Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Östgötagatan 89
Bocander & Cronvall 1930
Södermalm
MYSIG CENTRAL SÖDERTVÅA MED LUMMIG INNERGÅRD
TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: SPINNELL

I en stilfull fastighet från 1930-talets början ligger denna trivsamma och väldisponerade tvåa. Här bor du med generös takhöjd och yteffektiv flexibel planlösning med fina bevarade trägolv och originaldetaljer som speglade dörrar, serveringsskåp och marmorbräden. Detta boende kombinerar perfekt det urbana med lugn och klorofyll. Här bor du med häftig stadsutsikt nära Skanstull i en fastighet med en fantastisk grön och blomstrande gårdsmiljö samt flera parker på kort avstånd.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Östgötagatan 89
Område:
Södermalm
arkitekt:
Bocander & Cronvall 1930
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
41 m²
Avgift:
1 891 kr I avgiften ingår värme och vatten.

Huset och föreningen

Fastigheten Masken 41 ritades av arkitektduon Martin Bocander och Albin Cronvall och stod klart 1931. Det är ett bostadshus i sex våningar med kungsvåning överst. Fasaden är en 1920-talsklassicistisk med spröjsade sexrutade fönster. Dess exteriör är i stort sett välbevarad, dock byttes fönstren mot gatan ut i slutet av 1990-talet. I övrigt har fastigheten inte genomgått några större ombyggnationer. Föreningen HSB Brf Östgöten 201 omfattar både fastigheten Masken 41 och den intilliggande Masken 44 och består av 85 lägenheter, varav en hyresrätt, samt fem lokaler som hyrs ut. Föreningen har en innergård som är en riktig oas med mycket växter och grönska. Här finns flera avskärmade sittgrupper där du kan grilla och duka upp till middag under varma årstider. Invändigt finns cykelförvaring och en välutrustad tvättstuga som är bokningsbar via nätet.

Närområdet

På Östgötagatans sydligaste del bor du både med närhet till en av Södermalms stora knutpunkter Skanstull och intill stora grönytor och parker som Tullgårdsparken och Lilla- och Stora Blecktornsparken. Till vattnet och kajerna vid Hammarby sjö är det dessutom bara två kvarter och du bor med cool vy ner mot vattnet och över till Globen. Åt andra hållet har du SoFo, Nytorget och Vitabergsparken bara ett par kvarter bort.

Allmänt

En trevlig och välplanerad lägenhet med flexibla ytor där du har möjlighet att sätta egen prägel. Bevarade trägolv i furu och ek, speglade dörrar och andra fina originaldetaljer. Mycket bra förvaringsutrymmen i lägenheten samt i ett vindsförråd om cirka 6 kvm.

Kök

Köket är ett parallellbyggt arbetskök där originalinredning delvis finns kvar. Här finns både ett bevarat städskåp och ett fint serveringsskåp. De speglade skåpdörrarna är målade i grått och kontrasterar fint mot de vitmålade stommarna. Övrig köksinredning ger dig goda arbetsytor och förvaring i skåp och på öppna hyllor. Väggen invid diskbänken är kaklad med blått kakel. På golvet ligger furutiljor i original. Köket får bra ljus genom innerfönstren som sitter i väggen till det intilliggande rummet. Här finns även en fin skjutdörr med ett spröjsat glasparti.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett rymligt, lättmöblerat och trivsamt rum som ger plats för både en soffgrupp och för matbord. Väggarna har bevarade stuckaturer och i taket sitter en slät takrosett. På golvet ligger en fiskbensparkett av ek, bevarad från husets tillkomst. En fin speglad innerdörr med spröjsat glas leder mellan vardagsrum och hall.

Sovrum

Sovrummet ligger innanför köket och är ett litet mysigt rum med plats för stor säng. Väggarna är målade i ljust grått och på golvet ligger furutiljor som fortsätter från köket. Rummet har ett spröjsat fönster med marmorbräde.

Hall

Hallen välkomnar dig med en hög grad originalcharm. Här möts du av spegeldörrar och gedigna snickerier. Innanför dörren hänger du av dig kläderna på en hatthylla bevarad från byggåret och bredvid denna finns en rymlig originalgarderob. I hallen finns ytterligare en garderob och du får även plats med till exempel en byrå. På golvet ligger furutiljor i original.

Badrum

Badrummets väggar är kaklade i vitt större kakel och på golvet ligger mörkt grå mindre klinker som är försett med golvvärme. Bakom en vikbar rundad glasvägg finns en tak- och handdusch. Under handfatet finns en rymlig kommod. Handdukstork finns också i rummet.

HSB:s Brf Östgöten 207

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Masken 41. Föreningen upplåter 85 lägenheter varav 84 med bostadsrätt och 1 med hyresrätt (ca 41 kvm) samt 5 hyresrättslokaler. Huset ritades av arkitekten Bocander & Cronvall och uppfördes 1930.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering

1990 stambyte och el-stigare

2000 fasad

2005 stamspolning och nya maskiner i tvättstugan 2010 renovering av innergård 2014 värmeväxlare/fjärrvärmeanläggning 2017 stamspolning och fönsterrenovering

Kommande renoveringar

2018 renovering av hissen på Östgötagatan. Medel finns avsatt för denna renovering

Ekonomi

De långfristiga skulderna är ca 11 mkr, vilket ger cirka 3 140 kr per kvm boyta. Föreningen har även dolt kapital i form av en hyresrätt (ca 41 kvm). Avgift/kvm ca 553 kr (enligt ÅR- 16). Avgiftsförändringar: avgiften kommer bli oförändrad under 2018 och det finns inga planer eller behov på höjningar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättiga skäl från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren på Östgötagatan finns fyra tvättmaskiner, två torktumlare och två torkskåp. Det finns även en helt ny maskin för grovtvätt samt mangel.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns det cykel- samt barnvagnsförråd. Litet grovsoprum.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

I avgiften ingår värme och vatten.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson: 2017-11-21. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Parkering:

Boendeparkering råder på gatan.

Bredband och TV

Bredband är installerat av ComHem och Bredbandsbolaget.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här