Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Vikingagatan 27
Björn Hedvall 1929
Vasastan - Rödabergen
MYSIG OCH VÄLBEVARAD 1:A I SKULDFRI FÖRENING
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

I lugna och trivsamma kvarter i Röda Bergen ligger denna charmfulla lägenhet om ett rum med kokvrå och sovalkov. Lägenheten, vars planlösning är densamma som vid byggåret 1930, är välplanerad med goda förvaringsutrymmen, och är dessutom välbevarad i allt från planen till detaljer som köksskåp, hatthyllor, spegeldörrar, fiskbensparkett och fönster med spanjoletter och fönsterbräden i röd kalksten. Bostaden har tre fönster i högt och fritt läge och är belägen i ett grönskande område med restaurangtäta kvarter just intill. Du bor dessutom med låg avgift i en skuldfri förening.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Björn Hedvall 1929
Våning:
3 av 4, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
27 m²
Avgift:
1 171 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
2 900 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen

Fastigheten Pokalen 3 uppfördes under åren 1929-1930 efter ritningar av Björn Hedvall som är en av Stockholms mest anlitade arkitekter genom tiderna. Han var aktiv till långt efter pensionsålder och under fyra decennier, från början av 1920-talet till slutet av 1950-talet. Han hade en enastående förmåga att skapa såväl smått som flott. Han ritade både mindre lägenheter och stora våningar, privatvillor och offentliga byggnader. Pokalen 3 är ett mycket fint exempel på arkitektur från åren kring skiftet mellan 1920-tal och 1930-tal. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stadsmuseums bebyggelseklassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt. När ritningarna togs fram var byggnaden försedd med spröjsade fönster, men då huset byggdes valde man att sätta in fönster utan spröjs, helt i enlighet med den nya tidens ideal. Trapphuset imponerar med kalkstensklädda väggar och ett vackert målat tak. Brf Packisen är en välskött skuldfri förening med god grannsämja och består av 24 lägenheter samt en hyresrättslokal. Föreningen har en lummig trädgård belägen mot Väringatäppan. Här finns gräsmatta och syrenträd, utemöbler och grill. Är du intresserad av trädgårdsarbete och vill odla finns här alla möjligheter till det. I huset finns tvättstuga, två cykelförråd, snickarverkstad och en torkvind. I trapphuset finns även möblerade vädringsbalkonger med eftermiddagssol att nyttja.

Närområdet

Rödabergsområdet började bebyggas under 1920-talet efter en stadsplan signerad Per Olov Hallman. Han förespråkade ett nytt stadsplaneideal, där man istället för att dra upp raka gatulinjer i ett rutnät, ville anpassa bebyggelsen till terrängen. Röda Bergen är ett av stadens finaste exempel på 1920-talets stadsplaneidéer, och också det största i sin art, och en unik kulturhistorisk innerstadsmiljö i ett nationellt kulturarv. Sedan 1987 är stadsdelen i sin helhet kulturskyddad som riksintresse. Här bor du i ett grönt och fritt läge mellan parken Solvändan och Väringatäppan. Röda Bergen är ett trivsamt och själfullt bostadsområde med lugn småstadskaraktär samtidigt som stadens puls finns runt hörnet. Rör du dig några kvarter söderut når du till exempel Sankt Eriksplan och området kring Rörstrandsgatan. Åt andra hållet finns nya Hagastaden som fått Röda Bergsområdet att blomstra på nytt. Flera matbutiker, restauranger, gym med mera har etablerat sig i stadsdelen och utökat serviceutbudet. Ytterligare en nyetablering är den nya pendeltågsstationen vid Dalagatan/Vanadisvägen. Tunnelbanan når du på fem minuter och många busslinjer samt flygbussarna trafikerar precis intill. Här bor du även nära både Vasaparken, Karlbergsparken och Hagaparken för mer grönska, lek och motion.

Allmänt

En mycket charmig lägenhet med intakt ursprungsplanlösning och bevarade originaldetaljer. Gedigna snickerier och många fönster i förhållande till bostadsytan. Högt fritt läge mot öster och härlig utsikt över grönska och hus. Ett vindsförråd hör också till lägenheten.

Kök

Det lilla köket har vackra bevarade köksskåp och öppna hyllor som är vitmålade. Bänkskivorna är av perstorpsmaterial med det klassiska virrvarrmönstret, kompletterat med en smalare bänk av ljusbrun laminat. Väggarna invid diskbänken har vitt 15x15-kakel i tre rader, och i övrigt är väggarna målade i en ljust petrolblå färg. I köket finns också ett fönster som ger fint dagsljusinsläpp och trevlig utsikt när du lagar mat och diskar. Köket har gasspis och gasugn och de har ett praktiskt glaslock att fälla ner över spisplattorna så spisen kan användas som bänkyta. Precis utanför köket finns en kyl med frysfack som är inbyggd i en bänk, en extra avställnings- och arbetsyta som även skärmar av rummet mot sovalkoven.

Allrum

Lägenhetens allrum är ett rymligt, ljust och lättmöblerat rum. Här finns en alkov vilket gör att du har en separat yta för sängen, och gott om plats för annat möblemang som soffgrupp, matbord och förvaringsmöbler. I alkoven får du plats med en 120 cm-säng och praktisk förvaring. Rummet har två fönster med spanjoletter, kalkstensbräden och djupa nischer. Från fönstren har du en betagande utsikt över parken Solvändan och omkringliggande bebyggelse med Röda Bergens karaktäristiska rödrosa 1920-talshus i fonden. Väggarna i allrummet är vitmålade och på golvet ligger fiskbensparkett av ek i original från byggåret. En stilfull dörr med ett stort spröjsat fönsterparti leder mellan rummet och hallen.

Badrum

Badrummet har väggar klädda i vitt 15x15-kakel med bård längst upp. På golvet ligger en våtrumsmatta. Här finns ett badkar, wc och handfat med ett spegelväggskåp ovan.

Hall

Hallen är en fin uppvisning i bevarade snickerier. Här finns två mycket tjusiga platsbyggda hatthyllor med krokar och rymliga överskåp som går ända upp i tak. Här finns även en inbyggd originalgarderob. Väggarna i hallen är målade i grått som kontrasterar fint mot de vita snickerierna.

Brf Packisen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av 24 lägenheter med total lägenhetsarea om 1 155 kvadratmeter. Till detta har man en kommersiell fastighet under hyresrätt.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen förvärvade fastigheten 1985.

Tomträtt

DFöreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Valorem.

Renovering

Stambyte skedde under 90- talet. Stamspolning skedde 2015.

Kommande renoveringar

Man ser över en eventuell renovering av fönster. Detta beräknas ske inom de närmsta åren. Kostand cirka en kvarts miljon.

Ekonomi

Enligt styrelsen är föreningens ekonomi god. Föreningen är inte bara skuldfri utan har en dryg miljon på kontot. Man är med andra ord en av områdets absolut starkaste föreningar. 2017 serr ut att sluta med ett plusresultat om 70-80 tusen kronor.

Andrahandsuthyrning

För uthyrning av bostäderna krävs styrelsens skriftliga godkännande.

Tvättstuga

Gemensam tvättstuga i källaren: två tvättmaskiner (en inköpt 2017), en tumlare samt ett torkskåp, samt en mangel.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdeförsäkrad i Moderna försäkringar.

Städning

Städning av trapphus sköts av extern aktör och således ingenting de boende behöver sköta. Varje vår och höst träffas de boende några timmar för att ställa i ordning trädgården tillsammans som sedan avslutas med grillning under gemytliga former.

Gården:

Föreningen har en fantastisk innergård, utrustad med grill. Trivs man med att påta i jorden är man välkommen att kontakta styrelsen!

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, hobbyrum och torkvind. Det finns två cykelförråd, ett med ingång från Väringegatan och ett i källaren (ned för första trappan, dörren till höger). Det finns också cykelställ vid grinden till Väringegatan. Barnvagnar kan ställas i något av cykelförråden. På vinden finns också en torkvind och en liten snickarverkstad som de boende får använda.

Parkering

Boendeparkering på gatorna gälller.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-tv levereras till alla lägenheter av ComHem. Kostnaden för detta tas ut via en obligatorisk extra avgift på kvartalsfakturan. Föreningen har även ett gruppavtal för bredband med ComHem som gäller alla hushåll i föreningen. På detta sätt har de fått förmånliga villkor och sänker kostnaderna för bredband i huset. Avgiften för bredbandet läggs till kvartalsavgiften till föreningen, och betalas via den vanliga avgiftsavin.

Juridisk person

Juridiska personer godkänns inte som medlemmar i föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här