Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Alviksvägen 7
Ragnar Larsson 1928
Bromma - Äppelviken
VACKERT HÖRNLÄGE MED FRANSK BALKONG - MÖJLIG 4:A
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

Av säljaren accepterat pris. Med ett både lugnt och centralt läge i ett välbevarat 1920-talshus i Alvik på väg mot Äppelviken, ligger denna ljusa och trivsamma lägenhet om tre rymliga rum och kök, som enkelt går att bygga om till en fyra för den som önskar flera sovrum. Här bor du med våningskänsla i ett högt hörnläge utan insyn, och med utsikt över både trädgårdar, grönska och vackra intilliggande fastigheter. Den generösa takhöjden, de stora spröjsade fönstren och de väldisponerade ytorna ger luft och rymd åt bostaden, och här kan olika familjemedlemmar ha olika aktiviteter på gång samtidigt utan att störa varandra. Rummen är på samma gång välkomnande och mysiga. Här är det lätt att trivas. Lägenheten är dessutom mycket väl omhändertagen och har fina nyligen målade ytskikt. Även omgivningarna ger trivsel och hemkänsla, med genuina trädgårdsmiljöer och stilfull arkitektur - en bro från stan, en bro från kungen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Ragnar Larsson 1928
Våning:
2 av 3
Rum:
3 rum och kök
Area:
88 m²
Avgift:
4 498 kr inkl värme, VA
Pris:
6 170 000 kr Accepterat pris

Huset och föreningen

På den plats där dagens fastighet Alviken 11 ligger, låg tidigare Alviks gård. Den revs 1923 och på platsen uppfördes under 1928-1929 i stället ett flerfamiljshus i tre våningar samt källarvåning. Huset ritades av Ragnar Larsson, som inte är ett så känt namn, men som ritat flera villor i Äppelviken och andra intilliggande villaområden. Fastigheten är mycket välbevarad och ett fint exempel på 1920-talets byggande. Entrén till gården från Alviksvägen är mycket pampig med en fin mur med trappor som leder upp till trädgården och ett valv med en maskaron där en naturlig källa mynnade ut i munnen. Brf Alviken 11 är en stabil förening med trettio medlemslägenheter och mycket god, välskött ekonomi och engagerade medlemmar som månar om husets bästa och ser till att det underhålls noggrant. Man har en stor gård som går runt hela fastigheten och innefattar flera uteplatser med sittgrupper och grillmöjligheter. Här finns både möjlighet till gemenskap och avskildhet, och det höga läget mot Alviksvägen gör också att gården är som en egen oas. Runt hela huset går grusgångar som förstärker trädgårdskänslan. Framför huset står två gamla lindar. Den klassiska trädgårdsmiljön innehåller även en syrenberså, perenner och lökväxter, och sommartid smyckar föreningen trädgården med blomkrukor. På baksidan har gården utsikt mot intilliggande villaträdgårdar och mot Alvikstorpet, som är en kvarvarande rättarbostad från Alviks gård. Här finns idag konstverkstad och galleri, och lokalerna går även att hyra för till exempel fest. I brf Alviken 11 finns för medlemmarna även en tvättstuga, bastu med dusch och toalett, ett stort cykelrum/barnvagnsförvaring och förråd.

Närområdet

Här bor du precis mellan Alvik och Äppelviken och har därmed nära tillgång till de båda. I Alvik finns flera trevliga restauranger och caféer, bland annat prisbelönta Brioche. En välsorterad Ica-butik, gym, tennishall och Alviks måleri är andra tillgångar här, och du har dessutom tunnelbana, tvärbana och bussar och flygbussar till Bromma flygplats endast två minuter bort. Området kan även erbjuda många erkänt bra skolor. I Äppelviken njuter du gärna av den mysiga småstadsmiljön med bland annat flera caféer och fina Äppelvikens bokhandel som funnits på samma plats sedan 1923. Omgivningarna ger dig otaligt många och trevliga promenad- och löpvägar bland villor och vid vatten. Ett utmärkt mål för söndagsturen är Gelato Scarfó i Ålsten, som tillverkar och säljer den allra godaste glassen. Runt omkring finns även badplatser, utegym, marinor och många grönområden. Samtidigt bor du bara en bro från stadens puls och tar dig snabbt till både Kungsholmen och city via Tranebergsbron.

Allmänt

En mycket fin klassicistisk våning med många bevarade detaljer, som fönster, fönsterbrädor av marmor, radiatorer, speglade dörrar, dörrkarmar och listverk. Rummen har en generös takhöjd med lätt kälat tak. Samtliga väggytor samt tak, listverk och dörrar är genomgående nymålade i Alcros Pashminafärg, som ger en vacker helmatt och avtorkningsbar yta. På golven ligger parkett av ek som nyligen slipats och vaxats. I vardagsrum, matsal och hall ligger fiskbensparkett av ek i original från byggåret, och köket har fått nylagd ekparkett i enlighet med de andra. Lägenheten har dessutom mycket bra förvaringsutrymmen i ett vindsförråd om 6-8 kvm och ett källarförråd om 2-3 kvm.

Kök

Det fina köket är rymligt och trivsamt och har i år uppdaterats med flera nya detaljer. Köksinredningen har luckor i vitt med pärlspontsfront och nyinsatt bänkskiva av massivt trä. Överskåpen utnyttjar hela takhöjden och sitter i dubbla rader. Väggarna invid arbetsytorna är klädda i vitt metrokakel som fint matchar med den nya diskhon i vitt porslin med tillhörande vacker blandare. Till den maskinella utrustningen hör kyl, frys, spishäll (ny 2017), ugn, mikrovågsugn och diskmaskin. En stor tillgång i köket är det bevarade originalskafferiet som både är en skönhet att beskåda och ger mycket god förvaring. I rummet finns plats för ett rymligt matbord. Väggarna är målade i en ljust grå nyans och på golvet ligger nylagd fiskbensparkett av ek.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett inbjudande och trevligt rum med ett vackert fönsterparti längst ytterväggen. Två klassicistiska spröjsade fönster omgärdar en balkongdörr. Den franska balkongen utanför dörren har ett vackert smidesräcke och utanför detta möter dig en praktfull innergårdsvy över intilliggande kvarter och grönska. I rummet placerar du med fördel en stor soffgrupp. För den som önskar ger ytan även plats till ett matbord. I vardagsrummet finns även bra förvaringsutrymme i en bevarad garderob.

Matsal

Det rum som används som matsal och bibliotek kan såklart även användas som sovrum, och även som två sådana. Rummet var innan nuvarande ägare flyttade in delat i två delar och fungerade då som två utomordentliga barnrum. Idag är rummet en stilfull matsal med utrymme för ett bord för stora sällskap. Väggarna är målade i sobert grått och på golvet ligger fiskbensparkett av ek, nyslipad och nyvaxad.

Sovrum

Sovrummet är ett mysigt och rofyllt rum med fönster mot träd och grönska. De blågråtonade väggarna ökar på känslan av lugn. I rummet finns gott om plats för dubbelsäng och andra möbler. På golvet ligger stavparkett av ek.

Badrum

Badrummet renoverades runt 2013 av tidigare ägare och är klassiskt och stilrent med väggar klädda i svart 15x15-kakel. På golvet ligger vit klinker försett med golvvärme. Rummet har mycket bra förvaring; ett väggfast högskåp, en kommod under handfatet och ett spegelväggskåp. Dusch finns bakom vikbara glasväggar och bredvid den finns en handdukstork.

Hall

Hallen är stor och rymlig. Du gör entré i ett kapprum där det finns en bevarad hatthylla med krokar, samt väggfast skåp för skoförvaring. Därefter följer en stor och möblerbar inre hall där du till exempel kan placera garderober eller annan förvaring, eller göra en arbetsplats. En originalgarderob finns också bevarad i hallen. Denna ligger precis intill den garderob som du når från vardagsrummet, och kan för den som önskar slås ihop till en större walk-in closet. Ekparketten i hallen är även den nyslipad och nyvaxad. Väggarna är vitmålade och har en fin stuckatur.

Brf Alviken 11

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Alviken 11. Fastigheten uppfördes 1929. Den omfattar 30 stycken bostadsrätter. Det är en mysig förening med god sammanhållning och det råder en trevlig, familjär atmosfär bland de boende.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen förvärvade fastigheten i mitten av 1980- talet.

Tomträtt

Tomten innehas med tomträtt som löper fram till 2028. Detta tomträttsavtal med Stockholm Stad gäller från 2018 på oförändrade villkor.

Förvaltare

Föreningen förvaltas av Riksbyggen.

Renovering

Stambyte 1992 (stammar håller normalt 50-60 år), reparationer av muren 2005, Installation av fjärrvärme samt fasadrenovering 2006, byte av elstigar 2011, nya entréportar 2013, utvändig fönsterrenovering 2015. Under våren 2016 slutfördes arbetet med yttre målning/renovering av samtliga fönster i fastigheten. Stammarna spolades 2017.

Kommande renoveringar

För fastigheten finns en 10 årig underhållsplan upprättad som årligen uppdateras av styrelsen. Dränering kommer att ske av huset under 2018. Samtidigt fräschas källarutrymmena upp.

Ekonomi

Enligt styrelsen är föreningens ekonomi god. Skuldsättningen ligger runt 2 000kr i lån per kvm boyta, medan snittet inom tullarna är cirka 6 000 kr per kvm. Finns inga planer eller behov på att höja eller sänka avgifterna i dagsläget.

Andrahandsuthyrning

Föreningens policy för andrahandsuthyrning är att följa gällande regelverk.

Tvättstuga:

Gemensam tvättstuga i källaren: två tvättmaskiner, en tumlare samt ett torkskåp.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdeförsäkrad i Länsförsäkringar.

Trappstädning

Städning av trapphus sköts av extern aktör och således ingenting de boende behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Gamensam mycket trevlig uteplats. I källaren finns en relaxavdelning med bastu och duschar/Wc som kan bokas av de boende i huset. Stort gemensam cykel/barnvagnsförråd i källaren. Varje bostad har ett förråd i källare samt vind.

Parkering:

Fri parkering på gatorna gälller.

Bredband och Kabel-TV

Man har kabel-TV från ComHem. Fiber finns indraget i huset, man väljer valfri leverantör.

Juridisk person

Föreningen tillåter inte juridisk person

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här