Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Södermannagatan 58
GUNNAR HOVING 1926-1927
Södermalm - Sofo
FIN & FLEXIBEL 1920-TALSLÄGENHET MED BALKONG I VÄST
TEXT: MURÈN STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI

Denna charmfulla 2,5:a ligger i ett vackert välbevarat 1920-talsklassicistiskt hus på en lugn gata. Det är ett genuint och trivsamt hem med genomgående planlösning och flexibla ytor. Åt ena hållet finns ett inbjudande och mysigt kök med balkong in mot den fina innergården, och mot gatan ligger två rymliga rum i fil. Därtill har bostaden en jungfrukammare och en möblerbar inre hall, som går att nyttja på olika sätt. Lägenhetens disposition går att förändra allt efter behov och rumsytorna är lättmöblerade och flexibla. Säljarna flyttade in här som ett par och flyttar ut som en stor barnfamilj. Bostaden har utvecklats med dem, det är "möjligheternas hem" där lugn och bus kan råda samtidigt, vilket är en del av det bästa med detta boende. Här får du även njuta detaljer som stuckaturer, kälade tak, furutiljor, vacker parkett, spegeldörrar, djupa nischer och handblåsta fönsterglas med spröjs som finns kvar från husets tillkomstår.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Södermannagatan 58
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
GUNNAR HOVING 1926-1927
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
71 m²
Avgift:
3 010 kr inkl värme och vatten (+ obl. balkong tillägg om 100 kr samt kabel-tv om 120 kr).

Allmänt om fastigheten

El:
2 700 kr/år
Försäkring:
2 600 kr/år
Övrigt:
4 900 kr/år
Total driftskostnad:
10 200 kr/år
Beräknat antal pers:
5

Huset och föreningen:

Fastigheten Harven 35 ritades av arkitekt Gunnar Hoving och uppfördes under åren 1926-1927. På tomten fanns tidigare någon form av bryggeri, och delar av grundmurarna användes till den nya byggnaden som fick sex våningar med två källarplan. Fasaden är putsad i en rosaröd nyans och har ovanligt höga spröjsade och vitmålade fönster som ger ett stilfullt intryck. Brf Harven 35 består av 17 medlemslägenheter samt lokaler i både gatuplan och källarplan som hyrs ut. I källarvåningarna finns även tvättstuga, torkrum, arbetsrum och förråd. Föreningen har en nyligen upprustad och mycket trevlig innergård med en trädäckad uteplats med pergola och utemöbler för stora sällskap. Här finns även grill, växter och cykelförvaring under tak. Gemenskapen i föreningen är god och gården används ofta för gemensamma middagar grannfamiljer emellan.

Närområdet

Här bor du på lugna och trivsamma Södermannagatan med mängder av trevliga butiker, caféer och restauranger inom kort avstånd, till exempel runt Nytorget. Två kvarter åt andra hållet ligger Skanstull med än fler butiker, restauranger och serviceinrättningar samt tunnelbana. Flera busslinjer passerar även precis i närheten. Här bor du intill många parker som Lilla och Stora Blecktornsparken och Vita Bergen. Dessutom finns här en vacker kulturmiljö med bland annat trähusbebyggelse från 1700-talet.

Allmänt

En charmfull lägenhet som går att disponera efter behov. Rymliga rum och bra ytor där emellan. Lägenheten har två ingångar, en köksingång och en vid de stora rummen. Till lägenheten hör även ett källarförråd om cirka 8 kvm.

Kök

Köket är en härlig samlingsplats med varm atmosfär. Rummet bjuder in till samvaro och långa middagar. Köksinredningen är parallellbyggd med yta för matbord emellan. Skåp och lådor har släta vita fronter och bänkskivorna är rostfria. Väggen vid diskbänken är klädd i ett härligt mönstrat marockanskt kakel och på väggen vid spisen sitter vitt klassiskt kakel. Den maskinella utrustningen går även den i rostfritt; gasspis med elugn, fläkt och extra bred kyl och frys. Diskmaskinen är integrerad i skåpinredningen. I köket finns även en stor tillgång och ett generöst förvaringsutrymme i ett bevarat kallskafferi. En fin detalj är att det också finns ett litet fönster i skafferiets yttervägg. Stora dubbla balkongdörrar leder dig från köket ut på lägenhetens balkong, som ligger med högt sydvästläge och utsikt över den fina innergården. Varma årstider står dörrarna öppna och ger ytterligare rymd åt köket. Balkongen blir ett extra rum dit det är lätt att ta med sig kaffekoppen eller duka upp till middag i kvällssolen.

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger med fönster åt Södermannagatan och är ett rymligt och lättmöblerat rum. Väggarna är nyligen vitmålade och på golvet ligger en tjusig originalparkett i fint skick. Du når rummet från både den inre hallen och från sovrummet. Mellan vardagsrum och sovrum finns en speglad skjutdörr.

Sovrum:

Lägenhetens största sovrum är ett rymligt rum som ligger i fil med vardagsrummet, ett fridfullt rum med gott om plats för dubbelsäng och andra möbler. Här finns även en platsbyggd garderob med gott om plats för förvaring. Väggarna är målade i en ljust blågrå nyans. Även detta rum har vacker parkett på golvet.

Sovrum (jungfrukammare)

Bredvid köket ligger en före detta jungfrukammare som idag är en mysig barnkammare och sovrum med platsbyggda våningssängar för två barn.

Badrum

Badrummets väggar är klädda i vitt 15x15-kakel som matchas med en fond av grå klinker i storlek 10x10. Även på golvet ligger grå 10x10-klinker. Badrummet har badkar och handfat som byggts in i en djup och rymlig kommod som även rymmer en tvättmaskin. Ovanför detta sitter ett stort spegelväggskåp. I rummet finns även en handdukstork.

Inre hall

Lägenhetens inre hall är en rumsyta som går att utnyttja allt efter behov. Det är ett utmärkt rum för ett hemmakontor, men kan även fungera som ett barnrum. (Lägenheten under med samma planlösning har platsbyggt en våningssäng i detta rum). I anslutning till den inre hallen finns en stor klädkammare som ursprungligen varit en toalett. Här finns stammarna kvar för den som vill göra wc här igen. Bredvid nuvarande badrum finns också en bevarad garderob/förvaringsskåp.

Hall

Köksingångens hall är den som idag används som hemmets huvudentré. Innanför dörren finns plats för krokar eller hatthylla och längre in är hallen möblerbar med till exempel en byrå.

BRF Harven 35

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Harven 35. Föreningen upplåter 17 lägenheter om totalt 882kvm med bostadsrätt samt 4 lokaler om 157kvm med hyresrätt. Föreningen är en s.k. äkta bostadsförening. Husen ritades av arkitekten Gunnar Hoving och uppfördes 1926-1927.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1984.

Mark/Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet. Den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetshjälpen Lindgren AB.

Renovering

Fastigheten totalrenoverades 1998. Då renoverades stammar, elstigar, tak, fasad och fönster. Under 2016 renoverades gården. Det föreningen planerar att renovera närmast i tid är porten och fönster.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 3.139.000 Mkr, vilket ger cirka 3559kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 457kr. Kommande avgiftsändring planeras 2018 5 %, 2019 5 %, 2020 4 %, 2021 3 %, 2022 3 %, 2023 3 %, 2024 3 %. När dessa ökningar är genomförda kommer avgiften att vara ca 3884kr/m exkl balkongavg och k-tvn avgift. 4104kr/m inkl balkong och k-tv avg. när samtliga höjningar är gjorda år 2024.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Alliansförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har 2 gemensamma städdagar, höst och vår.

Tvättstuga

Tvättstuga finns i huset källare. Två tvättmaskiner, en torktumlare samt ett torkrum.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en mycket trevlig innergård. Sittgrupp och grill på byggd träaltan. Vacker låg mur runt föreningens gård. Cykelställ med tak. Till lägenheten hör ett stort källarförråd som säljarna uppskattar till ca 8kvm.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV.

I månadsavgiften ingår värme, vatten och balkongavgift samt kabel-tv (basutbud).

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Köparen betalar överlåtelseavgift samt pantsättningsavgift. Ingen medlemskapsavgift.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-11-17. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här