Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Torbjörn Klockares gata 14
Carl Åkerblad 1925
Vasastan - Rödabergen
HEMTREVLIG ETTA I K-MÄRKT 1920-TALSHUS
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

I en vacker k-märkt och av Stockholms stadsmuseum blåklassad 1920-talsfastighet i Röda Bergen ligger denna charmfulla etta med kök. Torbjörn Klockares Gata är en liten lugn och enkelriktad kullerstensbelagd gata som kantas av homogen 1920-talsbebyggelse. Såväl fastigheten som lägenheten är mycket väl bevarad originalstilen. Lägenheten består av ett allrum och kök som båda är rymliga och ljusa ytor med generös takhöjd och fina bevarade detaljer, som spröjsade fönster med djupa nischer, speglade innerdörrar och trägolv.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Torbjörn Klockares gata 14
Område:
Vasastan - Rödabergen
arkitekt:
Carl Åkerblad 1925
Våning:
2 av 3
Rum:
1 rum och kök
Area:
29 m²
Avgift:
1 308 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv

Huset och föreningen

Rödabergsområdet i Vasastan bebyggdes under 1920-talet. Fastigheten Bikupan 19 i hörnet Torbjörn Klockares Gata och Falugatan uppfördes precis under decenniets mitt och stod klar 1925. Arkitekt var Carl Åkerblad. Han ritade även grannfastigheterna Bikupan 20 och 21. Bikupan 19 är, precis som grannfastigheterna, ett bostadshus i tre våningar samt källarvåning och vind. Fasaden är slammad i en rödrosa nyans där man tydligt ser teglet genom det tunna putsskiktet. Fastigheten är vackert klassicistisk och bevarar i det mesta sitt ursprungliga utseende. Den är blåklassad i Stockholms stadsmuseums kulturhistoriska klassificering, vilket ges till bebyggelse med synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Brf Vinterrosen 1 är en trevlig mindre förening som består av 33 medlemslägenheter och en lokal fördelade på de tre husen i Bikupan 19-21. Här finns en mycket grön fin innergård med flera sittgrupper och grillplatser. Här är lummigt och ombonat med många träd och blommor. I trapphuset finns fina trapphusbalkonger som de boende kan nyttja. Trapphusen är också mycket stilfulla med mjuka välvda former och blomstergirlander längs väggarna.

Närområdet:

Röda Bergen är ett mycket trivsamt och själfullt bostadsområde med lugn småstadskaraktär samtidigt som stadens puls finns runt hörnet. Rör du dig några kvarter söderut når du till exempel Sankt Eriksplan och området kring Rörstrandsgatan. Nya Hagastaden har dessutom fått Röda Bergsområdet att blomstra på nytt. Flera matbutiker, restauranger, gym med mera har etablerat sig i stadsdelen och utökat serviceutbudet. Ytterligare en nyetablering är den nya pendeltågsstationen vid Dalagatan/Vanadisvägen. Tunnelbanan når du på tre minuter och många busslinjer samt flygbussarna trafikerar precis intill. Här bor du även nära både Karlbergsparken och Hagaparken för mer grönska, lek och motion.

Allmänt

En ljus, mysig och hemtrevlig lägenhet med fina spröjsade fönster, djupa nischer, spegeldörrar, bevarade listverk, takrosett och radiatorer bland annat. Lägenheten har genomgående nymålade vita väggar och originalgolv i form av furutiljor och fiskbensparkett. Här är ett vackert ljus, särskilt på förmiddagen, då kringliggande husfasader kastar en nästan rödrosa ton in i bostaden. Två förråd om cirka tre kvm vardera hör även till lägenheten.

Kök

Köket är trivsamt och mysigt och har plats för matbord. Köksinredningen har vita släta luckor som matchas med vitt kakel med mörk fog runt arbetsytorna. Diskbänken är rostfri och har dubbel diskho. Bredvid finns spis med ugn och fläkt. Kyl och frys är fristående i rummet. Väggarna är nyligen vitmålade och på golvet ligger mjuka originalfurutiljor.

Allrum

Allrummet är ett inbjudande och ljust rum med gott om plats för både vardagsrumsmöbler, som soffa, bord och förvaringsmöbler, och för en sänghörna. Här finns även en inbyggd originalgarderob med överskåp. På golvet ligger fiskbensparkett av ek och väggarna är nymålade i vitt. Från det stora fönstret har du fin utsikt mot ett träd och över grannfastigheter och kullersten på gatan.

Badrum

Badrummets väggar är klädda i vitt liggande kakel och på golvet ligger klinker i offwhite. Här finns dusch, handfat, wc och bra förvaring i ett rymligt väggskåp. Ovanför handfatet sitter ett klassiskt spegelskåp och i taket finns inbyggda spotlights.

Hall

I hallen sitter en fin hatthylla som är i original från byggåret. Rummet får fint ljus från både kök och allrum och karaktär av de fina fyllnadsdörrarna som leder till intilliggande rum. Bostaden har nyligen försetts med säkerhetsdörr mot trapphuset.

Brf Vinterrosen 1

Allmänt

Husen uppfördes 1929 och ombildades till bostadsrätter under 1983. I de tre bostadshusen (Bikupan 19, 20 samt 21) finns 32 bostadsrätter och en lokal med hyresrätt. Föreningen är äkta.

Mark

Föreningen äger marken och belastas inte av tomträttsavgälder.

Renoveringar

Fasaden målades 2000, stambyte i badrum 2004 (kök runt 1980), elstigar byttes & takplåten målades om 2008, fönster målades utvändigt 2011, renovering av värmesystem (byte av styrventiler och termostater) 2012, tvättstugan fick nya maskiner 2013-2015, Målning undersida fönster & reparation av golv på balkonger samt Slipning och oljning av portar 2016

Kommande renoveringar:

Föreningen har arbetat fram en underhållsplan fram till 2030. Det är mest mindre åtgärder, exempelvis laga småhål i fasadputs, målning takplåt, eventuellt renovering av tvättstuga.

Ekonomi

Skuldsättning är runt 2 000 kr per kvm bostadsyta, snittet inom tullarna är cirka 6 000 kr i lån per kvm. Detta innebär att man ligger på ungefär en tredjedel av det normala. Man har med andra ord en mycket stark ekonomi. Månadsavgiften till föreningen planeras vara oförändrad de kommande åren.

Andrahandsuthyrning

Upplåtelse i andra hand ska godkännas av styrelsen. Begäran om samtycke skall vara skriftlig och skall innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som skall hyra lägenheten samt vara styrelsen tillhanda senast 4 veckor före önskat uthyrande datum. Giltiga skäl för andrahandsuthyrning under en begränsad tidsperiod kan exempelvis vara tillfälligt arbete eller studier på annan ort. Styrelsen har som princip att godkänna andrahandsuthyrning upp till högst två år, för ett år i taget. Styrelsen ska erhålla en kopia på andrahandskontraktet. Syftet med att begränsa andrahandsuthyrning är att styrelsen ska se till föreningen som helhet; vilket bland annat innebär att de som bor i föreningen ska känna ansvar för fastigheten samt vara engagerade och delaktiga i föreningens göromål. Informera din andrahandshyresgäst om ordningsregler. Försäkring

Försäkring:

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Tvättstuga

Tvättstuga med maskiner från 2013-2015 (3 tvättmaskiner, 2 torktumlare, 1 torkskåp)

Gemensamma utrymmen

En mycket trevlig gård med grill.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Rådrum medan den tekniska av Tived Fastighetsförvaltning.

Parkering/garage

Föreningen har inget garage eller rätt till några parkeringsplatser

Bredband och TV

Kabel-tv via Comhem (ingår i månadsavgift), tillgång till bredband finns via telefonjacket (s.k. ADSL), kabeltv-uttaget (Comhem) eller mobild. Ingår ej i månadsavgift.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande för släkt/föräldrar/barn godkänns.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här