplatser, bojplatser och bomplatser och i huset finns plats för förvaring av kajaker. I fastigheten finns även en träningslokal med bastu och relaxavdelning, en stor och fullt utrustad föreningslokal med plats för 60 sittande gäster, förråd, garage med mera.

Närområdet

Här bor du i synnerligen trevliga kvarter med ingredienser som klippor, vågskvalp, punschverandor, funkisarkitektur, småstadskänsla och storstadsvyer. Mälarutsikten och vyerna mot de närliggande öarna och Stora och Lilla Essingen, Kungsholmen, Långholmen och Reimersholme är ständigt närvarande. I Gröndal är det lätt att trivas. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Här finns även det klassiska konditoriet Lundbergs som nyligen firade 70-årsjubileum. På nära avstånd finns Vintervikens trädgårdar med restaurang och café av högsta klass, liksom Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer. Via Liljeholmsbron når du Hornstull och Södermalm till fots på cirka kvarten.

Allmänt

En ljus och luftig lägenhet med stora härliga fönsterpartier, balkong och trevlig social planlösning. Lägenheten har ljusa väggar och genomgående vitvaxade furugolv (samt klinker i hall och badrum). Lägenheten har även ett rymligt förrådsrum, som mycket praktiskt ligger på samma våningsplan.

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum ligger med öppen planlösning och är ett generöst och inbjudande rum. Köket ligger i den inre delen. Köksinredningen har vita släta fronter och utnyttjar hela takhöjden med överskåp i två rader - här finns gott om förvaring. Invid köket finns plats för ett stort matbord. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade med vitt kakel med hamrad yta. Kyl och frys är fristående och i rostfritt utförande. Vid vardagsrumsdelen finns ett stort härligt fönsterparti där fönstren går nästan från golv till tak och förser rummet med ett rikligt ljus. Här finns även en helglasad dörr som leder ut till lägenhetens balkong, som är en rymlig oas med plats för både utemöbler och växtlighet. I vardagsrummet finns gott om plats för en stor soffgrupp och annat möblemang som bokhyllor och tv.

Sovrum ett

Lägenhetens största sovrum är ett lugnt rofyllt rum med väggar målade i ljusblått. Rummet ger gott om plats för en dubbelsäng. Här finns också bra förvaring i fyra fristående garderober.

Sovrum två

Det mindre sovrummet är ett mysigt kryp-in som idag används som ett barnrum. Här finns ett överfönster som leder ljus från det större sovrummet och en glasdörr in till vardagsrummet som även den förser rummet med ljus. I detta rum är väggarna vitmålade och du får plats för en mindre säng.

Badrum

Badrummet är ett stort och fullutrustat rum. Här finns en kombinerad tvättmaskin och torktumlare som är placerad i en platsbyggd bänk där det också finns utrymme för tvättkorg. Mittemot finns mycket bra förvaring i en rad väggskåp med avställningsyta ovan. Vid handfatet finns också bra förvaring i en kommod och ett spegelväggskåp. Längst in i rummet finns ett badkar. Dessutom finns här också två vägghyllor, många krokar och handdukstork. Väggarna är klädda med ljusblått kakel och på golvet ligger vit klinker försett med golvvärme.

Hall

Hallen är rymlig och möblerbar. Här finns gott om plats för till exempel hatthylla och en byrå. Innanför dörren finns en garderob med spegelskjutdörrar. I den inre delen av rummet kan man till exempel placera en arbetsplats. På golvet ligger grå klinker som har golvvärme.

Brf Sjöfortet

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Sjöfortet i Gröndal (org. nr 769602-8922) innehar fastigheten Bommen 7. Huset uppfördes 1946 som industribyggnad, men 1998 förvandlades ytorna till 109 st bostadsrättslägenheter. Huset värms upp med bergvärme och fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten år 1998.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Rådrum AB och den tekniska förvaltningen har skötts av Driftia AB.

Renoveringar

1998: Generellt så är avloppsstammar, el m.m. från ombyggnadsåret. 2003: Renovering av gården, justering av värmesystem. 2004: Fönstermålning. 2005: Slipning av trappor, fönstermålning. 2006: Fönstermålning. 2007: Fönstermålning, markarbeten. 2008: Hantering av vattenskada, installation av bredband, målning av korridorer. Renovering av grillpaviljongen. 2009: DUC i undercentralen, målning av tak, ommålning och omläggning av golv i port D. Hantering av fuktskador, energideklaration. 2010: Nytt takparti port B, rustning av tvättstugan, ommålning och omläggning av golv i port A. 2011: Nytt takparti i port A. 2012: Hantering av vattenskada. 2014: Bergvärme, plantering av ny gräsmatta på innergården. 2015: Nya postboxar, spolning av stammar, hantering av vattenskada på innergården. OVK genomförd, köksfläkten är kopplad till ventilationen. Fläkten får bytas om funktionaliteten kan säkras och en godkänd OVK genomförs. 2017: Ommålning av taket, målning av vissa fönster och fastighetsdetaljer.

Kommande renoveringar:

Inga stora underhåll planerade som påverkar avgiften.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 85 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 8 mkr, i kassan finns 1,9 mkr. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsrättsyta uppgår till cirka 8.900 kr, snittet i Gröndal uppgår till 6.000 kr.

Avgifter

Avgifterna har varit oförändrade i 8 år och det finns inga planer på att höja avgifterna.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, eller med ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Stockholm Stads Brandförsäkringskontor.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad firma. Utemiljön sköts delvis av medlemmarna tillsammans. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år, kan man inte delta så får man istället bidra med cirka 100 kr.

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor som renoverades 2010, de är belägna i uppgång B. I vardera tvättstuga finns två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en varmmangel. Det finns även en ej bokningsbar tvättstuga för spontantvätt.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en föreningslokal med plats för ca 60 sittande, övernattningsmöjligheter finns (300 kr/tillfälle). Det finns även ett motionsrum och bastu och på föreningens mark finns en grillpaviljong och badbrygga. Föreningen har cykel- och barnvagnsförråd samt soprum och återvinningsrum.

Parkering/båtplats

Egen båtbrygga med bom (ca 2900 kr/år), 12 st platser där kö tillämpas. Bojplatser 12 st (ca 1600 kr/år). Ingen kö till dessa idag. Garage med 44 platser (ca 830kr/mån och 2 års kö). Parkering med 43 st uteplatser (ca 420 kr/mån och 2,5 års kö). MC-platser 6 st (ca 230 kr/mån). Kajak & takboxplatser (ca 500 kr/år). Gällande bilparkering, sett över en längre period är snittiden i köerna cirka 30 mån för en uteplats och 24 mån för en garageplats.

Bredband och TV

Föreningen har en kollektiv gruppanslutning genom Ownit (100/100 Mb/s), obligatorisk bredbandsavgift om 75 kr/månad som debiteras via avgiftsavierna. Abonnemang beställs individuellt för möjlighet till Digital-TV via bredband. Kabel-tv levereras av Com Hem, grundutbudet ingår i avgiften.

Gemensamt elavtal

Föreningen har ett gemensamt elavtal, vilket innebär att föreningen köper grön el för hela föreningens förbrukning. I varje lägenhet sitter en elmätare som rapporterar vad varje lägenhet förbrukar till en central enhet, och detta underlag tillsammans med en uträkning av vad varje lägenhets del av den gemensamma förbrukningen är ligger till grund för den kvartalsvisa eldebitering som kommer på avgiftsavierna från den ekonomiska förvaltaren. Detta innebär att man, som nyinflyttad medlem, tillsammans med den förre ägaren, behöver komma överens om hur detta skall regleras, när man flyttar ut och in.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett generöst förrådsrum på samma våningsplan som lägenheten.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och infodokument. Denna fakta intygades som uppdaterad av en styrelsemedlem 2017-11-24. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Läs mer på www.sjofortet.se

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här