Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Södermannagatan 52
1912 ERIK HJELM
Södermalm - Sofo
SNYGG, SOCIAL OCH VÄLPLANERAD TREA MED BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: SPINELL STYLING: RYDMAN

I ett stilfullt jugendhus från 1912 finns denna genomtänkta och genomgående lägenhet om tre rymliga rum och kök. Bostaden är mycket bra uppdelad i en social del med kök och vardagsrum i öppen planlösning och plats för stora sällskap, och en lugnare sovrumsdel mot föreningens tysta innergård, där du även har en balkong i sydvästläge. Lägenheten har ett fint ljusinsläpp genom stora fönster i två väderstreck, och är därtill mycket bra planerad, med generösa rumsytor och mycket bra förvaringsutrymmen. Här är det bara att flytta in och trivas.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Södermannagatan 52
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
1912 ERIK HJELM
Våning:
1 av 5, hiss finns, (stor hiss som rymmer barnvagn)
Rum:
3 rum och kök
Area:
87 m²
Avgift:
4 032 kr inkl. Bredband, kabel-tv, Vatten, Värme

Huset och föreningen:

Fastigheten Harven 41 stod färdig 1912 och ritades av Erik Hjelm som var både arkitekt och byggmästare för bygget. Harven 41 är ett bostadshus i sex våningar med kommersiella lokaler i bottenvåningen. Det är en tidstypisk jugendbyggnad som till stor del bevarar sitt ursprungliga utseende. Fasaden är putsad i en bruten vit nyans och har en rad med burspråk mitt på byggnaden, som avslutas upptill av en plåtklädd huv. Brf Harven Östra är en liten och engagerad förening med 16 medlemslägenheter. Föreningen har även en kvarvarande hyresrätt, två lokaler och ett lager. Gården har nyligen genomgått en ansiktslyftning och bland annat försetts med ett fint växthus, en trevlig plats att ordna middag i. Här finns även ett nybyggt cykelförråd, utemöbler, grill och ett pingisbord.

Närområdet

Här bor du på lugna och trivsamma Södermannagatan med mängder av trevliga butiker, caféer och restauranger inom kort avstånd, till exempel runt Nytorget. Två kvarter åt andra hållet ligger Skanstull med än fler butiker, restauranger och serviceinrättningar samt tunnelbana. Flera busslinjer passerar även precis i närheten. Här bor du intill många parker som Lilla och Stora Blecktornsparken, Vita Bergen och den fina lekparken Bryggartäppan . Dessutom finns här en vacker kulturmiljö med bland annat trähusbebyggelse från 1700-talet.

Allmänt

En mycket fin och bra planerad lägenhet med fräscha ytskikt, bara att flytta in. Mycket goda förvaringsutrymmen. Genomgående planlösning och stora höga fönster som ger ett härligt ljusinsläpp. I hela lägenheten ligger ett påkostat mörkt trägolv, Kährs Ek Ulf, nytt och slipbart tre till fyra gånger vid framtida behov. (Originalgolv finns under delar av golvet, dock trasigt på sina ställen och i behov av renovering om det ska tas fram). Väggarna är genomgående vitmålade.

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum ligger med öppen planlösning och är en härlig social yta med stora fönsterpartier som gör att rummet badar i ljus. Rummet är både lättmöblerat och lättstädat. Hit är det lätt att bjuda in släkt och vänner. Stora ytor ger dig plats för både ett stort matbord med plats för 10-12 sittande, och en rejäl soffgrupp. Det fina köket är byggt i vinkel, vilket skapar trevlig rumslighet. Skåpinredningen utnyttjar hela takhöjden och ger dig därmed inga förvaringsbekymmer. Luckorna är släta och vita och matchas med vitt 10x10-kakel satt med mörk fog. Bänkskivan är av extra tjock massiv ek, betsad i en gråtonad brun nyans. Den maskinella utrustningen går i rostfritt med spishäll, fläkt, ugn och mikrovågsugn i bekväm arbetshöjd och stor kyl och frys med ismaskin. Diskmaskinen är integrerad i skåpinredningen.

Sovrum ett

Bostadens största sovrum är ett stort, lyxigt rum med extremt bra förvaringsutrymmen. Här finns både en hel inbyggd garderobsvägg med skjutdörrar samt två klädkammare där paret kan ha en varsin. Här är väggarna målade i en snygg grå färg som matchas med detaljer i koppar. Rummet ger dig också gott om plats för dubbelsäng och till exempel en byrå. I sovrummet finns också utgången till lägenhetens balkong, dit dubbla glasade dörrar leder dig. Balkongen ligger med lugnt gårdsläge och har ett fint golv av mönstrat klinker från Marrakech Design.

Sovrum två

Lägenhetens andra sovrum används idag som barnrum och ligger även det med lugnt läge in mot gården. Rummet rymmer en dubbelsäng om man önskar och här finns en bra inbyggd garderob i en nisch. Ovanför dörren som leder till hallen sitter ett fint fönster som ger ljus.

Badrum

Badrummet är klassiskt och snyggt med väggar klädda i vitt större kakel och mörkgrå matt klinker på golvet. Här finns en inglasad duschhörna med tak- och handdusch. Bredvid den finns en toppmatad tvättmaskin. Bra förvaring i kommod under handfat samt i ett väggskåp. I taket och ovanför spegeln sitter infällda spotlights. I badrummet finns även en handdukstork och golvvärme.

Hall:

Hallen är ett rymligt och välkomnande rum. Härifrån når du alla rum i lägenheten. En diagonalställd vägg bidrar med karaktär och snygg siktlinje in till de sociala ytorna. Innanför dörren finns gott om utrymme för hatthylla och skoförvaring. Barnfamiljen får även plats till att köra in en barnvagn och det finns också utrymme till att möblera med till exempel en byrå. Bostaden är försedd med säkerhetsdörr.

Brf Harven Östra

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Stockholm Harven 41. Fastigheten består av ett flerbostadshus om totalt 15 bostadsrätter samt 1 hyresrätt och 3 hyresrättslokaler. Huset byggdes 1912.

Föreningen bildades

Bostadsrättsföreningen bildades 2005 och förvärvade fastigheten i mars 2007.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Hefab Redovisning AB.

Renovering

1984 Stambyte och byte av elstigar. 2007 Renovering tvättstuga. 2008 Bygge balkonger. 2015 Dränering av gården och renovering entré. 2016 Utvändig fönstermålning. Huset är i gott skick.

Kommande renoveringar

Kommande renovering innefattar renovering av hiss och på något års sikt utvändig takmålning. Detta skall rymmas inom budget och kommer inte påverka avifterna.

Ekonomi

Föreningen har goda lokalintäkter och en kvarvarande hyresrätt vilket är ett dolt kapital. Belåningsgraden är 7886kr/kvm/boa. Det finns inga beslut om kommande avgiftsändringar.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 850 kr i samband med överlåtelse, denna betalas av köparen.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske enligt stadgarna och efter givet tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningens gård har ett vackert och mysigt växthus med sittgrupper för sköna sommarkvällar. I källaren finns en tvättstuga utrustad med 2 tvättmaskiner, torktumlare, centrifug och torkskåp. I källaren finns även barnvagnsrum och cyklar ställs i uterum på gården.

Förråd

Till lägenhet hör ett rymligt källarförråd om ca 5 kvm som omges av galler med full takhöjd. Hissen går även ner i källaren.

Bredband och Kabel-TV

Bredband levereras av Ownit och kabel-tv av Comhem, bägge ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Kontroll

Uppgifterna är kontrollerade med föreningen 2017-11-28.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här