Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hökens gata 8 B
Engström & Pousette 1904
SÖDERMALM - MOSEBACKE
JUGENDTVÅA MED KAKELUGNAR, STUCK OCH BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

Stuckaturer, höga golvsocklar, djupa speglade nischer, generös takhöjd och två kakelugnar skapar atmosfär i denna fina tvåa anno 1904. Lägenheten, där allt är renoverat under de senaste fyra åren, är både vacker och väldisponerad. Planlösningen är genomgående och rummen ljusa och rymliga. Kök och vardagsrum är belägna mot gatan och sovrummet ligger in mot den lugna gården, där du även har lägenhetens balkong. Både vardagsrum och sovrum har bevarade kakelugnar (idag icke i bruk men kan tätas). Här bor du dessutom i genuina och historiska kvarter mellan Slussen och Mosebacke med hela staden för dina fötter.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Engström & Pousette 1904
Våning:
3 av 4, Hiss finns ej
Rum:
2 rum och kök
Area:
53 m²
Avgift:
2 431 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
4 250 000 kr Utgångspris

Allmänt

En mycket fin lägenhet där de bevarade originaldetaljerna sätter stor prägel. Höga golvsocklar, djupa speglade fönster- och dörrnischer, radiatorer, speglade dörrar, stuckaturer och de två kakelugnarna bidrar till atmosfär och karaktär. På golvet i alla rum ligger trestavsparkett av ek som hårdvaxoljats och vitlaserats och väggarna är målade i vitt, samt grått i hallen. Lägenhetens två kakelugnar är idag inte i bruk men har setts över av fackman och går att täta och bli eldningsbara igen. Ett vindsförråd om ca 7 kvm hör också till lägenheten.

Kök

Det fina köket har köksinredning med vita släta stilrena fronter som kombineras med bänkskivor av vit carraramarmor och vitt 15x15-kakel satt i halvförband med ljusgrå fog. Överskåpen utnyttjar den tilltagna takhöjden och sitter i två rader. Kombinerad kyl och frys, spis och fläkt går alla i rostfritt och diskmaskinen är integrerade i skåpinredningen. Fönstret vetter ut mot innergården.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett ljust och luftigt rum med fönster mot en av föreningens lugna gårdar. Här finns plats för både soffgrupp och matbord och rummet har bra förvaring i två inbyggda bevarade garderober som nås bakom speglade dörrar. Dessa ihop med andra snickerier och stuckaturer bidrar starkt till rummets karaktär med en stilfull vit kakelugn som juvelen i kronan. Idag står stearinljus för myset i ugnen, men eld är bara en tätning bort.

Sovrum

Sovrummet är ett rofyllt rum beläget in mot den lugna gården. Här finns gott om plats för både dubbelsäng och andra möbler. Snedställda väggar ger rummet extra charm. Bakom en speglad skåpdörr finns en inbyggd garderob. Även i sovrummet finns en mycket fin kakelugn, vit med milda blomsterdekorationer. Dessutom finns utgången till bostadens balkong i sovrummet. Med trivsamt innergårdsläge har du plats för både utemöbler och växtlighet.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i vitt stående kakel i storlek 10x30 satt med ljusgrå fog. På golvet ligger svart klinker i storlek 15x15, försett med golvvärme. Här finns en tak- och handdusch, handfat med bra förvaring i en svart kommod samt i spegelskåp på vägg samt wc.

Hall

I hallen välkomnas du av väggar målade i himalayagrått. I en speglad nisch innanför finns en platsbyggd klädavhängning. Hallen är dessutom stor nog till att möblera med till exempel en byrå.

BRF Hökens gata 8

Antal lägenheter och lokaler

Det finns 36 lägenheter (1 st 1 rok, 26 st 2 rok, 4 st 3 rok, 3 st 4 rok samt 2 st 5 rok) samt tre lokaler i föreningen (totalt 231 kvm). Föreningen är äkta.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1999.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningens förvaltning sköts av SBC - Sveriges Bostadsrättsservice.

Renovering

Föreningen följer underhållsplan som upprättades 2017 och sträcker sig till 2021. Taket förbättrades 2017. Soprummet renoverades 2013. Installation fjärrvärme, kall- och varmtvatten VVC 2009. Ny hiss 2005. Råvinden inreddes 2004. Fasaden putsades om, elstambyte & taket lades om cirka 2004. Rörstambyte skedde 1974 (stammar håller normalt i 50-60 år). Avloppsstammar källarplan renoverades dock 2015). För mer utförlig dokumentation kring renoveringarna, se årsredovisning.

Kommande renoveringar

Se årsredovisning. Det större som ligger framgent är fönstermålning som kommer ske 2021.

Ekonomi

Föreningen anser att ekonomin är mycket god. Inte minst tack vare den låga skuldsättningen (belåningen per kvm boyta understiger 3 000 kr, medan snittet inom tull ligger på cirka 6 000 kr. Till detta har man fördelaktiga lån.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Länsförsäkringar. Ansvarsfrihet ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Tvättstuga med tre maskiner, torktumlare och torkskåp. Bokningsbar dygnet runt.

Gemensamma utrymmen

Mellan husen finns föreningens (nyrenoverade och arkitektritade (2017) gård med gemensam grill samt utemöbler. Cykelparkering på gård samt i källarutrymme.

Bredband och Kabel-TV:

Kabeltv levereras via Comhem. Internet från Ownit (100 MB). Bägge ingår i avgiften.

Ägande:

Juridisk person godkänns ej. Delat ägande ok. Överlåtelseavgift faktureras: Köparen

OMRÅDET

Historiens vingslag gör sig alltid påminda i dessa kullerstensbelagda kvarter precis vid mysiga och vackra Mosebacke. Här bor du granne med både Södra teatern och Katarinahissen, och har Stockholms häftigaste utsikter precis runt knuten. Här finns byggnader från flera århundraden och från olika stilepoker, och miljöer du aldrig tröttnar på. Du har dessutom ett stort och trevligt shopping- och restaurangutbud på Götgatan med omnejd, bara hundra meter hemifrån.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - LÖR 10:E MARS

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här