Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Östgötagatan 89
Arkitekt: Bocander & Cronvall 1930
Södermalm
MYSIG CENTRAL SÖDERTVÅA MED LUMMIG INNERGÅRD
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: SPINNELL

I en stilfull fastighet från 1930-talets början ligger denna trivsamma och väldisponerade tvåa. Här bor du med generös takhöjd och yteffektiv flexibel planlösning med fina bevarade trägolv och originaldetaljer som speglade dörrar, serveringsskåp och marmorbräden. Detta boende kombinerar perfekt det urbana med lugn och klorofyll. Här bor du med häftig stadsutsikt nära Skanstull i en fastighet med en fantastisk grön och blomstrande gårdsmiljö samt flera parker på kort avstånd.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Pontus Hederstedt
Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Bocander & Cronvall 1930
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
41 m²
Avgift:
1 891 kr I avgiften ingår värme och vatten.
Pris:
3 260 000 kr Budstart

Huset och föreningen


Fastigheten Masken 41 ritades av arkitektduon Martin Bocander och Albin Cronvall och stod klart 1931. Det är ett bostadshus i sex våningar med kungsvåning överst. Fasaden är en 1920-talsklassicistisk med spröjsade sexrutade fönster. Dess exteriör är i stort sett välbevarad, dock byttes fönstren mot gatan ut i slutet av 1990-talet. I övrigt har fastigheten inte genomgått några större ombyggnationer.
Föreningen HSB Brf Östgöten 201 omfattar både fastigheten Masken 41 och den intilliggande Masken 44 och består av 85 lägenheter, varav en hyresrätt, samt fem lokaler som hyrs ut. Föreningen har en innergård som är en riktig oas med mycket växter och grönska. Här finns flera avskärmade sittgrupper där du kan grilla och duka upp till middag under varma årstider. Invändigt finns cykelförvaring och en välutrustad tvättstuga som är bokningsbar via nätet.

Närområdet


På Östgötagatans sydligaste del bor du både med närhet till en av Södermalms stora knutpunkter Skanstull och intill stora grönytor och parker som Tullgårdsparken och Lilla- och Stora Blecktornsparken. Till vattnet och kajerna vid Hammarby sjö är det dessutom bara två kvarter och du bor med cool vy ner mot vattnet och över till Globen. Åt andra hållet har du SoFo, Nytorget och Vitabergsparken bara ett par kvarter bort.

Allmänt


En trevlig och välplanerad lägenhet med flexibla ytor där du har möjlighet att sätta egen prägel. Bevarade trägolv i furu och ek, speglade dörrar och andra fina originaldetaljer. Mycket bra förvaringsutrymmen i lägenheten samt i ett vindsförråd om cirka 6 kvm.

Kök


Köket är ett parallellbyggt arbetskök där originalinredning delvis finns kvar. Här finns både ett bevarat städskåp och ett fint serveringsskåp. De speglade skåpdörrarna är målade i grått och kontrasterar fint mot de vitmålade stommarna. Övrig köksinredning ger dig goda arbetsytor och förvaring i skåp och på öppna hyllor. Väggen invid diskbänken är kaklad med blått kakel. På golvet ligger furutiljor i original. Köket får bra ljus genom innerfönstren som sitter i väggen till det intilliggande rummet. Här finns även en fin skjutdörr med ett spröjsat glasparti.

Vardagsrum


Vardagsrummet är ett rymligt, lättmöblerat och trivsamt rum som ger plats för både en soffgrupp och för matbord. Väggarna har bevarade stuckaturer och i taket sitter en slät takrosett. På golvet ligger en fiskbensparkett av ek, bevarad från husets tillkomst. En fin speglad innerdörr med spröjsat glas leder mellan vardagsrum och hall.

Sovrum


Sovrummet ligger innanför köket och är ett litet mysigt rum med plats för stor säng. Väggarna är målade i ljust grått och på golvet ligger furutiljor som fortsätter från köket. Rummet har ett spröjsat fönster med marmorbräde.

Hall


Hallen välkomnar dig med en hög grad originalcharm. Här möts du av spegeldörrar och gedigna snickerier. Innanför dörren hänger du av dig kläderna på en hatthylla bevarad från byggåret och bredvid denna finns en rymlig originalgarderob. I hallen finns ytterligare en garderob och du får även plats med till exempel en byrå. På golvet ligger furutiljor i original.

Badrum


Badrummets väggar är kaklade i vitt större kakel och på golvet ligger mörkt grå mindre klinker som är försett med golvvärme. Bakom en vikbar rundad glasvägg finns en tak- och handdusch. Under handfatet finns en rymlig kommod. Handdukstork finns också i rummet.

HSB:s Brf Östgöten 207

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Masken 41. Föreningen upplåter 85 lägenheter varav 84 med bostadsrätt och 1 med hyresrätt (ca 41 kvm) samt 5 hyresrättslokaler. Huset ritades av arkitekten Bocander & Cronvall och uppfördes 1930.

Mark


Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering


1990 stambyte och el-stigare

2000 fasad


2005 stamspolning och nya maskiner i tvättstugan
2010 renovering av innergård
2014 värmeväxlare/fjärrvärmeanläggning
2017 stamspolning och fönsterrenovering

Kommande renoveringar


2018 renovering av hissen på Östgötagatan. Medel finns avsatt för denna renovering

Ekonomi


De långfristiga skulderna är ca 11 mkr, vilket ger cirka 3 140 kr per kvm boyta. Föreningen har även dolt kapital i form av en hyresrätt (ca 41 kvm). Avgift/kvm ca 553 kr (enligt ÅR- 16). Avgiftsförändringar: avgiften kommer bli oförändrad under 2018 och det finns inga planer eller behov på höjningar.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättiga skäl från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga


Tvättstugan är belägen i källaren på Östgötagatan finns fyra tvättmaskiner, två torktumlare och två torkskåp. Det finns även en helt ny maskin för grovtvätt samt mangel.

Gemensamma utrymmen


I föreningen finns det cykel- samt barnvagnsförråd. Litet grovsoprum.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV


I avgiften ingår värme och vatten.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter


Köpare betalar överlåtelseavgift.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson: 2017-11-21. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Parkering:


Boendeparkering råder på gatan.

Bredband och TV


Bredband är installerat av ComHem och Bredbandsbolaget.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Bocander & Cronvall 1930
Energideklaration
Ej nödvändig
Energiklass
None

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här